Savivaldybės įstaigoms – daugiau atsinaujinančios energijos

jaunyste pastatas
Rajono tarybos nariai mano, kad, prieš diegiant saulės elektrinę ant Cirko mokyklos pastato, pirmiau reikia galvoti apie šio pastato kapitalinį remontą, o ne atvirkščiai. D. Pavalkio nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Pastaraisiais metais Aplinkos ministerija skiria itin didelį finansavimą į atsinaujinančius energijos išteklius: į saulės, vėjo, geoterminės energijos, biokuro ar kitų šaltinių naudojimą. Rajono taryba paskutinio posėdžio metu pritarė dar trims projektams, kur finansavimas būtų pritrauktas rajono savivaldybės visuomeninės paskirties pastatų modernizavimui.
 
Birželio 19 d. posėdžiavusi savivaldybės taryba sprendė klausimą, ar pritarti trijų projektinių paraiškų teikimui Aplinkos projektų valdymo agentūrai (APVA) ir pritraukti savivaldybės įstaigoms modernizuoti skirtą finansavimą iš Klimato kaitos programos, kur šiuo etapu tokiai priemonei numatyta net 15 mln. eurų. Atsinaujinančių energijos šaltinių diegimą, o konkrečiau – perėjimą prie to, kad visuomeniniai pastatai naudotųsi saulės teikiama elektros energija ir taip ateityje sutaupytų nemažai pinigų, kuriuos išleidžia dabar elektros sąnaudoms, yra numatę ir norėtų įsirengti trijų įstaigų vadovai. Saulės energija norėtų ateityje naudotis Šakių jaunimo kūrybos ir sporto centras, kur elektrinės įrengimui iš minėtos programos tikimasi gauti 64 tūkst. eurų, o iš biudžeto reikėtų pridėti dar beveik 13 tūkst. eurų, Sintautų kultūros centras, kuriam iš programos norima gauti 30 tūkst. eurų, o prisidėti tektų dar 6 tūkst. eurų, ir Šakių kultūros centras, kuriam iš programos norima gauti beveik 33 tūkst. eurų, o 6 tūkst. 500 eurų pridėti tektų iš savavaldybės lėšų. Būtent dėl Šakių kultūros centro modernizavimo projekto tarybos nariams kilo diskusijų, kai tarybos narys Tomas Skaizgirys pasiūlė prie šio projekte numatyto modernizuoti pastato pridėti ir kitoje gatvės pusėje esantį senąjį Jaunystės kino salės pastatą, kur dabar yra įsikūrusi Cirko mokykla, o abiem įstaigoms vadovauja tas pats Raimondas Januševičius. Tarybos narys Martinas Eimutis pastebėjo, kad jeigu jau ministerija skiria didžiules investicijas į tokią priemonę, tai reikia teikti paraiškų kuo daugiau – ne trys turėtų būti teikiamos, o kokia 15. Anot T. Skaizgirio, savivaldybei prisidėjimas greitai atsipirktų.

„Atsipirks per metus laiko ta investicija – savivaldybei reikėtų prisidėti 1 tūkst. eurų prie šio pastato projekto, o iki šiol jie už elektrą per metus sumokėdavo taip pat apie 1 tūkst. eurų, o įsirengę saulės elektrinę už elektrą sumokės 80 eurų, tai nematau argumentų, kodėl nereikėtų investuoti į tai“, – aiškino T. Skaizgirys.
Anot savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjo Arvydo Šlėderio, ši programa yra tęstinė ir neabejotina, kad savivaldybė netrukus teiks daugiau paraiškų, tačiau kol kas eina kalba, ar tarybos nariai pritaria minėtoms trims paraiškoms.
 
Tačiau abejota ne kiek dėl atsiperkamumo, o kiek dėl pastato, kuriame įsikūrusi Cirko mokykla, būklės. Pavyzdžiui, kai kuriuose komitetų posėdžiuose taip pat netrūko kalbų ir abejonių, ar apskritai verta investuoti į pastatą, kuris „kelia grėsmę, griūva, aptvertas juosta“. Tarybos narys, Ūkio ir verslo komiteto pirmininkas Vilhelm Haase mano, kad pirmiausiai Cirko mokyklos pastatą reikia kapitališkai renovuoti ir domėjosi, ar direktorius turi kokių idėjų, kokius investicinius projektus dėl jo sutvarkymo galėtų pritraukti. Kadangi tarybos posėdyje nebuvo direktoriaus R. Januševičiaus (tuo metu po kultūros centrą vedžiojo į Šakius užsukusį kultūros ministrą Mindaugą Kvietkauską – red. past.), tai rajono meras Edgaras Pilypaitis taip pat išsakė strategiją dėl pastato modernizavimo.

„Savivaldybės administracija rengiasi pasiruošti visų biudžetinių įstaigų pastatų modernizavimo planą, kad būtų aišku, kam kokių investicijų reikia, bet ir pats direktorius gali imtis iniciatyvos galvojant apie tai, kaip prisitraukti investicijas, pasiruošti namų darbus“, – sakė E. Pilypaitis.

Tarybos nariai taip pat svarstė, ar būtų galima įrengti saulės elektrinę tik ant kultūros centro pastato, o energiją naudoti abiem objektams, tačiau tokiems planams gali nepritarti APVA agentūra, o tokiu atveju projektas įdiegti elektrinę sužlugtų ir pačiam kultūros centrui.

Galų gale tarybos nariai sutarė, kad reikia įvykių neforsuoti ir teikti numatytas tris paraiškas, o vėliau konkrečiai pakalbėti apie investicinius projektus į Cirko mokyklos pastatą.

Beje, penkiems savivaldybės anksčiau teiktiems projektams dėl atsinaujinančių energijos išteklių naudojimo prietaisų įrengimo pritarta ir pasirašytos finansavimo sutartys. Modernios technologijos bus įdiegtos šiose biudžetinėse įstaigose: Šakių savivaldybės administraciniame pastate, lopšeliuose-darželiuose „Berželis“ ir „Klevelis“, Šakių Žiburio gimnazijoje ir Kukarskės globos namuose.

Taip pat anksčiau buvo teikti trys papildomi projektai nuo viešųjų įstaigų: Šakių parapijos globos ir užimtumo centro, Kudirkos Naumiesčio parapijos socialinės pagalbos centro bei Kudirkos Naumiesčio Šventojo kryžiaus parapijos. Jų paraiškų finansavimui taip pat pritarta.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.