Šeimynų mamos: norime gyventi oriai

seimynu mamos
Vis prie tų pačių problemų sugrįžta rajono šeimynų mamos, pasak Ilonos Leleivienės (dešinėje), ji nesupranta, kodėl šeimynose augantys ir šeimų globojami vaikai gauna skirtingo dydžio išmokas. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Rajono šeimynų mamos vėl sugrįžo prie dar pernai išsakytų problemų, kad šeimynoms keliami didesni reikalavimai nei paprastiems globėjams. Šeimynų mamos vis dar neturi atostogų, skiriasi ir skiriamų išmokų dydžiai.

Pasak šeimynos Barzduose steigėjos Ilonos Leleivienės, šeimynų tėvai negali nei atostogauti, nei sirgti. Devynis vaikus auginanti moteris sako, kad, norėdama išvykti atostogauti, ji gali palikti vaikus prižiūrėti tik kitos šeimynos mamai arba žmogui, kuris yra išklausęs atitinkamus kursus.

„Vaikais rūpintis negali ir vyresnės dukros, tai įstatymiškai neteisėta. O ar galėtų ir norėtų man išvykus atostogauti vaikais rūpintis kitos šeimynos mama, abejoju, šiandien pas mane yra devyni vaikai. Kuri rajono šeimynos mama, auginanti septynis ar kad ir mažiau vaikų, sutiks mane pavaduoti?“ – svarstė I. Leleivienė.

Kitaip tariant, tėvai negauna jokio atokvėpio, jie visus metus turi rūpintis globojamais vaikais.

I. Leleivienė prisimena, kad dar praėjusių metų rugsėjo mėnesį Socialinės apsaugos ir darbo ministerija turėjo pateikti bent kokias nors gaires, kaip šeimynų mamoms bus suteikiamas poilsis.

Pasikalbėti apie šią problemą dar praėjusių metų liepos mėnesį Šakių socialinių paslaugų centre šeimynų mamos susitiko su įstaigos vadove Vilma Bielskiene, rajono savivaldybės vicemeru Dariumi Jakavičiumi ir aptarė laikino atokvėpio paslaugos galimybę bei kitas problemas.

„Čia ne mums, čia vaikams skriauda, jau pernai šia tema diskutavome, tačiau jokio poslinkio nėra“, – svarstė I. Leleivienė.

I. Leleivienė atvira, sako, šeimynas labiausiai skaudina ir žeidžia tai, kad šeimynose augantys ir šeimų globojami vaikai gauna skirtingo dydžio išmokas. Ji aiškino, kad nuo šių metų sausio 1 d. vaiko pinigai buvo padidinti iki 60 eurų, tačiau globėjai ar šeimos, auginantys du ir daugiau vaikų, gauna dar ir papildomą 40 eurų išmoką, tad tos šeimos vaikas gauna apie 100 eurų. Tačiau, pasak I. Leleivienės, globotiniams, augantiems šeimynose, 40 eurų nepriklauso, nes šeimynos turi juridinį statusą.

„Mes registruodami šeimynas gavom juridinio asmens statusą, bet mes nevykdom jokios komercinės veiklos. Mums paaiškino, kad todėl ta 40-ies eurų išmoka nepriklauso. Nejaugi mūsų vaikams visko mažiau reikia?“ – neslėpė apmaudo I. Leleivienė.

Kita kalbinta šeimynos mama Inga užsiminė ir apie tai, kad eilinis globėjas už globojamą vaiką gauna daugiau kaip penkis šimtus eurų, o šeimynose globojami vaikai negauna 156 eurų išmokos. Pasak pašnekovės, įstatymų leidėjai situaciją motyvuoja tuo, kad šeimynų mamos gauna atlyginimus, todėl išmoka neskiriama.

„Gaunam algą, bet aš 24 val. prižiūriu vaiką, mano atveju, šeimynoje vaikai maži, žiemą iš ligoninių su vaikais neišėjom. Dar viena problema – atsidūrusi ligoninėje su globojamu vaiku, gausi nedarbingumo pažymėjimą, o aš jo negaunu“, – kalbėjo šeimynos mama.

Ji pasakojo, kad šeimynų tėvai dažnai būna tarsi įsprausti į rėmus, nuolat tikrinami atitinkamų institucijų specialistų, todėl ji net kelioms valandoms nesiryžta savo vaikų palikti vyresnėliams.

„Kodėl eilinis globėjas gali vaikus palikti vyresniems vaikams ar asmeniui, nebaigusiam jokių kursų? Kur tik kreipiamės, tai mums tuoj pakiša įstatymus, kad šeimyna – tai juridinis asmuo“, – svarstė mama Inga, globojanti šešis vaikus.

Rajono šeimynų mamos problemas išsakė Seimo narei Irena Haase, kuri žadėjo kreiptis į socialinės apsaugos ir darbo ministrą Liną Kukuraitį.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.