Šakių miesto veidas keičiasi kiekvieną dieną

takai paezere
Šiuo metu rangovų įmonė „Hidrokesta“ tvarko Šakių miesto ežero pakrantę, kur, išpjovę netinkamus medžius, čia įrenginėja takus. D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Jau keleri metai gyventojai gali susidaryti realų vaizdą ir stebėti, kaip po truputį keičiasi Šakių miesto veidas. Sutvarkytas ne tik miesto skveras, po truputį gražėja pasiesartys, o dabar vyksta intensyvūs ežero pakrantės parko tvarkymo darbai, neseniai buvo šalinami seni, avaringi medžiai ir J. Lingio parke.

Akivaizdžiausiai žmonės gali įvertinti miesto pasiesartį, kur jau eina prie pabaigos darbai, didžiąja dalimi finansuoti iš savivaldybės įgyvendinamo projekto „Draugystės parkai – 3“. Čia atsirado ir pėsčiųjų-dviračių takas, tualetas, apšvietimas bei keletas aikštelių. Iš minėto projekto dalis finansavimo nusėdo ir miesto skvere, kur buvo įrengti nauji takai. Tačiau šiuo metu pasiesartys nėra visiškai baigtas, nors pagrindinis takas priduotas dar pernai, jame dar trūksta kai kurių suplanuotų mažosios architektūros įrenginių, sporto aikštelės ar vaikų žaidimo aikštelės įrangos. Anot projekto vadovo, savivaldybės architekto Manto Paketurio, ne visi nauji inžineriniai sprendiniai, kurie buvo numatyti minėtu projektu, atsiras čia iš šiam projektui skirtų lėšų, nes pinigų tiesiog viskam nepakako. Kai kuriuos projektu numatytus sprendinius savivaldybė daro iš papildomų pinigų. Pavyzdžiui, vienas iš tokių inžinerinių sprendinių yra sporto įranga už 12 tūkst. eurų naujai įrengtoje gumine danga dengtoje aikštelėje. Ten, pasak architekto M. Paketurio, bus įrengti nauji šeši lauko treniruokliai su papildoma, reguliuojamo svorio apkrova. Treniruoklius bus galima patiems pasireguliuoti, todėl jie, anot architekto, yra šiuolaikiškesni ir truputėlį primins sporto salę. Pasiesarčiui, pasak M. Paketurio, šiuo metu neatsitiktinai skiriama tiek dėmesio, nes šiais metais norima užbaigti bent jau šį objektą. Netrukus rangovų įmonė „Hidrokesta“ pradės montuoti suoliukus, kurių įmonė nenori įrengti anksčiau laiko, kad šie nebūtų apgadinti, kol reikės priduoti darbus, o šio etapo darbų pridavimas numatytas vasaros viduryje.

Kalbėdamas apie ežero pakrantę ir J. Lingio parką, architektas M. Paketuris sako, kad šiuo metu čia labiausiai pastebimi medžių šalinimo darbai – buvo iškirsti seni, avarinės būklės menkaverčiai medžiai. J. Lingio parke ligotus medžius jau ketino pjauti pati seniūnija, tačiau kadangi projektas apima ir šį objektą, tai buvo padaryta kartu su kitais projekto darbais.

„Pagrindinis pokytis J. Lingio parke bus tas, kad čia jau išvalyti, išgenėti blogi medžiai ir atsiras mažosios architektūros įrenginiai – suoliukai, krūmai, gėlynai, šiukšlinės, o naujiems takams, kurie buvo numatyti techniniame projekte, nebeliko pinigų, tačiau juos žadam įrengti iš kažkur kitur kada nors gavus finansavimą“, – aiškino M. Paketuris.

Ta pati smulkioji architektūra atsiras, anot architekto, ir paežerėje – ten taip pat bus ir naujų krūmų, gėlynų, suoliukų, šiukšliadėžių. Naujus takus šiuo metu čia įrenginėja rangovai, o suoliukai turėtų atsirasti vasaros viduryje.

„Kiti projekto sprendiniai, tokie kaip pontoniniai tilteliai ar takai J. Lingio parke, kur yra numatytas netgi ir naujas takas, atsiras dar negreitai, nes, kaip minėjau, tam nepakako pinigų. Projektas, kurio visas laikotarpis apima netgi trejus metus, dar taip greitai neužsibaigs, nors didžioji dauguma darbų pasidarys šiais pirmaisiais etapais. Dėl to gyventojams kai kurios miesto vietos dabar gali atrodyti šiek tiek keistai, nepadarytos iki galo, bet tai yra dėl to, kad nėra tiek pinigų. Keistai gali atrodyti tai, kad jau netrukus kai kur atsiras gėlynai, kai kur krūmynai, kurie gal dabar pasirodys, kad jie net ne į temą, bet ateityje jie susipins į bendrą vaizdą, kai bus išpildyti visi techniniu projektu numatyti sprendiniai“, – sako M. Paketuris.

Su šiuo etapu, kurio darbus atlieka minėta įmonė, savivaldybė yra nupirkusi darbus už 421 tūkst. eurų, iš kurios didžiąją dalį sudaro projektinės lėšos, o dalį ir savivaldybės prisidėjimas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.