Su papildomom lėšom rajone sparčiai iriasi melioracija

vaiciunas rimantas
Anot savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo reikalų skyriaus vyriausiojo specialisto Rimanto Vaičiūno, artimiausiu metu su gaunamu papildomu finansavimu rajone melioracijos statinių tvarkymas gerokai pasistūmės į priekį. D. Pavalkio nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Gegužės mėnesį posėdžiavusi rajono savivaldybės taryba pritarė dviejų stambių projektinių paraiškų teikimui, o įgyvendinant juos rajone bus sutvarkyta daugiau susidėvėjusių melioracijos statinių skirtingose kadastro vietovėse. Šiais metais pradėti projektai ir papildomos lėšos žymiai pagerins melioracijos būklę rajone.

Teikdama dvi naujas paraiškas savivaldybė tikisi artimiausiu metu sutvarkyti susidėvėjusius melioracijos statinius Užsienių, Žvirgždaičių, Išdagų, Sintautų ir Veršių kadastro vietovėse. Prie projektų 20 proc. savomis lėšomis turės prisidėti ir rajono savivaldybė, o 80 proc. yra numačiusi skirti Žemės ūkio ministerija iš Europos Sąjungos specialiųjų programų.

Kaip informavo savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo reikalų skyriaus vyriausiasis specialistas Rimantas Vaičiūnas, šiuo metu yra skelbiamas konkursas ir bus ieškoma projektuotojų. Anot specialisto, Šakių rajonas su melioracijos sistemos tvarkymu gan sparčiai pasistūmėjo į priekį, o kitos savivaldybės net neteikia paraiškų ir tokių projektų įgyvendinti net nežada galimai todėl, kad prie visų projektų reikia pridėti savų lėšų. Prie projekto „Šakių rajono savivaldybės Išdagų, Sintautų ir Veršių kadastro vietovėse esančių melioracijos statinių rekonstravimas“ savivaldybei teks prisidėti 97 tūkst. 500 eurų, o iš ministerijos bus skirta 277 tūkst. 500 eurų. Ta pati finansavimo suma yra numatyta projektui ,,Šakių rajono savivaldybės Užsienių ir Žvirgždaičių kadastro vietovėse esančių melioracijos statinių rekonstravimas“, o galutinė projektų vertė negali viršyti bendros 375 tūkst. eurų sumos. Galutinė abiejų projektų vertė paaiškės po darbų pirkimo.

Tačiau tai ne vieninteliai melioracijos statinių rekonstrukcijos projektai, kurie yra vykdomi arba netrukus prasidės rajone. Savivaldybės biudžete šiais metais yra numatyta 30 tūkst. eurų, už kuriuos turėtų būti padarytas apsemtų teritorijų melioracijos įrenginių remontas. Pasak R. Vaičiūno, už šias lėšas šiais metais bus tvarkomi Lekėčiuose ir Gotlybiškiuose skirtingi melioracijos įrenginiai, t.y. griovys ir drenažo sistema, nes abiem atvejais yra gauta gyventojų skundų, kad lietingu periodu yra apsemiami sklypai. Savivaldybei kasmet lėšų skiria ir  Žemės ūkio ministerija (šiais metais skiriamos lėšos siekia 321 tūkst. eurų). Jų įsisavinimui jau yra ruošiami projektai ir bus tvarkoma Daukantiškių, Voverių, Plokščių, Giedručių kadastrų vietovėse esantys melioracijos įrenginiai.

Be anksčiau minėtų lėšų, ministerija šį pavasarį dar skyrė papildomai 191 tūkst. eurų melioracijos įrenginių tvarkymui. Iš šių lėšų savivaldybės atsakingi specialistai yra numatę melioracijos griovių priežiūros ir remonto darbus Ritinių, Panovių, Bliuviškių Užsienių kadastro vietovėse, kur numatyti melioracijos griovių remontas ir priežiūros darbai. Anot specialisto, visi objektai pasirinkti ne atsitiktinai pagal gyventojų prašymus, o tik specialistams įvertinus ir atlikus specialią ekspertizę. Pasak R. Vaičiūno, visų melioracijos griovių, kuriuos artimiausiu metu žadama remontuoti, nusidėvėjimas siekia ne mažiau kaip 80 proc., o dažniausiai netgi 90 proc. ir daugiau. Susidėvėjusios melioracijos sistemos pridaro daug žalos ūkininkams, kada lietingu periodu skęsta jų laukai ir derlius. Įgyvendinus visus numatytus melioracijos projektus, melioracijos statinių būklė rajone artimiausiais metais turėtų žymiai pagerėti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.