Per karantiną iš tėvų paimamų vaikų skaičius rajone neišaugo

vaikai 1
Nors šalyje karantino laikotarpiu registruota daugiau pranešimų apie galimus vaiko teisių pažeidimus, mūsų rajone minėtu laikotarpiu nefiksuota daugiau pažeidimų nei įprastai. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Nors šalyje per karantiną išaugo iš tėvų globoti paimamų vaikų skaičius, pasak rajono vaiko teisių specialistų, karantino sąlygos neturėjo įtakos vaiko teisių pažeidimams mūsų regione.

Kaip informavo Marijampolės apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus (Šakių rajono savivaldybėje) vyriausioji specialistė Indrė Jurjonienė, nuo karantino pradžios buvo užregistruota 40 pranešimų dėl 82 vaikų galimų vaiko teisių pažeidimų, ji patikslino, kad panašiai tiek pranešimų gauta ir ankstesniais mėnesiais, ne karantino metu. Specialistė paaiškino, kad 32 vaikams buvo reikalinga užtikrinti saugią aplinką iki vaiko situacijos vertinimo, t.y. 2–3 dienas jie buvo apgyvendinami pas giminaičius, kaimynus ir pan. Beje, pranešimus specialistai dažniausiai gauna iš policijos pareigūnų.

„Dažniausiai pranešimai būna dėl neblaivių tėvų arba dėl smurto artimoje aplinkoje (dažniausiai vaikai būna tėvų smurto liudininkai). Būna atvejų, kai vaikai net nemato tėvų vienas prieš kitą vykdomų smurtinių veiksmų, tačiau tai vis tiek fiksuojama kaip vaiko teisių pažeidimas, nes vaikai gyvena smurtinėje aplinkoje“, – tvirtino specialistė.

Ji akcentavo, kad mūsų rajone skundų dėl vaiko teisių pažeidimų šeimose, kurios iki šiol nebuvo patekusios nei į socialinių darbuotojų, nei į vaiko teisių specialistų akiratį, pavyzdžiui, grįžusių iš užsienio, nepadaugėjo.

„Apie netinkamai besielgiančius tėvus, kurie būtų neseniai grįžę iš užsienio, pranešimų nesame gavę. Kaip ir anksčiau, gauname pranešimus ir apie šeimas, kurios mums žinomos, ir apie šeimas, kurios į mūsų akiratį anksčiau nebuvo patekusios“, – kalbėjo I. Jurjonienė.

Ji dar patikslino, kad karantino metu nė vienam vaikui nereikėjo skirti laikinosios priežiūros, taip pat nereikėjo kreiptis į teismą su prašymu paimti vaiką iš įstatyminių atstovų ir nustatyti jam laikinąją globą.

O kaip karantino metu dirba Šakių socialinių paslaugų centro Paramos šeimai skyrius – atvejo vadybininkai? Pasak Šakių socialinių paslaugų centro direktorės Vilmos Bielskienės, karantino metu atvejo vadybininkės dirbo pusiau nuotoliniu būdu, vieną dieną centre, kitą – namuose (todėl, kad reikia užtikrinti saugias darbo sąlygas). Esant būtinybei buvo dirbama ir tiesiogiai, laikantis nurodytų saugumo priemonių.

„Buvo gauta 30 pranešimų dėl nesaugios vaiko aplinkos šeimose. Pranešimai buvo gaunami iš ugdymo įstaigų, bendruomenės, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos“, – patikslino direktorė.

Atvejo vadybos organizuojami posėdžiai vyko nuotoliniu būdu. Kaip paaiškino įstaigos vadovė, su pagalbos planais šeimos buvo supažindintos elektroniniu paštu. Nesant galimybės naudotis elektroninėmis ryšio priemonėmis su pagalbos planais šeimas supažindino socialinės darbuotojos, dirbančios su šeimomis.

„Buvo keletas posėdžių organizuojami kliento namuose, lauke, laikantis visų rekomendacijų“, – sakė V. Bielskienė.

Karantino metu, kaip ir įprastai, šeimoms prireikė psichologų, priklausomybių konsultanto paslaugų, su šiais specialistais šeimos bendravo nuotoliniu būdu. Klientai taip pat vyko į priklausomybės ligų reabilitacijos centrus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.