Socializacijos centre pažeminimus patyręs nepilnametis pasiryžęs pasitaisyti

puodziukaitisGintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį  trečiadienį savivaldybės administracijos direktoriaus kabinete posėdžiavo Vaiko minimalios ir vidutinės priežiūros priemonių parinkimo komisija. Posėdžio metu, apsvarsčius rekomendacijas, išklausius pasisakymų  buvo nutraukta liepos mėnesį nepilnamečiui V. K. paskirta priemonė – išsiuntimas į Kauno apskrities vaikų socializacijos centrą.

Nuotr. Komisija, vadovaujama administracijos direktoriaus J. Puodžiukaičio, liepos mėnesį nepilnamečiui paskirtą priemonę balsavimu nutraukė anksčiau laiko.

Liepos mėnesį posėdžiavusi Vaiko minimalios ir vidutinės priežiūros priemonių parinkimo komisija, kuriai vadovauja savivaldybės administracijos direktorius Juozas Puodžiukaitis, nusprendė šešiolikmetį V. K. išsiųsti į Kauno apskrities vaikų socializacijos centrą iki 2010 metų liepos mėnesio 7 dienos. Prieš šį sprendimą dėl V. K. elgesio buvo surengtas dar vienas posėdis, kurio metu komisija nurodė nepilnamečiui lankyti mokyklą, paskyrė psichologo ir kitų specialistų konsultacijas, atkreipė dėmesį, kad mama turi atsakingiau žiūrėti į sūnaus elgesį. Tačiau šešiolikmečiui, kaip įvardijo komisijos nariai, nesisekė vykdyti paskirtas priemones, todėl buvo imtasi griežtesnių veiksmų.
 
Vaikinui vidutinė priemonė buvo paskirta dėl jo netinkamo elgesio, pamokų nelankymo, netgi išgėrinėjimo, vagiliavimo ir nesugebėjimo padaryti atitinkamas išvadas. Posėdžio metu vienas iš komisijos narių Elvydas Pauliukėnas įvardijo, kad V. K. tiesiog netilpo į mokyklos rėmus.

Šešiolikmečiui socializacijos centre buvo teikiama specialistų pagalba, pritaikyta individuali ugdymo programa. Socializacijos centro vadovo pateiktame rašte pažymima, kad V. K. gyvendamas centre laikėsi vidaus taisyklių, buvo mandagus, drausmingas, lankė pamokas, dalyvavo socialinių įgūdžių ugdymo užsiėmimuose, įvairiuose būreliuose. Siekiant paskatinti už teigiamą elgesį savaitgaliais šešiolikmetis galėdavo parvykti namo. Rašte akcentuojama, kad juntamas didelis šeimos palaikymas, mama nuolat teiraujasi, kaip sekasi sūnui, sprendžia kylančias problemas. Tačiau vaikinas savo kailiu patyrė, kad ten toli gražu ne pyragai. J. Puodžiukaitis apie vaikino situaciją kalbėjo: „Pajutai, kad ne tu kitus engi ir tvarkai, o tave tvarko kiti“. „V. K. centre draugų neturi, bendravimo trūkumą kompensuoja bendraudamas su auklėtojomis, kitais pedagogais. Dažnai iš kitų centro moksleivių patiria psichologinį spaudimą, keletą kartų buvo panaudotas fizinis smurtas siekiant išprovokuoti netinkamą jo elgesį. Jis stengiasi atsispirti kitų vaikų raginimams netinkamai elgtis, išgyvena dėl anksčiau padarytų teisėtvarkos pažeidimų“, - rašo Socializacijos centro vadovas. Taip pat pažymima, kad kitų požiūris į jį yra neigiamas, dėl to nepilnametis jaučiasi nedrąsiai, nenori reikšti savo nuomonės, yra užguitas. Šiuos faktus patvirtino ir pats paauglys teigdamas, kad daugiau niekada ten nenorėtų sugrįžti. „Blogai ten, verčia vogti, mokamos pinigų duoklės, naudojamas smurtas“, - aiškino V. K. Tiek Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Bronė Valaitienė, tie E. Pauliukėnas pripažino, kad V. K., lyginant su kitais centre gyvenusiais vaikais, daug geresnis, nors toli gražu ir nepavyzdingo elgesio.

Atsižvelgiant į V. K. elgesį, emocinę būseną ir fizinę sveikatą centro specialistai rekomendavo nutraukti jo buvimą šioje įstaigoje anksčiau laiko. „Manome, kad mokinio tolimesnis buvimas centre yra netikslingas dėl pasiektų teigiamų elgesio pokyčių“, - akcentuojama centro pateiktose išvadose. Komisijos nariai teiravosi tiek paauglio motinos, tiek jo paties, ką mąsto apie ateitį. V. K. teigė norįs pasikeisti, toliau mokytis. Vaikinas pageidavo mokytis Kudirkos Naumiesčio profesinio rengimo centre, tačiau J. Puodžiukaičio žiniomis, jį priimti atsakė skyriaus vedėja teigusi, kad tokio elgesio mokinio nepageidauja.

Komisijos nariai kalbėjo, jog norisi tikėti, kad vaikinas padarys atitinkamas išvadas ir nenueis klystkeliais. Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Bronė Valaitienė teigė, kad didesnių priekaištų vaiko mamai neturi, o paaugliui tenorėjo palinkėti sėkmės. „Jei darysi negerus darbus ir nesustosi, anksčiau ar vėliau visvien įkliūsi“, - kalbėjo komisijos pirmininkas pabrėždamas, kad į jo elgesį bus žiūrima lyg pro padidinamąjį stiklą. Ne vienas paauglio prašė pagailėti mamos ir nevaidinti visagalio aso, nes pats patyrė, kad galybė gali labai greitai baigtis. Belieka tikėtis, kad Socializacijos centras tebuvo puiki pamoka ir V. K. sugebės pasimokyti. Vienbalsiai buvo nutarta, kad V. K. paskirta priemonė turi būti nutraukta anksčiau laiko.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.