Ištuštėjusioje mokykloje pavyks sutelkti kultūros židinį?

dumcius gyventojai
Slavikų seniūnas Valdas Dumčius gyventojams pristatė viziją, jog į mokyklos pastatą būtų galima sukelti kitas įstaigas, kad mokykla ir toliau liktų kultūros židinys Slavikuose. D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Šiais metais rugsėjo pirmosios skambutis į Slavikų mokyklą sukvies tik pradinukus – mokykla liks „Varpo“ mokyklos skyrius, joje dar glausis ir darželinukai. Savo viziją, kaip išnaudoti atlikusias pastato patalpas, kad mokykla ir toliau būtų kultūros ir šviesos židinys kaime, praėjusią savaitę bendruomenei pristatė vietos seniūnas Valdas Dumčius.

Iki šių metų Slavikų pagrindinė mokykla buvo tas mažas kaimo šviesulėlis, kuriame švęsti įvairių valstybinių švenčių, minėti svarbias progas rinkdavosi tiek mokyklos bendruomenė, tiek slavikiečiai. Nuo rugsėjo mokykloje liks ne tik žymiai mažesnis mokinių, bet ir mokytojų skaičius, o praėjusią savaitę tolimesnes darbo gaires pristačiusi l.e.p. direktorė Rita Dainelienė sako, kad mažieji mokiniai ir darželinukai įsikurs pirmame aukšte, kur jų patogumui šiuo metu net remontuojamos valgyklos patalpos. Seniūnas V. Dumčius sako, kad, sumažėjus mokyklos bendruomenei, seniūnijai reikės stengtis likusių pastato patalpų neapleisti, todėl jis turintis vieną kitą viziją, kaip racionaliai išnaudoti atlikusias patalpas. Pirmiausiai seniūnas mano, kad čia reikia įkelti biblioteką.

„Į seniūnijoje esančią biblioteką žmonių ateina nedaug, o čia tai pasidarytų toks visas kultūros židinys. Mokykla ir biblioteka – neatsiejami dalykai. Čia atsirastų tokia gyvybė“, – taip praėjusią savaitę susirinkusiems į Slavikų mokyklos kiemą žmonėms dėstė seniūnas.

Anot seniūno, jis kartu su direktore jau bibliotekai nužiūrėjęs patalpas netoli įėjimo, kad lankytojams būtų patogu ir nebūtų trikdoma pati mokyklos veikla tuo metu, kai į biblioteką užsuks žmonės. Be to, seniūnas mano, kad būtų tikslinga pakeisti ir bibliotekos darbo laiko grafiką, kad ši dirbtų nuo 9 iki 18 valandos – žmonėms vakare paskaityti spaudą ar periodinius leidinius čia būtų patogiau užsukti, galbūt biblioteka sulauktų daugiau lankytojų. Beje, mokyklos biblioteka, kuri buvo įsikūrusi šalia mokyklos pastato, jau nebeveikia.

Maža to, anot seniūno, į mokyklą būtų galima įkelti ne tik biblioteką, bet ir bendruomenės centro vadovę ir kultūrinių renginių organizatorę Renatą Baltrušaitienę, kad šių dviejų skirtingų institucijų veiklos taip pat vyktų mokykloje. Kol kas R. Baltrušaitienė glaudžiasi seniūnijos patalpose ir ten vykdo įvairias bendruomenės veiklas. Pasak V. Dumčiaus, mokykloje atliks tikrai daugiau patalpų ir vieną kabinetuką būtų galima skirti ir R. Baltrušaitienei.

„Mokyklos salėje yra puiki akustika, čia galėtų vykti įvairūs renginiai. Tokios akustikos seniūnijos salėje niekada nebus, nes patalpos yra mažos, lubos žemos“, – taip savo mintis jau ne pirmą kartą išsako seniūnas, viešai kalbėdamas apie mokyklos sporto salės panaudojimą įvairiems renginiams rengti.

Kaip žinia, Slavikų kultūros centro kapitalinio remonto buvo atsisakyta pačios rajono tarybos sprendimu, matant, kad investuoti daugiau kaip 100 tūkst. eurų yra neracionalu, o laisvalaikio centro veiklą perkelti į seniūniją, padarant čia remontą ir pritaikant renginiams mažą seniūnijos salę. Tačiau, į valdžią atėjus naujam Slavikų seniūnui, nuo seniūnijos salės kapitalinio remonto buvo taip pat susilaikyta, nors šiame pastate ir glaudžiasi R. Baltrušaitienė su savo veiklomis.

Apie seniūno planus perkelti bibliotekos padalinį iš seniūnijos į mokyklą sako yra girdėjusi Šakių rajono viešosios bibliotekos direktorė Kristina Lebedžinskienė, tačiau kol kas ji dar nežino, kaip viskas susiklostys.

„Su seniūnu sutarėm, kad reikės atvykti į Slavikus apžiūrėti tas patalpas, nes tokius sprendimus reikia labai apgalvoti, išdiskutuoti visus, ypač ūkinius klausimus. Svarbu ir šildymas, ir patalpų būklė, ir kiti dalykai. Reikia viską įvertinti“, – sako K. Lebedžinskienė.

Pasak direktorės, bibliotekininkai yra pastebėję tendenciją, kad vyresni žmonės vengia eiti į mokyklas naudotis bibliotekų paslaugomis – gal jaučia tam tikrų kompleksų. Be to, patalpos, kur dabar yra Slavikuose įsikūrusi biblioteka, yra gana patogios ir pačia vieta nesiskundžiama.

Šakių kultūros centro direktorius Raimondas Januševičius sako, kad iš tiesų jų padalinio Slavikuose veikla ir likimas šiuo metu nėra konkrečiai aiškūs. Direktorius yra girdėjęs apie seniūno planus, tačiau šis klausimas dar nebuvo aptartas ir išdiskutuotas, patalpos mokykloje taip pat gerai neapžiūrėtos. Pasak R. Januševičiaus, situacija yra tokia – pats Slavikų kultūros centro pastatas yra perduotas savivaldybei ir, ko gero, netrukus bus parduodamas aukcione, o laisvalaikio veiklos organizatorė R. Baltrušaitienė glaudžiasi seniūnijoje, kur ruošėsi ir likti organizuoti savo veiklas (kartu ir kaip bendruomenės centro pirmininkė), tačiau sužinojo, kad čia nebus pertvarkoma bei pritaikoma renginiams seniūnijos salė. Dėl šių veiklų perkėlimo į mokyklą komentavimo direktorius R. Januševičius kol kas susilaiko.

„Reikia sėstis ir kalbėtis visoms suinteresuotoms keturioms pusėms. Tik aptarus, išdiskutavus ir įvertinus situaciją bus galima kažką nuspręsti, ką kur kelti, o ką kur palikti“, – sako R. Januševičius.

Be to, pasak direktoriaus, tokiems radikaliems pasikeitimams Slavikuose pritarti dar reikės ir politinio sprendimo. Artimiausiu metu tiek Šakių kultūros centro direktorius, tiek bibliotekos direktorė ketina vykti į Slavikus apžiūrėti ir įvertinti mokyklos patalpas bei aptarti įstaigų perkėlimo galimybes su seniūnu, bendruomene, mokyklos vadovybe.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.