Prasidėjus maudynių sezonui – apie pavojus prie vandens

Atšilus prasideda ir intensyvus maudymosi sezonas įvairiuose vandens telkiniuose. Ugniagesiai gelbėtojai įspėja žmones – vanduo ne tik pramoga ir poilsis, bet jame slypi daug pavojų.

Kasmet Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos inspektoriai organizuodavo mokymus tiek vaikams, tiek suaugusiems, kaip saugiai elgtis vandenyje, kaip gelbėti skęstančius, pasikvietę į pagalbą narus mokydavo, kaip elgtis įvairiausiose situacijose, kurios gali nutikti vandenyje. Deja, šiais metais dėl karantino tokių mokymų specialistai suorganizuoti negalėjo, bet perspėja, kad prie vandens reikia išlikti budriems. Itin daug dėmesio mokymuose inspektoriai skirdavo vaikams – jiems ne tik svarbu žinoti, kaip gelbėti skęstančius, bet ir patiems gerai mokėti plaukti.
 
Kaip teigia Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyriausiasis specialistas Gintaras Ščajevas, prie vandens telkinių svarbiausia tinkamai prižiūrėti vaikus. Be to, vaikams pavojus gresia ir vonioje, mažame baseinėlyje, netgi prie akvariumų.

„Vyresnius nei ketverių metų vaikus būtina mokyti plaukti. Bet klaidinga manyti, kad išmokęs plaukti vaikas vandenyje bus visiškai saugus. Mažamečiai vaikai neturi maudytis vieni“, – aiškina G. Ščajevas.

Anot specialisto, tiek vaikams, tiek suaugusiems nesaugu maudytis nežinomame vandens telkinyje. Ežeras ar tvenkinys prie kranto gali būti seklus, bet toliau staiga gilėti. Taip pat svarbu nepervertinti savo jėgų, nenuplaukti per toli ir taupyti jėgas. Maudantis upėje, netikėtai gali pagauti stipri srovė. Pasak specialisto, tokiu atveju nereikėtų eikvoti jėgų kovojant su tėkme, bet plaukti pasroviui, šiek tiek įstrižai, po truputį artėjant kranto link. Jei upė vingiuota, reikia plaukti link upės vingio vidurio – ten srovė silpnesnė. Specialistas įspėja, kad pavojai tyko ne tik upėje, bet ir jūroje – čia reikia ypač laikytis saugumo, draudžiama maudytis per audrą.

Pavojus tyko ir netikėtai įkritus į vandenį, nes tada žmogus patiria šoką ir laikinai negali savęs kontroliuoti.  Patarimų specialistai turi ir nemokantiems plaukti – jiems svarbiausia mėginti kuo ilgiau išsilaikyti vandenyje, pavyzdžiui, atsigulus ant vandens, plačiai išskėtus į šonus rankas, kvėpuoti kiek įmanoma rečiau ir giliau.

Kad ir kiek gelbėtojai kasmet įdeda pastangų mokydami saugaus elgesio prie vandens, nelaimių, deja, neišvengiame. Pernai rajone nuskendo penki žmonės, o šįmet Nemuno upė net kelias savaites plukdė Ilguvos socialinių globos namų gyventojo (gim. 1997 m.) kūną. Žmogus dingo be žinios balandžio 27 d., o rastas tik gegužės pabaigoje Pagėgių savivaldybėje. Kovo 13 d. Nemune nuskendo Kukarskės k. (Kidulių sen.) gyventojas (gim. 1963 m.), kuris prie upės išėjo pažvejoti.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.