Laisvėjant karantino sąlygoms mažėja įpareigojimų savivaldybėms

Savivaldybės Ekstremaliųjų situacijų operacijų vadovas Redas Juškaitis informavo, kad  naujausiu Operacijų centro vadovo Aurelijaus Verygos sprendimu yra daug karantino sąlygų palengvinimo. Tarp jų  ir sprendimas savivaldybei nevažiuoti parvežti savivaldybės gyventojų nuo Valstybės sienų. Be to, gyventojai galės karantinuotis namuose, ne iš visų valstybių grįžtant bus reikalinga saviizoliacija.

Iki šiol savivaldybės buvo įpareigotos parvežti gyventojus arba juos nuvežti į mobilius patikros punktus, kur reikėjo pasidaryti koronaviruso testus. Gegužės 29 d. sprendimu šis įsakymas yra atšaukiamas – dabar bus galima gyventojams ne tik parvažiuoti savo transportu, bet grįžę asmenys galės saviizoliuotis su kitais šeimos nariais namuose.
 
Savivaldybei išliktų įpareigojimas užtikrinti grįžtančių gyventojų parvežimus, jeigu yra karščiuojantis atvejis. Bet šiuos asmenis reikia vežti nuo sienos iki infekcinės ligoninės, todėl juos reikia gabenti greitosios medicinos pagalbos automobiliu. Anot R. Juškaičio, tokių asmenų per visą karantino laikotarpį rajone nebuvo, bet greičiausiai būtų reikėję gabenti tik tuos asmenis, kurie grįžta į tėvynę per rajono pasienio punktus, o pas mus, kaip žinia, Ramoniškių pasienio punktas yra uždarytas. Įsigaliojus šiems palengvinimams, savivaldybei praėjusią savaitę teko vežti tik vieną asmenį į mobilų punktą, o visi kiti grįžusieji važiavo savo transportu.

Gera žinia, anot R. Juškaičio, kad saviizoliuotis savivaldybės patalpose, kuriose privaloma užtikrinti saviizoliaciją gyventojams, jeigu jie neturi tokios galimybės namuose, praėjusią savaitę neatsirado nė vieno pageidaujančio asmens, pastarąją savaitę dar gyvenę trys žmonės baigė saviizoliacijos laikotarpį. Be to, nuo šiol pasirūpinti saviizoliacija turės nebe savivaldybės, o Nacionalinis visuomenės sveikatos centras ir sveikatos įstaigos, kurios privalės įteikti kiekvienam grįžusiam dokumentus, kuriais bus pagrindžiama, kad gyventojas pats sutinka savanoriškai laikytis saviizoliacijos. Tačiau jeigu paaiškės, kad grįžęs žmogus vis dėlto neturi kur karantinuotis, tada jis jau bus nukreiptas per minėtas įstaigas, bet ne per savivaldybes į specialiai tam numatytas vietas.

Praėjusią savaitę rajone buvo 30–40 asmenų, kurie buvo stebimi ir privalėjo karantinuotis. Kiekvieną pirmadienį savivaldybė gaus sąrašą šalių, iš kurių atvykstantiems ar parvykstantiems asmenims bus privaloma saviizoliacija, nes ne iš visų šalių parvažiuojant reikės saviizoliuotis. Šiuo metu yra 24 šalys, iš kurių parvykus saviizoliuotis jau nėra būtina.

Operacijų centro vadovo sprendimu stipriai sušvelninami reikalavimai įstaigoms – galima organizuoti susirinkimus, pasitarimus, bet rekomenduojama jų metu dėvėti nosį ir burną dengiančias priemones. Be to, į savivaldybę vėl galės užsukti ir gyventojai, norėdami išsiaiškinti jiems aktualius klausimus, bet darbuotojams aptarnaujant gyventojus yra rekomenduojama išlaikyti saugų atstumą, geriausia atskiriant lankytoją ir darbuotoją pertvara, o jeigu pertvaros nėra, tada reikia pridengti savo nosį ir burną.

Savivaldybės nuo šiol yra skirstomos į padidintos rizikos ir mažos rizikos savivaldybes, o tai nustatoma skaičiuojant susirgimo atvejus per 14 pastarųjų dienų 100 tūkst. gyventojų. Kaip sako R. Juškaitis, su tuo vienu atveju pastarąją savaitę mes patekome į padidintos rizikos savivaldybių sąrašą, tačiau pagal tokią skaičiavimo metodiką tikriausiai į tą sąrašą patenka ir dar mažesnės savivaldybės.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.