Pagaliau į Nemuną nuleista pontoninė prieplauka

prieplauka
Antrus metus Gelgaudiškio prieplaukoje gulėjęs pontonas galų gale šį antradienį buvo nuleistas į Nemuną. Tikimasi, kad tai padės į rajoną pritraukti daugiau turistų. (D. Pavalkio nuotr.)


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ
 
Antradienį Nemune ties Gelgaudiškio prieplauka buvo tikras sujudimas – liociai, karnavyžiai ir galingas Kauno įmonės „Kauno kranai“ kranas galų gale į upės vagą įleido pakrantėje porą metelių gulėjusią pontoninę prieplauką. Nuo šiol bus galima padoriai patekti į kruizinius laivelius, kurie antrus metus plukdo žmones Nemunu, tiesa, kol kas į Gelgaudiškį užsuka tik vienas laivas „Bisena“, bet kas žino...

Pontono įleidimą į upę ir galingo krano pasamdymą suorganizavo ilgai dėl delsimo „pieluota“ Gelgaudiškio seniūnija. Seniūnas Vincas Dabravolskis jau seniai buvo kritikuojamas, kad nesuorganizuoja pontono įkėlimo į upę, tačiau jis sakydavo, kad tai ne seniūnijos pajėgoms, nes darbams reikia galingo krano, vanduo Nemuno vagoje nusekęs ir kranai, kokių yra rajone, tai padaryti techniškai nepajėgūs. Seniūnas aiškindavęs, kad tiek pinigų, kad galėtų samdyti rimtesnę įmonę su galingesniu kranu, seniūnija tiesiog neturinti. Tačiau, regis, pinigų atsirado, nes antradienį seniūnas pakvietė į pontono kėlimo ceremoniją, kur dalyvavo ir jis pats su seniūnijos darbuotojais bei pats laivo-kelto „Bisena“ kapitonas, verslininkas Antanas Grumuldis bei jo bičiulis kapitonas Viktoras Bendžius. V. Dabravolskis sako, kad pantono įkėlimas seniūnijai atsieis apie 1 tūkst. eurų, o kraną, kuris gali kelti iki 100 tonų svorį, pasisamdė iš UAB „Kauno kranai“. Tiesa, pati pontoninė prieplaukos įranga sveria tik 11 su puse tonos. Kranas kartu nukėlė nuo kranto ir nuleido į prieplauką lieptelį, kuriuo į laivelius patogiai galės įlipti ir iš jo išlipti žmonės.  

Visam pontono bei tiltelio nukėlimo veiksmui dirigavo iš kitapus Nemuno atsikėlę karnavyžiai kapitonai, o V. Bendžius, prikabinant prieplaukos tvirtinimo elementus prie kranto, nepabūgo vėjuotą vėsią vasaros dieną nusimesti drabužius ir pats lįsti į šaltą vandenį. Dėl atgijusios Gelgaudiškio prieplaukos ir būsimų turistų, o gal dėl nukritusio nuo seniūnijos pečių didžiulio spaudimo patenkintas buvo pats ir V. Dabravolskis, ir laivo-kelto „Bisena“ kapitonas A. Grumuldis. Kapitonas sako, kad šį sezoną jis jau šešis kartus švartavosi prie Gelgaudiškio pakrančių ir laipino žmones su savo pritaikytu tilteliu, tačiau patogumo ir saugumo žmonėms lipant svyruojančiu įrenginiu, anot kapitono, tikrai nėra.

„Svarbu yra tas išlaipinimas – Gelgaudiškio dvare vyksta koncertai, atplukdysiu žmones. Man čia nėra jokio pelno dėl 5 eurų – didesnis biznis yra pats užsakymas. Greičiau iš to patriotizmo viską darau“, – sako laivo-kelto kapitonas A. Grumuldis.

Verslininkas teigė, kad pontoninę prieplauką žmonės turėjo galimybę išbandyti jau trečiadienį, nes jo paslaugų paplaukioti pageidavo viena senjorų ekskursija, kurią jis įsilaipino Gelgaudiškyje. Rudenį žiemojimui pontoną žadama gabenti į Jurbarką, o pačiu gabenimu, kur reikia galingo laivo ir narų, žada pasirūpinti pats A. Grumuldis.

Apsikeitę vieni su kitais skambiomis frazėmis, padirigavę kranistui, prisiminę laikus, kai vieni pas kitus per Nemuną keldavosi į šokius ir vieni kitus vadindavo liociais ir karnavyžiais, su gera nuotaika paspaudę rankas, susitikimo dalyviai išsiskyrė ties prieplauka gražiuoju. Seniūnas dar pažadėjo laivų kapitonams pasirūpinti techniniais pontono pritaikymo elementais, o kapitonai – nepraplaukti pro šalį su turistais.

Tiesa, seniūnas sako, kad vargu ar nauju įrenginiu upėje žavėsis ir naudosis motorinių valčių ir kitos technikos turėtojai, nes nėra patogu valtį nuleisti į vandenį dėl to, kad nesutampa aukščiai, o tai jau jis pats asmeniškai išbandęs.

Gelgaudiškio prieplauka, kaip ir Plokščių, yra įrengta jau prieš keletą metų, o pagrindinis jos tikslas – pritraukti kuo daugiau turistų į rajono rekreacines zonas. Plokščiuose prieplauka naudojamasi jau seniai, o Gelgaudiškio pontonas laikinai buvo išgabentas į Šakių miesto ežerą, nes apie 200 tūkst. eurų kainavusi prieplauka, kol laivelis dar tik buvo gaminamas, Gelgaudiškyje buvo nenaudojama. Užpernai pontonas iš Šakių buvo vėl pargabentas į Gelgaudiškį, o laivo-kelto kapitonas A. Grumuldis nerimavo, kad valdininkai delsia jį įkelti į upę ir taip patys spendžia vietos turizmo perspektyvoms spąstus, nors pats verslininkas su savo asmeniškai pasirūpintu tilteliu išlaipindavo žmonės ties Gelgaudiškiu į krantą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.