Demografinė situacija verčia pasvarstyti apie permainas

zvirgzdaiciu seniunija
Apžiūrėdami Žvirgždaičių seniūnijos administracines patalpas, kabinetą, kur ilgus metus dirbo buvęs seniūnas Algimantas Baubonis (dešinėje), Ūkio ir verslo komiteto nariai konstatavo, jog trys elektra šildomi kabinetai nėra patogūs nei patiems darbuotojams, nei gyventojams, kuriems reikia kopti į antrą aukštą. D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Mažėjantis gyventojų skaičius, tuštėjančios mokyklos, besitraukianti administracija kaimuose nori nenori verčia pagalvoti, kaip racionaliau išnaudoti mažose seniūnijose esančias administracines patalpas. Klausimą, ar nederėtų Žvirgždaičiuose iš nuomojamų pašto patalpų seniūniją perkelti į mokyklą, praėjusią savaitę gvildeno savivaldybės Ūkio ir verslo komiteto nariai.
 
Gyventojai pas seniūną kopia stačiais laiptais

Mažėjantis gyventojų skaičius, tuštėjančios mokyklos, besitraukianti administracija kaimuose nori nenori verčia pagalvoti, kaip racionaliau išnaudoti mažose seniūnijose esančias administracines patalpas. Klausimą, ar nederėtų Žvirgždaičiuose iš nuomojamų pašto patalpų seniūniją perkelti į mokyklą, praėjusią savaitę gvildeno savivaldybės Ūkio ir verslo komiteto nariai.

Gyventojai pas seniūną kopia stačiais laiptais

Ūkio ir verslo komiteto nariai Žvirgždaičių seniūnijoje pirmiausiai apžiūrėjo seniūnijos administracijos patalpas, kurios įsikūrusios Lietuvos paštui priklausančiame pastate. Pirmajame aukšte anksčiau pilnu tempu dirbo paštas, kurio nuo liepos čia iš viso neliks. Tądien į pirmojo aukšto patalpas gyventojai užsuko pasiimti socialinės darbuotojos dalinamų maisto davinių. Antrame aukšte yra seniūno kabinetas ir sekretorės bei socialinio darbo organizatorės, kuri šiuo metu pavaduoja motinystės atostogose esančią sekretorę. Seniūnijos  kabinetukai šildomi elektra, seniūnija šias patalpas kol kas nuomoja iš pašto. Pasak Ūkio ir verslo komiteto pirmininko Vilhelm Haase, iki patogumų čia toli gražu, o ir gyventojams nėra komforto lipti siaurais laiptais į antrą aukštą.

Su komiteto nariais neatvyko susitikti laikinai vaduojantis seniūnas Remigijus Naujokaitis, o vietoje jo atėjo Algimantas Baubonis. Prie komiteto narių prisijungęs šioje seniūnijoje nuo 1997 m. iki pensijos seniūnavęs A. Baubonis sakė, kad seniūnijos administraciją, kur dabar yra realiai dirbantis tik vienas žmogus, galima perkelti į pirmą aukštą ir gyventojams problemų nekils. Buvusiam seniūnui pritarė ir socialinio darbo organizatorė Rita Dumbliauskė, kuri sako, kad seniūnijai šios patalpos nebrangiai atsieina – apie 60 eurų per mėnesį, todėl vargu, ar kur nors ras tokį gerą variantą kaip pašto pastate. Beje, neaišku, ką seniūnijos iškėlimo, perkėlimo klausimu pasakytų naujas seniūnas, kurio vis dar ieškoma, – buvo skelbtas konkursas, tačiau kandidatai persigalvojo dar iki įvykstant atrankos komisijos posėdžiui. Kada bus vėl skelbiamas konkursas, neaišku.

Mokyklos likimas irgi neaiškus

Pasak V. Haase, paštas gal norės savo pastatą parduoti, kai galutinai baigs čia darbus, todėl nėra logikos seniūnijai likti jo pastate. Be to, komiteto pirmininkas mano, kad geriausiai būtų optimizuoti patalpų išnaudojimo klausimą, nes šiuo metu Žvirgždaičiuose yra ištuštėjusi mokykla. Anot jo, pustuštėje mokykloje, kur praėjusiais mokslo metais lakstė tik 12 mokinių, o juos aptarnavo 10 darbuotojų, būtų puiki vieta telktis bendruomenei ir nereikėtų gyventojams laipioti siaurais laiptais, be to, mokykla yra sutvarkyta, jauki ir joje yra daug laisvų kabinetų, yra aktų salė.  Mokyklos pastate šiuo metu įsikūrusi ir biblioteka. Apžiūrinėjant erdvias mokyklos patalpas, Griškabūdžio gimnazijos, kurios skyriumi ir yra Žvirgždaičių mokykla, direktoriaus pavaduotojas ūkinei veiklai Vaidas Juška sakė, kad neaišku, kiek ilgai gyvuos šis mokyklos skyrius, nes vaikų skaičius yra nedidelis, o rugsėjo pirmosios šiame skyriuje gali ir nebūti, jeigu tėvai priimtų sprendimą vaikus leisti į kitas mokyklas. Pavaduotojui antrino vicemeras Darius Jakavičius, kuris sako, jog realiai iki rugsėjo 1 d. nėra aišku, kiek vaikų ateis į šią mokyklą, nes tėvai patys gali rinktis pageidaujamą švietimo įstaigą, o jeigu nesusidarys pilnas jungtinis klasių komplektas (aštuoni moksleiviai), tada prie mokyklos išlaikymo tektų prisidėti savivaldybei. Tačiau bet kokiu atveju, vicemeras sako, kad jis ne už tai, jog šį skyrių reikėtų naikinti.

„Mokyklas sugriauna tėvai priimdami vienokį ar kitokį sprendimą. Situacija nėra aiški dėl to, kiek bus moksleivių čia šįmet. Bet ir sumažėjus vaikų nesu už tai, kad reikėtų skubėti uždarinėti mokyklas ir mokinius vežioti. Turime pavyzdį su Barzdais – po to, kai per porą savaičių sugriuvo visa mokykla, dabar 80 mūsų rajono vaikų išvažiuoja mokytis į Pilviškius“, – sako D. Jakavičius.

A. Baubonis mano, kad jeigu mokykla gyvuos, tada galima į ją seniūniją įkelti, tačiau jeigu mokykla išsiskirstys, seniūnija bus nepajėgi išlaikyti tokio pastato – jai tai per brangiai atsieis.

„Dabar mums nereikia papildomo personalo, kuris mus aptarnautų pašto patalpose, be to, labai mažos išlaidos tų patalpų išlaikymui per mėnesį, o čia – išlaikyti tokį pastatą, o kur dar jo teritorija...“ – kalbėjo A. Baubonis.

Su komiteto nariais kartu atvykusio savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus architekto Manto Paketurio komiteto nariai klausė, ar būtų galima į šias patalpas įkelti seniūniją, nedarant specialiai nei panduso prie įėjimo, nei atskiro įėjimo į seniūniją. Pasak architekto, jeigu Higienos centro normos nebūtų pažeistos, tada atskirų įėjimų nereikia, juolab kad turime rajone pastatų, kur sukeltos įvairios skirtingos institucijos į vieną pastatą, pavyzdžiui, Paluobių kaimo mokykla, kur yra ir darželis, ir dienos centras, neįgaliųjų organizacija. Tokiu atveju į Žvirgždaičių mokyklos pastatą seniūnijai telieka atsinešti tik stalus ir dirbti.

Komiteto nariai galiausiai nusprendė rekomenduoti perkelti į mokyklą seniūnijos patalpas, kol gyvuos mokykla, o vėliau gal bus sprendžiamas rajone ir seniūnijų sujungimo klausimas, kuris, ko gero, tikrai paliestų Žvirgždaičius. Į išvažiuojamąjį posėdį nebuvo pakviestas savivaldybės administracijos direktorius Dainius Grincevičius. Jis sako, kad per trejus jo darbo metus neatsirado nė vieno to krašto gyventojo, kuris būtų skundęsis dėl seniūnijos patalpų.

Ką daryti su didžiule lauko teritorija?

Dar vienas rūpestėlis Žvirgždaičių mokykloje – didžiulė jos teritorija. Atokiau nuo mokyklos, už kelių šimtų metrų, yra stadionas, kuris užima vieno hektaro plotą, o kur dar visas hektaras apie patį  mokyklos pastatą. Pasak V. Juškos, mokyklos administracija džiaugiasi, kad šįmet atsirado žmonės, kurie panoro nusišienauti tą stadioną. Pasak pavaduotojo, pusę etato dirbantis mokyklos ūkio dalies darbuotojas vos spėja suktis ir nupjauti žolę prie mokyklos esančiame plote, o ką jau kalbėti apie stadioną. Buvęs seniūnas A. Baubonis sako, kad gal atsirastų, kas norėtų pirkti tą stadioną, nes ten yra atskiras sklypas, neturintis ryšio su mokykla, apipiltas pylimais ir besitęsiantis iki pat kapinių. Apžiūrėję didžiulį, nuo mokyklos gerokai nutolusį stadioną, komiteto nariai priėjo išvadą, kad reikia jį perleisti VĮ Valstybinės žemės fondui. Tačiau prieš tai dar reikėtų formaliai šį sklypą atskirti nuo mokyklos, kuriai dabar jis ir priklauso, teritorijos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.