„Maisto banko“ akcija vyksta netradiciniu būdu

maisto bankas skvere
Porai valandų į Šakių skverą užsukusio „Maisto banko“ autobusiuko jau laukė žmonės, kurie norėjo pasidalinti maisto produktais su tais, kuriems šiuo metu yra sunkiausia. D. Pavalkio nuotr.


Dėl paskelbto karantino Lietuvoje neįvyko pavasarinė „Maisto banko“ akcija, tačiau akcijos organizatoriai sugalvojo kitą būdą, kaip paskatinti žmones aukoti paliekant maisto produktus specialiose vietose, o trečiadienį ir patys organizatoriai užsuko į Šakius pasižiūrėti, kaip šakiečiams sekasi aukoti.

Kaip sako į Šakių skverą su „Maisto banko“ firminiu autobusiuku porai valandų užsukęs organizacijos direktorius Simonas Gurevičius, dėl karantino „Maisto bankas“ neteko galimybės surinkti apie 240 tonų (tiek buvo surinkta per praėjusias metais vykusią akciją) ilgo galiojimo maisto produktų.

„Apmaudu, jog dėl susiklosčiusios situacijos parama maistu nepasiekė daugiau nei 350 nevyriausybinių organizacijų, kurios bendrai globoja daugiau nei 53 tūkst. nepasiturinčių asmenų visoje Lietuvoje, o mes pastebėjome, kad poreikis per karantiną išaugo netgi kelis kartus, nes atsirado daugiau žmonių, kurie atsidūrė sunkioje situacijoje dėl nedarbo“, – kalbėjo S. Gurevičius.

Pasak direktoriaus, visuomenės apklausos rodo, kad net 53 proc. lietuvių karantino metu kaupė maisto atsargas, o daugiau kaip pusė kaupusiųjų šių atsargų neišnaudojo. Anot pašnekovo, būtent ilgo galiojimo maisto produktai – tas maistas, kurio šiuo metu nepasiturintiems trūksta labiausiai. Ši situacija paskatino kartu su įmone „Malsena“ inicijuoti maisto surinkimo kampaniją „Kaupti mažiau dalintis. Kur dėsime kablelį?“ Šia akcija paraginta prisikaupusius maisto produktų dalintis maistu su skurstančiais ir išspręsti didžiulę nelygybės ir skurdo problemą. Projektas vyksta gegužės 20–birželio 17 dienomis, o aukoti žmonės gali atnešdami ilgo galiojimo maisto produktus į tam tikras vietas. Šakiuose pasirinkta vieta – savivaldybė.

Su po Lietuvą keliaujančiais „Maisto banko“ kampanijos organizatoriais trečiadienį į skverą susitikti atėjo ir rajono savivaldybės administracijos vadovai: meras Edgaras Pilypaitis, vicemeras Darius Jakavičius ir Šakių seniūnas Dalius Jasevičius. Seniūnas svečiams pademonstravo, kaip skamba jau vasaros sezonui paruošto ir antra diena įjungto skvero kariliono varpai ir veikia fontanas, o vicemeras atnešė ir įteikė savivaldybės pastate sukauptus suaukotus maisto produktus. Pasak S. Gurevičiaus, kelionės per Lietuvą autobusiuku tikslas yra ne tik tai, kad žmonės per dvi valandas jiems suneštų kuo daugiau maisto produktų, bet norima atkreipti dėmesį, rasti daugiau kontaktų, rėmėjų, pavyzdžiui, ūkininkų, kurie neturi kur dėti produktų, verčia juos lauk, kai tuo metu yra daug skurstančių žmonių, kuriems jų labai reikia. Direktorius sako, kad jam pačiam yra tekę bendrauti su žmonėmis, kurie per karantiną neteko darbo, o turi kelis vaikus ir į jų organizaciją kreipėsi tikrai „ne iš gero gyvenimo“, todėl ši akcija skirta atkreipti dėmesį į skurstančių ir vargstančių žmonių problemas.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.