Šakių rajoną talžė ir galingas viesulas, ir kruša

viesulas
Rajono gyventojai užfiksavo nuo Griškabūdžio į Lukšių pusę judantį milžiniško dydžio piltuvo formos viesulą, kuris šlavė viską, kas pasitaikė kelyje. M. Ižganaičio  nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Pirmadienio pavakarę Lukšių sen. Šilgalių kaimo gyventojai išgyveno tikrą košmarą – praslinkęs viesulas kaip degtukus laužė medžius, apgadino ūkinius pastatus. Pamatę tokią gamtos stichiją žmonės sako meldęsi, laimei, jie nenukentėjo. Rajone iškritusi kruša taip pat pridarė žalos: niokojo pasėlius, apgadino gyventojų namų stogus ir automobilius.

Pirmadienį apie 16 val. ties Griškabūdžiu susiformavęs viesulas suko Lukšių link, o nekasdienį reiškinį išvydę gyventojai jį fiksavo telefonais. Viesulas judėjo kone aštuonis kilometrus.

Tačiau iš arčiausiai šią gamtos stichiją pamatė Šilgalių kaime gyvenanti Elena Masteikienė. Po praūžusios stichijos nuvykus į jos sodybą, privažiuoti prie namų nepavyko – teko eiti pėsčiomis ir lipti per kelią užvertusius šimtamečius medžius. Kieme pasitikusi sodybos šeimininkė E. Masteikienė pirmiausiai kviečiasi į kambarį ir rodo, kur buvo, kai praūžė ši gamtos stichija, sako, prieš tai spėjusi apeiti kiemą, pasigrožėti gėlėmis.

„Atėjau į kambarį, stoviu prie lango, žiūriu – kažkaip keistai tie debesys formuojasi, lyg piltuvo formos ir vis sukasi. Pamačiau, kad viesulas jau medžių viršūnes suka ir garsas toks įspūdingas, primenantis cypimą. Matau, kad jau tiesiai ant manęs ateina, parsiguldžiau kambaryje stalą, už jo pasikavojau ir „Sveika Marija“ kalbu. Žiūriu – medžiai tarsi degtukai lūžta – takšt, takšt, o kai pradėjo plėšti šiferio lapus nuo ūkinio pastato stogo – daugiau nebežiūrėjau. Visa tai užsitęsė vos vieną–dvi minutes. O malda padėjo, pro namą viesulas prasuko“, – pasakoja moteris ir priduria, kad tuo metu visas namas drebėjo, tirtėjo.

viesulas2
Viesulas visą savo jėgą pademonstravo netoli Lukšių esančiuose Šilgalių ir Plėgų kaimuose, kur nulaužė ar su šaknimis išrovė šimtus medžių, nusiaubė gyventojų sodybas. Tuo metu Totorviečių, Naudžių kaime iš dangaus krito kone vištos kiaušinio dydžio ledo gabalai, kurie apgadino automobilius, pramušė stogų šiferį, išdaužė cukrinių runkelių pasėlius. D. Pavalkio nuotr.

krusa


Išėjusi laukan ji pirmiausiai pažvelgė į namo stogą, kurį tik pernai naujai uždengę – jis buvo sveikas, kaip ir visas namas, lūžtantys medžiai ir šakos jo neužkliudė.

Tačiau vaizdas sodyboje buvo siaubingas: vėjo sūkurio nuplėšti ūkinio pastato stogo šiferio lakštai buvo pasklidę po visą kiemą, išdaužyti ūkinio pastato langai, medžių šakų išlaužytos tvoros, suniokotas šiltnamis, nusiaubtas visas sodas, gėlynai. Vandens telkinys taip pat priverstas medžių šakų. Laimei, moteris automobilį buvo įvariusi į garažą, visgi šiferio lakštas suskaldė vieną automobilio stiklą.

Moteris neteko amo, kai išėjusi į lauką pažvelgė į netoliese augusį mišką, kuris atrodė kone kaip kirtavietė: dalis galingų medžių išversti su visomis šaknimis, kitų lūžę viršūnės. E. Masteikienė sako, kad, praūžus viesului, dar kurį laiką nuo medžių krito nulaužtos šakos. Nutraukyti ir elektros laidai.

Namo šeimininkė rodo prie pat namo augantį 90 metų amžiaus ąžuolą – nenulaužta nė viena šaka. Moteris sako, jau seniai norėta jį nupjauti, ji neleidusi, dabar svarsto – reikės nupjauti, o jei viesulas pasikartos... Namus Masteikai apsidraudę, laukia draudikų, kol įvertins žalą.

Galingas viesulas nuslinko gilyn mišku, kur įsikūrusios dar kelios sodybos, todėl E. Masteikienė suskubo skambinti kaimynei, ar jai nieko nenutiko. Nulaužti medžiai užvertė visus kelius į sodybą, netrukus atskubėjo Lukšių seniūnas Vidas Cikana, rūpinosi, kas galėtų atlaisvinti privažiavimą.

Viesulas po savęs paliko tik išvartytų medžių taką, jo pėdsakais iki kitos sodybos važiuojame ir mes. Čia gyvenančios 80-metės Eugenijos Moleikaitienės namas taip pat stebuklingai išliko sveikas, šiek tiek aplamdytas stogas, viena galinga eglė griuvo šalia vieno namo galo, kita šalia kito. Sodybos šeimininkei priklausantis miškas, kur praėjo viesulas – taip pat išlaužytas, atrodo kaip kirtavietė.

„Ačiū Dievui, kad stubelė atliko. Tik spėjom parvažiuoti į kiemą su anūke ir sustojome prie daržinės kampo, žiūriu – šiltnamis ant daržo jau guli. Viskas tik susimaišė aplinkui, sakau – duok, Dieve, kad ta stuba tik atliktų“, – patirtu košmaru dalinosi moteris.

viesulas4
Šilgalių kaimo gyventoja Eugenija Moleikaitienė (kairėje) dėkojo Dievui, kad lūžtanti stora eglė nekliudė gyvenamojo namo, o ir ji pati liko sveika. D. Pavalkio nuotr.

Netrukus pas mamą atskubėję sūnūs jau tvarkė kieme tysančias šimatametes egles, o, pasak Valdo Moleikaičio, išlaužytą mišką sutvarkyti prireiks laiko.

Praūžęs viesulas išvertė apie 30 medžių, kuriais užvertė kone 50 metrų Plėgų kaimo kelio, čia apie 18 val. jau darbavosi gaisrininkai, miškų urėdijos darbininkai, ESO darbuotojai, šalia gyvenantys žmonės, kurie šalino nuo kelio medžius. Miško savininkai skaičiuoja, kad iš viso išversta keli tūkstančiai kubinių metrų medienos.

Kaip informavo ESO atstovai, pirmadienį Šakių rajone energijos tiekimas sutriko pusantro tūkstančio ESO klientų. Pagrindinės priežastys – perkūnijos poveikis.

Birželio 8 d. pavakarę dalį Šakių rajono kapojo ir kruša, kone kiaušinio dydžio ledo gabalai niokojo ūkininkų laukus. Naudžiuose (Šakių sen.) gyvenantis ūkininkas Benius Mockeliūnas pasakojo, kad nukentėjo 33 ha cukrinių runkelių laukas.

„Krito 3–5 centimetrų ledo gabalai, kai krito tiesiai į augalą, tas visiškai žuvo, kitų augalų labiau nudaužė lapus. Augalai gavo traumą, aišku, atsigaus dalis augalų, tačiau kiek derliaus prarasim, šiandien negaliu pasakyti“, – pasakojo ūkininkas.

Sintautų, Kudirkos Naumiesčio krašto ūkininkų laukuose kruša iškapojo ir javų laukus, o Totorviečių kaime (Kudirkos Naumiesčio sen.) kruša nepagailėjo gyvenamųjų namų stogų, automobilių. Šio kaimo gyventojas Remigijus Riauba pasakojo, kad ledukai buvo neįtikėtinai dideli, du gabaliukai vos tilpo į delną.

„Kadangi mūsų namo stogas buvo asbestinis, tai ledukai skyles pramušė, dar pilnai neapžiūrėjom, ar nesuskaldė šiferio lapų. Tačiau nuo ledų nukentėjo ir kaimynų stogai, uždengti skarda, trūko gyventojų automobilių langai“, – pasakojo R. Riauba.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.