Gyventojai sunerimę: ar atlaikys kaimo keliukas sunkiasvorių „tranzitą“?

totorvieciu kelias
Kudirkos Naumiesčio seniūnas Edvardas Belevičius sako, jog praėjusią savaitę seniūnija pasirūpino, kad kelias iš Totorviečių į Sintautus būtų išlygintas greideriu, o po poros dienų iš vietos seniūnaitės gavo signalą, kad vietomis žvyrkelis jau sugadintas sunkiasvorės technikos. D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Penkių kilometrų kelio ruožo į Valakbūdį nuo Išdagų kaimo pusės kapitalinis remontas gerokai pakoregavo aplinkiniuose kaimuose ūkininkaujančių žemdirbių sunkiasvorės technikos maršrutą – žvyrkelio, kur vyksta intensyvūs asfaltavimo darbai, jos išvengia važiuodamos pro Totorviečių kaimą, o nuo ten suka Sintautų link iki artimiausio asfalto. Padidėjęs sunkiasvorių eismas pro Totorviečių kaimą nepatinka vietos gyventojams, kurie baiminasi, jog ūkininkai sugadins neseniai sutvarkytą žvyrkelį.

Gyventojai nori apsaugoti nepatvarų žvyrkelį

Novos seniūnaitė Rita Dumbliauskė informavo ir prašė savivaldybės atsižvelgti į pastaruoju metu jų gyvenvietę ištikusią problemą – gyventojai bijo, kad ūkininkai „sumals“ žvyrkelį, kuris yra trumpiausias kelias gyventojams pasiekti asfaltą.

Apie šią problemą moteris, apeliuodama tik į ūkininkų sąmoningumą, parašė savo „Facebook“ paskyroje. Seniūnaitė prašė vietos ūkininkų susimilti ir aplenkti gyvenvietę važiuojant regioniniais keliais, kurie žymiai patvaresni, nes jų pagrindas tvirtesnis. Pasak R. Dumbliauskės, po savo tekstu ji sulaukė ne itin malonių komentarų. Komentatoriai, kurie dažnu atveju yra keliu važinėjančių ūkininkų šeimų nariai, priminė, kad šiame ruože nėra pastatytų draudžiamųjų ženklų. Reikia pasakyti, kad su pačiais ūkininkais seniūnaitė nesikalbėjo, jos manymu, tai atsakingų savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus specialistų pareiga.

Savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjo pavaduotojas Aurimas Staugaitis buvo nuvykęs į vietą ir kalbėjosi su UAB „Kauno keliai“ darbuotojais, domėjosi, ar kelias uždarytas, kad ūkininkai renkasi važiuoti pro Totorviečių kaimą?

„Žemdirbiai laisvai gali važiuoti Valakbūdžio keliu, jis neuždarytas. Aišku, dėl darbų ten eismas lėtesnis, bet kelias yra pravažiuojamas, be to, įmonės darbuotojai patys tuo keliu naudojasi veždami sunkiausius krovinius“, – aiškino A. Staugaitis.

Pasak specialisto, savivaldybė kol kas nesiims griežčiausių priemonių ir nepastatys prie Totorviečių masę ribojančio ženklo.

Tikimasi ūkininkų sąmoningumo, kad jie pasuks „valakbūdiniu“ keliu.

Žemdirbiai ir naudojasi, ir prižiūri vietos žvyrkelius

Tačiau visai kitaip šią problemą mato žemdirbiai, kurie nesupranta, kodėl gyventojai taip neigiamai nusiteikę ūkininkų atžvilgiu, nes ir patys vietos ūkininkai, ne tik seniūnijos (kelias Totorviečiai–Sintautai priklauso dviem seniūnijoms – Sintautų ir Kudirkos Naumiesčio) šį kelią prižiūri. Pasak savęs nenorėjusių įvardinti žemdirbių, anksčiau ūkininkai kelią patys prižiūrėdavo, pažvyruodavo, kartkartėmis greideriu išlygindavo duobes. Seniūnijos taip pat stengiasi draugiškai susitarti dėl kelio tvarkymo – jeigu traktorius važiuoja nuo vienos seniūnijos, tai jis ir lygina visą atkarpą, ties seniūnijos riba nesustoja.

„Juk kadaise tas kelias ir buvo padarytas ūkio produkcijai iš laukų vežti, o dabar mes, ūkininkai, jau nebegalime juo važiuoti? Iš šio kaimo yra šeši išvažiavimai: trys Šakių kryptimi ir trys Jurbarko kryptimi. Ar gyventojai neturi kito pasirinkimo? Čia viskas dėl to Valakbūdžio kelio remonto – ten klimpsta pakrautos mašinos, traktoriai, o traukti nėra kada, neturime laiko stovėti įklimpę pakelėse ir laukti, kas ištrauks. Javai sunokę, peržėlę, byra, lietus neduoda normaliai pjaut. Šįmet itin sudėtinga nuimti derlių, o dar keliai nepravažiuojami padaryti...“ – piktinasi nenorėjęs būti įvardintas  ūkininkas, išsakydamas visų aplinkinių žemdirbių poziciją.

Žemdirbiai įvardija problemą, kodėl kelias yra toks pažeidžiamas. Pasirodo, dalyje kelio yra supiltas netinkamas, nepatvarus viršutinis gruntas, dėl to žvyrkelis vietomis iš tiesų greitai subjūra. Jų manymu, savivaldybė turėtų daugiau dėmesio skirti kelio priežiūrai ir jį sutvirtinti, kad būtų pravažiuojamas ir žemės ūkio technikai. Dėl gyventojų požiūrio į atsiradusią problemą ūkininkai nevynioja žodžių į vatą – kai bus įrengtas asfaltas Išdagų link, žemdirbiai rinksis šią atkarpą, juolab kad ten bus ir asfaltas, o pro Totorviečius eismas ir taip nebebus toks intensyvus.

Kudirkos Naumiesčio seniūnas Edvardas Belevičius šią savaitę taip pat atvyko apžiūrėti kelio pro Totorviečius Sintautų link. Seniūnas mano, kad žvyrkelis iš tiesų yra per silpnas atlaikyti sunkiasvorei technikai, kelio sankasa „važiuoja į šonus“ nuo svorio, todėl neaišku, kas iš jo liks po javapjūtės. Tik praėjusią savaitę šis kelias buvo seniūnijos išlygintas, o šiandien vietomis jau matosi išsimušusios duobės, tiesa, kai kur užlygintos tų pačių vietinių žemdirbių. Ar viešumo užteks pažadinti keliu besinaudojančių ūkių vairuotojų sąžinei, ar jie derliui išvežti rinksis kitus maršrutus – lieka atviras klausimas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.