Daugiabučių gyventojams trūksta ne tik stovėjimo vietų, bet ir tolerancijos

banaicio gatveje
Praėjusį antradienį tarybos narys Valdas Stankūnas (viduryje) ir S. Banaičio gatvės 4-uoju ir 3-iuoju numeriais pažymėtų daugiabučių namų atstovai Petras Matusevičius ir Birutė Klimaitienė vietoje diskutavo ir ieškojo sprendimo, kur ir kaip prie dviejų namų surasti vietos automobiliams statyti. D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Šakių miesto S. Banaičio gatvės 4-uoju numeriu pažymėto namo gyventojų problemos dėl automobilių stovėjimo aikštelės netgi ir po gatvės remonto niekur nedingo. Ankšta ne tik šiam namui, bet ir 6-uoju numeriu pažymėtam daugiabučiui, o abiejų namų gyventojai, parkavę automobilius S. Banaičio gatvėje ant guminiais borteliais atitverto naujojo šaligatvio, šią savaitę sulaukė protokolų iš policijos.

Išklausyti abiejų namų atstovų problemas ir padėti ieškoti sprendimų dėl aikštelių ryžosi tarybos narys Valdas Stankūnas. Jis antradienį susitiko su abiejų namų bendrijų atstovais, išklausė jų argumentus bei pateikė savo viziją, kaip būtų galima racionaliau spręsti parkavimo klausimą.

Dar praėjusių metų gale 4-ojo namo gyventojai kreipėsi į valdžią, kad padėtų išspręsti šią problemą ir prašė prie jų namo įrengti automobilių stovėjimo aikštelę. Apie tai, kokių atsakymų sulaukė gyventojai iš savivaldybės, jau rašėme. Pasirodo, jog problemų su automobilių statymu turi ne tik šis namas, kuris praktiškai stovi ant gatvės, bet ir 6-uoju numeriu pažymėtas daugiabutis. Per abu namus susidaro 110 butų, o automobilių stovėjimo vieta yra tik prie 6-ojo namo. Šios aikštelės tam pačiam namui per mažai, nes jo gyventojai stato mašinas ir prie 4-ojo namo, ir pačioje S. Banaičio gatvėje. Praėjusią savaitę policija ėmė rašyti protokolus tiems, kurie parkuoja S. Banaičio gatvėje ant borteliais atskirto šaligatvio. Penktadienį čia atsirado ir ženklas, kuris pažymi, kad gatvės dalis, kuri po jos remonto atskirta guminiais borteliais, yra šaligatvis, skirtas tik pėstiesiems. Visa šios gatvės atkarpa nuo Šaulių iki Basanavičiaus gatvės pažymėta kitu ženklu – „Gyvenamoji zona“.

Anot 4-ojo daugiabučio namo gyventojos, bendrijai atstovavusios Birutės Klimaitienės, neteisinga, kada kitapus gatvės esančio 3-iuoju numeriu pažymėto namo gyventojai veja juos iš savo stovėjimo aikštelės – anksčiau esą yra apgadinę net kelis automobilius, o iš savivaldybės jų namas anąkart, kai kreipėsi dėl aikštelės įrengimo, negavo paaiškinimo, ar kitoje pusėje esanti stovėjimo aikštelė priklauso tik 3-iuoju numeriu pažymėtam namui, kuriame yra 32 butai, ar gali joje parkuoti ir jų namo gyventojai.

„Kito tokio daugiabučio Šakiuose nėra kaip mūsų namas, kuris stovi ant gatvės. Mes turime devynias varganas vietas pastatyti automobiliams. Tai yra pasityčiojimas, kai kitoje pusėje gatvės yra daug ir žaliosios zonos, kurios kampelį būtų galima paaukoti mums aikštelei įrengti. Mes irgi norim patogumo – kodėl mes turime kažkur mieste palikti mašiną ir eiti namo. Prie namo beveik nėra žaliosios zonos, o tą kampelį, kuris yra, tikrai nebūtų tikslinga paaukoti aikštelei, nes dūstam ir nuo automobilių išmetamų dujų tvaiko“, – rodė į kitą gatvės pusę  B. Klimaitienė.

Bendrijos atstovei nesuprantamas ir savivaldybės požiūris, kad aikštelę jie įrengia tik po namo renovacijos.

„Mes susidėję langus, duris, pasikeitę stogą – taupėm ilgai tam. Mums renovacijos nereikia. Kad ir renovuotų namą, kiltų tas pats klausimas – kur įrengti mums aikštelę?“ – sako B. Klimaitienė.

Anot moters, dar anksčiau tiek jų namo gyventojai, tiek 6-uoju numeriu pažymėto daugiabučio gyventojai statė mašinas S. Banaičio gatvėje, nors po jos remonto jau buvo atsiradę guminiai borteliai, tačiau policijai pradėjus siųsti baudas gyventojai ten statyti bijo. Namo atstovė sako, jog guminiai borteliai tikrai nereikalingi kitapus gatvės prie žaliosios zonos ir prie šiukšlių konteinerių, juos pašalinus, būtų daugiau parkavimo vietų minėtų namų gyventojams. Be to, šaligatvis nuo Šaulių gatvės yra dešinėje pusėje, jis eina pro pat 4-ąjį namą, tad kitoje pusėje jis kaip ir nereikalingas.

„Su tais šaligatviais tik susiaurino mums gatvę, mums atėmė dar keturias parkavimo vietas, kurias anksčiau turėjome. O anie (3-iojo namo gyventojai) mus skundžia“, – aiškina B. Klimaitienė.

Pasak moters, kiek ji gyvena tame name, niekada nėra buvę jokio eismo įvykio ties jų namu, tad specialiai įrengti šaligatvių (atskirti kelio dalis guminiais borteliais) jų namo gyventojai tikrai neprašė savivaldybės. Ko gero, anot moters, tai yra 3-iuoju numeriu pažymėto namo gyventojų darbas.

Tarybos narys V. Stankūnas sako, kad niekaip nesupranta, kodėl šioje gatvės atkarpoje yra priimti tokie keisti sprendimai, kurie iš principo tik pablogina 4-ojo namo gyventojų problemą.

„Juk yra ženklas „Gyvenamoji zona“ reiškia, kad pėsčiuosius reikia saugoti. Kam dar to pėsčiųjų tako ženklo? Jis pablogina situaciją tiems namams, sumažina dar daugiau automobilių stovėjimo vietų, kurių ir taip nebuvo“, – sako tarybos narys.

Anot V. Stankūno, reikėjo platint gatvę, kad gyventojams būtų kur statyti mašinas, o ne „kėglius“ sudėti, taip gatvę dar labiau susiaurinant.

6-ojo namo bendrijos pirmininkas Petras Matusevičius sako, kad jų namo gyventojams taip pat ankšta savo aikštelėje, nes žmonės stato automobilius ir kitų daugiabučių kiemuose, ir kur tik yra vietos, nesvarbu, ar tai 4-asis namas, ar kitu numeriu pažymėtas. Beje, tarp šių dviejų namų stato žmonės automobilius ir ant senų šaligatvių, dėl to policija irgi turėtų teisę nubausti, jeigu tai norėtų padaryti.

Tarybos narys V. Stankūnas bendrijų atstovams pasiūlė pasidomėti sklypų ribomis ir nusimatyti praplėsti automobilių stovėjimo aikštelę tarp 4-ojo ir 6-ojo namų, atriekiant šiek tiek žaliosios zonos. Tiesa, toks sprendimas ne visai tiktų 4-ojo namo bendrijos atstovei B. Klimaitienei, kuri vėliau sakė, jog ta aikštelė pasitarnautų tik 6-ajam namui, bet 4-ojo namo problemų neišspręstų.

Susisiekus su savivaldybės Eismo saugumo komisijos pirmininko pavaduotoju bei Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjo pavaduotoju Aurimu Staugaičiu, sužinojome, jog minėtoje komisijoje bus dar kartą svarstoma apie eismo saugumo priemonių būtinumą S. Banaičio gatvėje.

„Klausim suinteresuotų namų atstovų nuomonės, bet tikrai nebus panaikinti šaligatviai“, – patikino A. Staugaitis.

Savivaldybės atstovas sako, kad būtent patys gyventojai ir prašė įrengti pėsčiųjų taką šioje gatvėje dėl saugumo, o prieštaraujančių ar kalbančių su pačiu architektu, darbininkais, kol vyko gatvės remonto darbai, nebuvo.

„Šaligatviai įrengti toje pačioje vietoje, kur ir anksčiau buvo, tik jie padaryti tokie specialiai, kad galėtų prasilenkti reikalui esant transporto priemonės, galėtų užvažiuoti ant jų. Savivaldybė gatvę remontavo dėl automobilių ir pėsčiųjų saugumo, darbai nebuvo skirti tiesiogiai spręsti automobilių vietų stovėjimo klausimo“, – aiškino savivaldybės specialistas.

Be to, anot A. Staugaičio, netgi nėra tokios tvarkos, kuria remdamasi savivaldybė privalėtų įrengti ar praplatinti automobilių stovėjimo aikštelę prie daugiabučių, nes kol kas yra tik tvarka, kada savivaldybė, skatindama žmones renovuotis namus, po to sutvarko jų stovėjimo aikšteles, kai yra galimybė, praplatina. Pasak A. Staugaičio, anksčiau ten, kur žmonės pageidauja panaikinti bortelius (prie šiukšlių konteinerių) irgi buvo šaligatviai, tik ant jų žmonės statė mašinas, o dabar būtent tam, kad gyventojai suprastų, jog borteliais atitverta dalis yra skirta pėstiesiems, pastatė dar ir tai pažymintį ženklą, nes akivaizdu, kad patys gyventojai dar nėra įpratę prie tokių naujų inžinerinių sprendinių. Anot vedėjo pavaduotojo, kada gatvės yra siauros, o jose transporto priemonės galėtų prasilenkti, dažnai priimami panašūs sprendimai. Pavyzdžiui, Miško gatvės atkarpoje nuo Šaulių gatvės pusės specialiai yra padarytas žemas šaligatvis, kad reikalui esant transporto priemonės galėtų prasilenkti.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.