Plintantis virusas toliau koreguoja įprastą gyvenimą, tarp sergančiųjų ir gimnazistė

dezinfekcija ziburys
Iškart po to, kai trečiadienį paaiškėjo, jog koronavirusas nustatytas ir Šakių gimnazistei, buvo dezinfekuotos „Žiburio“ gimnazijos patalpos, įvestas nuotolinis mokymas. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Plintantis Covid-19 nori nenori koreguoja įprastą darbo tvarką ir gyvenimo ritmą. Nuo trečiadienio, vienai Šakių gimnazistei sulaukus teigiamo Covid-19 atsakymo, iškart imtasi veiksmų – pamokos gimnazijoje nutrauktos, pereita prie nuotolinio mokymosi. Nuo pirmadienio taip dirba ir Šakių seniūnija, nebūtinus kontaktus riboja ir kitos įstaigos. Tiesa, realią statistiką atsekti gana sunku, nes, kaip jau esame rašę anksčiau, informacija iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) stipriai vėluoja, tad daug kas priklauso nuo pačių žmonių sąmoningumo, atsakomybės ir noro dalintis informacija bei buvusiais kontaktais.

Ir praėjus kelioms dienoms į statistiką dar nebuvo įkritusios Covid-19 Šakių seniūnijoje dirbusios ir sergančios socialinės darbuotojos, tačiau veiksmų, norint apsaugoti kitus ir kuo labiau užkirsti kelią viruso plitimui, buvo imtasi dar sekmadienį. Pasak Socialinių paslaugų centro direktorės Vilmos Bielskienės, darbuotoja blogai pasijuto ketvirtadienį, penktadienį jai buvo atliktas testas, kuris patvirtino, kad moteris serga koronavirusu. Tuoj pat paaiškėjo, kad blogai jaučiasi ir kita, kartu su ja viename kabinete dirbanti kolegė, vėliau Covid-19 nustatytas ir trečiai socialinei darbuotojai. Bene geriausiai, pasak V. Bielskienės, ji ir jaučiasi, o kitos dvi esą jautėsi išties prastai.

„Šaltkrėtys ją pradėjo krėsti ketvirtadienį, o penktadienį visai prastai pasidarė. Neapsiėjo be ligoninės ir lašinių. Palaikome ryšį, džiugu, kad jau geriau“, – apie sergančią darbuotoją pasakojo V. Bielskienė.

Reaguota buvo iškart – jau sekmadienį kontaktuota su šeimomis, kuriose lankėsi darbuotojos, rekomenduota tų šeimų vaikams bent keletą dienų nelankyti mokyklos, informaciją perduoti  mokyklų vadovams. Neoficialiais duomenimis, tose šeimose, su kuriomis dirbo moterys, yra apie 50 vaikų.

Atsakingu požiūriu, pateiktais detaliais sąrašais su kontaktais džiaugiasi ir administracijos direktorius Dainius Grincevičius, pripažinęs, kad jeigu ne pačių darbuotojų veiksmai, neaišku, kaip ir kada pavyktų atsekti kontaktus ir imtis priemonių, nes duomenys stipriai vėluoja.

„Mums pranešė, kad tas ir tas susirgo, mes sakom, kad jau dvi dienas žinom, kad susirgę, ir priemonių ėmėmės. Jeigu mes patys neužkardytume, tai nežinau...“ – kalbėjo D. Grincevičius, pripažinęs, kad tik nuo mūsų bendro požiūrio ir veiksmų priklausys viruso plitimas.

Todėl jis rekomenduoja nesilankyti viešuose renginiuose, kiek įmanoma riboti įvairius susibūrimus, laikytis atstumų, nešioti apsaugos priemones, nelankyti savo senelių ir rizikos grupėje esančių žmonių, savaime suprantama, laikytis asmens higienos.

Trečiadienį ryte D. Grincevičius patikslino, kad gauta informacija, jog teigiamas Covid-19 testas nustatytas ir vienai Šakių „Žiburio“ gimnazijos moksleivei, kuri irgi siejama su tuo pačiu židiniu seniūnijoje. Mokyklos patalpos jau trečiadienį buvo dezinfekuotos. Nors iš pradžių būta svarstymų, kad nuotoliniu būdu galėtų dirbti tik tam tikros klasės, dėl saugumo priimtas sprendimas iš namų mokytis visoms gimnazijos klasėms, o mokytojai galės apsispręsti, ar pamokas vesti iš mokyklos, ar iš namų.

Dėl buvusių kontaktų ir sąsajų su pirminiu židiniu šią savaitę nuotoliniu būdu dirbo ir keletas savivaldybės administracijos darbuotojų, tarp kurių ir vicemeras Darius Jakavičius, tiesiogiai darbe nėra ir administracijos direktoriaus pavaduotojo bei Ekstremalių situacijų operacijų vadovo Redo Juškaičio. Tiesa, pats NVSC traktuoja, kad jeigu kontaktas buvęs antrinis, toks žmogus izoliuotis neprivalo. Pavyzdžiui, jeigu kontaktą su sergančiu turėjo vyras, tai žmona jau laikoma antriniu atveju. Visgi D. Grincevičius linkęs į tokias situacijas pažvelgti atsakingiau ir bent keletą dienų į darbą neiti visai šeimai, nors tokie sprendimai galbūt ir ne patys patogiausi.

„Geriau jau pabūti ir pasižiūrėti tas kelias dienas nei paskui susirgti kelioms savaitėms“, – svarstė administracijos direktorius.

Socialinių paslaugų centre trečiadienį ryte saviizoliacijoje buvo 11 darbuotojų, visiems numatytas ir šią savaitę Šakių ligoninėje vykdytas testavimas, o atsakymus tikimasi sužinoti iki pirmadienio.

„Administracijos darbuotojoms jau darė testus ir sulaukėme, kad visi atsakymai neigiami. Tikimės, kad ir kiti bus tokie“, – kalbėjo V. Bielskienė.

Ji informavo, kad nors pačiame Socialinių paslaugų centre darbas organizuojamas kitaip, pas specialistus galima patekti tik iš anksto susitarus, o jeigu įmanoma, klausimus rekomenduojama spręsti nuotoliniu būdu, tačiau visos paslaugos užtikrinamos. Reaguojant į susiklosčiusią situaciją dėl viruso plitimo grėsmės, Šakių seniūnijoje gyvenantys asmenys dėl socialinės paramos ir socialinių paslaugų yra aptarnaujami nuotoliniu būdu.

Ketvirtadienio ryto negalutiniais duomenimis, rajone Covid-19 sirgo 17 asmenų, šeši jau pasveiko, saviizoliacijoje – 131.

Beje, šią savaitę ir Šakių rajonas pateko tarp 19 šalies savivaldybių, kur fiksuotas didesnis sergamumas negu kitose Lietuvos savivaldybėse, ir čia tyrimai dėl koronaviruso vyko intensyviau.

Trečiadienį Vyriausybė pritarė savivaldybių skirstymui į tris zonas pagal epidemiologinius rodiklius – geltoną, žalią ir raudoną. Į raudoną zoną patekusiose savivaldybėse, siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą, galės būti skelbiamas vietinis karantinas, ribojama gyventojų veikla. Nuo pirmadienio, tai yra spalio 26 d. iki lapkričio 9 d., lokalus karantinas skelbiamas 12-oje savivaldybių, tarp kurių ir kaimyninis Jurbarkas, Marijampolė. Be jų, šiame sąraše yra Elektrėnų, Joniškio, Kelmės, Kretingos, Pasvalio, Plungės, Skuodo, Šiaulių, Švenčionių ir Klaipėdos rajonų savivaldybės. Šakiai šiuo metu yra geltonojoje zonoje, o tai reiškia, kad šioje zonoje esančios savivaldybės, siekdamos suvaldyti tolimesnį koronaviruso plitimą, turėtų būti pasiruošusios, atsakingai laikytųsi visuomenės sveikatos ekspertų rekomendacijų.

Žalioji zona reikš, kad į ją patenkančiose savivaldybėse koronaviruso pavojaus lygis yra žemas, čia nebūtina taikyti papildomų ribojimų.

Savivaldybės bus vertinamos, atsižvelgiant į tris kriterijus: 14 dienų sergamumo rodiklį 100 tūkst. gyventojų, teigiamų tyrimų procentinę dalį tarp atliktų tyrimų per 7 dienas ir atvejų, nesusijusių su protrūkiais / židiniais procentinę dalį per 7 dienas.

Nors iš pradžių svarstyta, kad mokiniai turės dvi savaites atostogų, trečiadienį Vyriausybė pritarė nuotoliniam mokymuisi, išskyrus pradinukus. Tad 5–12 klasių moksleiviai į mokyklas turėtų grįžti lapkričio 9 d, atostogos prasideda spalio 26 dieną ir truks, kaip prastai, vieną savaitę.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.