Vienose gatvėse blizga asfaltas, kitur – klampojama kaip pelkėje

gulbinu gatveje
Pradėjus trauktis įšalui Giedručių kaimo Gulbinų gatvėje pažliugo it pelkėje, o aplinkiniai gyventojai namo klampojo su guminiais botais. Dėl išsimušusių duobių su savo automobiliais žmonės grįžti į kiemus nedrįso, transporto priemones palikdavo prie pagrindinio kelio, nes gatvė tapo tiesiog nepravažiuojama. D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Giedručių kaime Gulbinų gatvėje dvidešimt pirmuoju amžiumi dar nekvepia – prasidėjus polaidžiui vietos gyventojai prie namų su automobiliais neprivažiavo, o gatvėje su aulinukais klampojo it pelkėje. Gyventojai apie blogą situaciją kalba jau ne pirmi metai, deja, kol kas jų pagalbos šauksmas nebuvo išgirstas.

Šios gatvės problema žinoma seniai. Pasak vietos gyventojų, gatvė yra padaryta iš paprasčiausio lauko keliuko vis pripilant į ją po truputį žvyro. Tačiau padėtis šiais metais dar suprastėjo dėl to, jog  žiema buvo šalta, o po jos, pradėjus trauktis įšalui, gatvė tapo pažliugusi it liūnas. Anot Giedručių kaimo gyventojos Aidos Juškienės, dvejus metus „dar buvo galima kentėti“, nes nebuvo šaltos žiemos, o šįmet per polaidį išryškėjo bėdos. Gatvės gyventojai mano, kad tai rezultatas prieš trejus metus vykusio vandentvarkos projekto, kurį vykdė UAB „Šakių vandenys“ (buvo tiesiami kanalizacijos tinklai).

„Visada buvo prasta situacija čia, o mes, vietiniai, palikdavome automobilius ten (rodo į Giedručių gatvę) ir pareiname tuos kelis šimtus metrų pėsti, kai jau matome, kad žliunga. Bet po vandenų projekto padėtis tapo nevaldoma – prieš porą savaičių čia vandens duobėse iki kelių vietomis buvo. Išsimušusios tokios gilios duobės, į kurias krenta automobiliai, reikia valkioti“, – taip pasakojo ir ties savo namais į pažliugusią gatvės dangą rodė A. Juškienė.

Anot moters, svarbiausia, kad ši gatvė jų kaime yra kaip tranzitinis kelias – ja naudojasi ne tik Gulbinų gatvės gyventojai, bet ir vietos ūkininkai bei už kelių kilometrų esančio Gulbinų ir kitų kaimų gyventojai, ja važiuoja ir daug sunkiasvorės technikos, ir lengvųjų automobilių. Nors pačių ūkininkų Juškų turima „Juškų raugyklėlė“ priskirta pagal adresą Draugystės Trumpajai gatvei, tačiau visas eismas vyksta ta pačia Gulbinų gatve, kuria į raugyklėlę užsuka klientai ne tik iš rajono, bet ir iš kitų kraštų. Anot raugyklėlės šeimininkės, tenka aiškinti, kad žmonės važiuotų aplinkui, per Ūkininkų gatvę, kad tik netektų juos vėliau traukti.

A. Juškienei antrina ir kaimynas Osvaldas Karalius, kuris yra kelininkas, du dešimtmečius išdirbęs kadaise vadintoje „Kelių valdyboje“. Jis paaiškina, kodėl šioje gatvėje tokia prasta padėtis – pasirodo, kad pati gatvė atsirado statantis gyventojams namus bei pasipilant ant paprasto lauko keliuko žvyro, o kadangi kelias neturi reikiamo smėlio sluoksnio, tada jame po įšalo atsiranda lūžiai. Anot vyriškio, prieš 7-erius metus šioje gatvėje buvo daryta kelio rekonstrukcija perpilant žvyro dangą, tačiau tai irgi nepridėjo gėrio, nes nebuvo padarytas pagrindas, t.y. nebuvo atliktas kapitalinis remontas.  

„Visa bėda ta, kad tąkart, perpilant žvyrą, nebuvo padarytas vadinamas pasluoksnis iš smėlio. Ir prieš du metus čia privežė daug žvyro (po to vandenų projekto), gal kokią dešimt mašinų, tačiau tai buvo pinigai į balą, nes jeigu nėra pasluoksnio, o būna šaltis, tada vis tiek bus kelio lūžiai, gali daryt ką nori. Du metus nebuvo šaltos žiemos, todėl padėtis buvo geresnė, nes žvyras stovėjo savo vietoje, o dabar šaltis viską padarė“, – aiškina O. Karalius rodydamas, kur buvo lūžio vieta, kada automobiliams Gulbinų gatve važiuoti nebuvo įmanoma.

Anot abiejų kaimynų, gatvės situacija žinoma visiems – čia yra lankęsis ir rajono meras Edgaras Pilypaitis, ir nuolat lankosi vietos seniūnas Dalius Jasevičius bei kiti savivaldybės atsakingieji specialistai. Beje, Giedručių kaime jau tęsiami kitų gatvių kapitalinio remonto darbai, kurie pradėti dar pernai. Čia jau išasfaltuota Draugystės gatvė, o Lauko gatvėje ruošiamasi kloti asfalto dangą. Kaimynai pasakoja dar vieną įdomų nutikimą su Giedručių kaimo gatvėmis – pasirodo, jog nuo Gulbinų gatvės pusės keli Draugystės gatvės gyventojai liko ant ledo: paprašę sutvarkyti ir jų gatvės trumpąją atkarpą, sužinojo, jog jie gyvena nebe Draugystės gatvėje, o turi naują adresą – Draugystės Trumpoji. Toks sprendimas ir patiems gyventojams buvo netikėtas, nes apie adreso pasikeitimą jie nebuvo informuoti.

„Užuot sutvarkę gatvę iki galo, pakeitė pavadinimą“, – sako vietos gyventojai.

Gyventojams norisi sužinoti, kada jų gatvė bus įtraukta į prioritetinių gatvių sąrašą, kurį pasitvirtina rajono taryba. Vėliau pagal šį eiliškumą vykdomi gatvių remonto darbai (lėšos  gaunamos iš Kelių direkcijos ir dar prie projektų prisideda pati savivaldybė).

„Mes norime sužinoti, kada mes būsime tame sąraše? Kodėl vis dar neįtraukti, nors šia gatve vyksta tikrai intensyvesnis eismas negu, pavyzdžiui, Miško gatve, kuri baigiasi praktiškai gyventojų kiemuose akligatviais, o mūsų gatvė yra pravažiuojama visų“, – kaip susitarę kalba abu kaimynai ir sako, jog vėl kreipsis į valdžią prašydami išgirsti apie jų problemas.

Savivaldybėje pasidomėjus apie žvyravimo Gulbinų gatvėje darbus, sužinojome, jog čia 2012 m. buvo keista pralaida už beveik 3 tūkst. litų, pripilta 1 tūkst. 700 kub. m smėlio ir žvyro už 20 tūkst. 800 litų.

Seniūnas D. Jasevičius aiškino jau du kartus teikęs Gulbinų gatvę, kad ši būtų įtraukta į vietinės reikšmės Kelių priežiūros ir plėtros programą.

„Žinau tą padėtį, bet nieko negaliu padaryti. Šįmet ji bus tvarkoma vėl kaip ir kitos žvyro dangos gatvės ir keliai – bus profiliuojama ir žvyruojama“, – sako seniūnas.

Kelių priežiūros ir plėtros programos skirstymo komisijai vadovaujantis savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjas Arvydas Šlėderis sako, jog apie šią problemą žino ir pats buvo praėjusią savaitę užsukęs pažiūrėti į vietą.

„Gulbinų gatvė buvo pravažiuojama, kai joje buvau, o sąraše, kurį teikia seniūnas su seniūnaičiais, ji yra. Ji niekur nedingo, kaip ir šio kaimo Ūkininkų gatvė, kurią jie yra įsitraukę į prioritetus. Į šį finansavimo etapą, kuris jau yra sudėliotas 2020–2023 metams, ji, deja, nepateko, bet tada ji paklius į kitą trijų metų etapą. Tačiau nereikia iš anksto nusiteikti neigiamai, nes sąrašas gali pasislinkti gavus papildomų lėšų, kaip, pavyzdžiui, ir pernai mes gavome papildomų lėšų keliams, dėl ko pasistūmėjo ir tas prioritetų sąrašas į priekį – buvo pradėta tvarkyti Giedručių Lauko ir Girėnų kaimo Dzūkų gatvė, kurios turėjo būti pradėtos tvarkyti tik šįmet. Ta pati situacija gali būti ir su Gulbinų gatve, kada, atsiradus papildomiems pinigams, ji bus tvarkoma anksčiau, negu mes dabar manome“, – aiškino A. Šlėderis.

Beje, savivaldybės specialistas pastebėjo ir dar vieną dalyką – kad būtų patogiau pjauti žolę, kai kurie gatvės gyventojai nepalikę griovelio pakelyje, kur turėtų nubėgti vanduo. Anot A. Šlėderio, tokiu atveju nuo kelio neturintis kaip nubėgti vanduo taip pat prisideda prie blogesnės gatvės būklės pavasarį.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.