Gatvių remonto darbus spartina papildomi pinigai

sakiai tvarkosi
Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Ne pirma savaitė po rajono kelius pluša sunkiasvorė technika, kuri vienur taiso asfalto išdaužas, o kitur – klos asfaltą. Savivaldybės sprendimus tvarkyti kai kurias gatves įdomiai vertina ir patys gyventojai – pasirodo, patogios tvarkingos gatvės reikalingos ne visiems, kai kam svarbiau išsaugoti prie jų augančią žolytę.

Trečia savaitė po gatves dūzgia UAB „Parama“ technika, kuri jau ne pirmus metus rajone atlieka asfalto išdaužų taisymą. Rajone vyksta ir kiti gatvių tvarkymo darbai – turėsime daugiau atnaujintų arba asfaltuotų gatvių, sutvarkytų žvyrkelių.

Šiuo metu UAB „Parama“ darbuojasi Išdaguose, baigusi duobes taisyti šiame kaime, pasuks į kitus Šakių seniūnijos kelius. Kaip ir kasmet, Kelių priežiūros ir plėtros programoje yra numatyta lėšų vietinės reikšmės kelių asfalto išdaužų taisymui. Šįmet buvo numatyta skirti šiems darbams 140 tūkst. eurų. Daugiausiai išdaužų yra tose seniūnijose, kurios yra didžiausios pagal plotą arba turi  daugiausiai seniai asfaltuotų kelių. Pavyzdžiui, Šakių seniūnijoje bus užtaisyta iš viso 5 km 400 m ilgio asfalto duobių, Lukšiuose – 1 km 500 m, Kudirkos Naumiesčio seniūnijoje – 1 km 200 m ilgio išdaužų.

Be išdaužų taisymo, rajone prasidėjo ir kiti kelių asfalto ar žvyro dangos taisymo darbai, kurie bus atlikti greičiau negu buvo numatyta pagal savivaldybės planus. Savivaldybei iš Susisiekimo ministerijos skiriama papildomai beveik 300 tūkst. eurų kelių tvarkymui iš specialios programos, kuri skirta ekonomikos skatinimui, koronaviruso plitimo sukeltų pasekmių mažinimui. Šie pinigai skiriami su sąlyga, kad numatyti objektai bus kuo greičiau sutvarkyti, o tai reiškia, kad tvarkytinų objektų projektai turi būti jau parengti, nedelsiant ieškoma rangovų, o darbai turi prasidėti ir būti baigti dar šiais metais.

Iš šių lėšų 58 tūkst. eurų buvo skirta Vyšnių gatvės Slavikuose tolimesniam kapitaliniam remontui, nes remontas buvo pradėtas daryti ir dalis gatvės jau buvo išasfaltuota ankstesniais metais. Čia turėtų būti sutvarkyta 360 m ilgio gatvės ruožas, o rangovų įmonė UAB „Parama“ dirba šiame objekte jau kuris laikas. Taip pat iš papildomų lėšų nuspręsta skirti ir  Slavikų seniūnijoje žvyrkelio Juškakaimiai–Šilgaliai 1 km 700 m atkarpos paprastajam remontui. Remontui numatyta skirti 120 tūkst. eurų, tačiau gali būti, kad tiek nereikės, nes suma priklausys nuo kai kurių medžiagų ir darbų įkainių. Žvyrkelio tvarkymo darbus atlieka AB „Kelių priežiūra“.

Iš šio papildomo finansavimo šiais metais yra numatyta sutvarkyti Šakių seniūnijos Girėnų kaimo Girėnų gatvę, kur yra asfalto danga, bet ją reikia verkiant atnaujinti. Už 80 tūks. eurų čia atliekamas paprastasis remontas, kur bus sutvarkyta Girėnų gatvės 718 m ilgio atkarpa – padarytas tvirtas pagrindas ir išlietas naujas asfaltas, atkurti kelkraščiai. Beje, įdomiai šios gatvės tvarkymą suprato ir įvertino kai kurie girėniškiai. Šios gatvės gyventoja Regina Eimutienė birželio 4 d. socialinėje paskyroje „Facebok“ Šakių rajono skelbimų paskyroje pasidalino savo nuomone apie gatvės remontą: „Mūsų valdžia lėktuvams nusileidimo taką daro. Atims iš privačių žmonių valdų sienas. Ką nori, tą daro. Žiauru žiūrėti – žmonės dirbo, tvarkė savo teritoriją, atėjo konservatoriai ir į Girėnus, viskas jų bus.“ Moteris supyko dėl to, kad yra tvarkomas ir kelio kelkraštis, kurį gyventojai prižiūrėjo, ko gero, šienavo iki šiol. Tačiau prie bet kurio kelio yra apsauginė kelio juosta – pagal Reglamentą jos keliui priklauso iki 10 metrų. Kaip sako savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjo pavaduotojas Aurimas Staugaitis, šiuo atveju gatvėje bus nuvalytas seniai apžėlęs žole asfaltas ir kelio kelkraštis, o gyventojų sklypai, atliekant remonto darbus, liks nepaliesti. Be to, šioje moters užvestoje diskusijoje įsivėlę ir savo nuomonę išsakę kiti gyventojai suprato, kad gatvėje bus padarytas ir šaligatvis. Tačiau pagal projektą čia kol kas numatyta ir bus padarytas tik paprastasis gatvės remontas, o šaligatvių šiuo etapu nenumatyta. Anot vedėjo pavaduotojo, kai kurie gyventojai nėra susiformavę savo asmeninių sklypų, todėl priekaištų reikšti dėl „užgrobtos“ žemės iš viso negalėtų.

Minėtos gatvės buvo įtrauktos į savivaldybės sudarytą, kasmet koreguojamą savivaldybės Vietinės reikšmės kelių priežiūros ir plėtros programą, kurioje yra surašyti prioritetai. Kadangi ministerija skyrė papildomai lėšų iš minėtos programos, prioritetų sąrašas pasislinks į priekį ir, tikėtina, rajone artimiausiu metu bus sutvarkyta dar daugiau kelių ir gatvių.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.