Naujos atliekų vežimo tvarkos rezultatai – pilnos pakelės šiukšlių?

maatc seniunai
Į Šakius atvykusiems Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro direktoriaus pavaduotojui Tautvydui Zaveckui (antras iš dešinės) ir klientų aptarnavimo skyriaus vadovui Sauliui Šimonėliui (pirmas iš dešinės) seniūnai pažėrė daug kritikos dėl naujos stambiagabaričių atliekų surinkimo tvarkos. R. Plaušinaitytės-Šerkšnienės nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Nelikus stambiagabaričių atliekų surinkimo punktų gyvenvietėse, seniūnai pastebi, kad pakelėse kaupiasi bešeimininkės atliekos. Pikti žvilgsniai krypsta į seniūnų pusę – juk jie yra šeimininkai ir savo teritorijose privalo užtikrinti tvarką. Susitikime su Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro (MAATC) atstovais seniūnai išsakė savo pastebėjimus dėl naujos tvarkos.

Anksčiau galiojusi tvarka, kuomet stambiagabaritės atliekos iš gyventojų buvo surenkamos pagal grafiką apvažiavimo būdu, pastačius seniūnijose konteinerius, į kuriuos gyventojai jas suveždavo, pasikeitė. Atliekos surenkamos atvažiavus pas iš anksto seniūnijose užregistravusius gyventojus. Gyventojams tereikia išnešti buitines atliekas į gatvę ir jos būna surinktos nuo namų. Šia tvarka seniūnai nepatenkinti.

„Nereikia išleisti džino iš butelio. Pastaruosius 4-erius, 5-erius metus iš eilės stambiagabaritės atliekos buvo renkamos vieną–du kartus per metus, po seniūnų priežiūra. Mes skirdavom žmones, paaukodavom tą dieną, nors kartais tekdavo ir po 12 valandų budėt, bet tas darbas buvo padaromas per vieną dieną. Paskui susitvarkai, išsišluoji ir ramu. Šįmet pagal naują tvarką matom rezultatus – pilnos pakelės šiferio, niekas nepasiima jo, nei žmonės vėliau, nei vežėjai. Mes anksčiau irgi padėdavom žmonėms, išveždavom jų baldus, kad jie patys negalėdavo fiziškai to padaryt. Bet seniūnijose buvo žymiai tvarkingiau. Dabar jau matosi pakelėse besimėtantis šiferis...“ – kalbėjo seniūnų pasitarimo metu Lekėčių seniūnas Ričardas Krikštolaitis.

Žvirgždaičių seniūnė Giedrė Snudaitienė pastebėjo, jog pas juos seniūnijoje vežėjai nesilaikė išvežimo terminų, dėl to taip pat buvo privežta didžiulės krūvos didelių gabaritų atliekų prie konteinerio. Kriūkų seniūnas Anatolijus Kazlauskas pastebėjo, jog po stambiagabaričių atliekų išvežimo žmonės dar išnešė kilimus, matyt, nesuprasdami tvarkos, kas ir kaip dabar čia veža tas atliekas. Barzdų seniūnė Jurgita Didžiulienė sako, kad jų seniūnijoje dabar kai kur pakelėse likusios stovėti nepaimtos atliekos ir patys gyventojai neprisipažįsta, kad tai jų, o tada jau šios atliekos tampa bešeimininkės. Seniūnai pastebi, kad pakelėse daugėja šiukšlių, gyventojai neprisiima atsakomybės už jas, o pamatę, kad kažkur jau yra kažkas padėta, atveža dar papildomai. Beje, už bešeimininkių atliekų išvežimą turi sumokėti seniūnija.

Susitikime dalyvavęs MAATC direktoriaus pavaduotojas Tautvydas Zaveckas patikino seniūnus, jog ši tvarka yra visose kitose savivaldybėse ir lig šiol tik Šakių rajonas jos nesilaikė, o dabar nori nenori turėsime prie to priprasti.

„Anksčiau į tą vieną didelį konteinerį būdavo primesta visko, o vežėjas viską privalo paimt ir pristatyti į rūšiavimo aikšteles, kur jie privalo jas, tas atliekas, ir išrūšiuot. Praktiškai didelę dalį iš to kiekio tekdavo siųst iš karto į sąvartyną, nes neįmanoma išrūšiuoti, kadangi būdavo primesta netinkamų į tokius konteinerį atliekų. Vykdant seną surinkimo tvarką, gyventojai ir mūsų centras sumoka už atliekas dvigubai – tai yra sumoka, kad vežėjas atvažiavo ir paėmė iš gyventojų šias atliekas, o mes dar sykį jiems sumokam, kad jie išvežė iš tos aikštelės. Mokėjimas dvigubas. Šiferis apskritai netinkama atlieka į stambiagabaričių atliekų konteinerį, o jo būdavo daug – vienoje seniūnijoje vos ne visą sunkiasvorį prikrovė vien šiferio“, – aiškina direktoriaus pavaduotojas T. Zaveckas ir sako, kad teko įvesti tvarką, kuri yra numatyta ir sutartyje.

Beje, jis pripažįsta, jog būna visko – pabėga ir vežėjai, tada susipainioja grafikai, būna suirutė, atsitinka, kad pastovi tos šiukšlės, bet tai tik laikini nepatogumai. Jo manymu, ši nauja tvarka yra gera.

„Už toną mums pristatytų atliekų jiems sumokame 140 eurų, todėl vežėjai kartais pagudraudavo, palaikydavo seniūnijose ilgiau tą konteinerį, kad daugiau galėtų atvežti“, – kalbėjo T. Zaveckas.  

Direktoriaus pavaduotojui antrino ir MAATC klientų aptarnavimo skyriaus vadovas Saulius Šimonėlis, kuris pabrėžė, jog dabar pastebima tendencija, kad gyventojai patys daug daugiau atveža atliekų į aikšteles, kurių turime ir Šakių rajone. Kalbant apie naują surinkimo principą iš tų gyvenviečių, kuriose nėra didelių gabaritų surinkimo aikštelės, T. Zaveckas pabrėžė, jog dabar vyresniems gyventojams netgi bus patogiau, nes vežėjai važiuoja ne po vieną, o po kelis, tad gali padėti senjorams išnešti sunkesnius daiktus. Tik reikia dėl to iš anksto susitarti – mat vežėjai privažiuoja tik į tas vietas, kurios yra užregistruotos iš anksto, o tai, kas padėta pakelėse, jie patys neims.

Seniūnų susitikimo su MAATC atstovais metu dar buvo aptartos ir kitos aktualijos – sutarta, jog reikėtų atnaujinti ir labiau išplatinti tvarką, kokios atliekos gali būti metamos į antrinių atliekų, pakuočių konteinerius. Pasirodo, jog netgi senų langų stiklas yra netinkamas išmesti į stiklo taros konteinerį, nes jis yra iš kitokio pluošto ir kartu su kitu stiklu negalima jo apdirbti. Tiesa, MAATC atstovai teigia, jog su konteineriais buvo išdalintos ir instrukcijos, ką galima į kokį konteinerį mesti, tačiau, matyt, laikui bėgant jos nusitrynė.

Anot T. Zavecko, svarbu seniūnams žinoti tai, kad vežėjai turi surinkti penkių metrų spinduliu išsibarsčiusias pakuočių atliekas, o kartą per mėnesį išvežti ir bešeimininkes atliekas, nes tai yra numatyta sutartyse. Seniūnas R. Krikštolaitis pareplikavo, kad vežėjai nerenka nei bešeimininkių atliekų, nei išmėtytų antrinių žaliavų – užtikrinti tvarką ir švarą reikia patiems seniūnams. Tačiau seniūnas čia pat pastebi, kad su neteisėtais šiukšlintojais susitvarkyti labai padėjo MAATC nupirktos vaizdo kameros, kurias seniūnai įtaisė blogiausiuose taškuose, ir pageidautų tokių kamerų dar daugiau, be to, būtų pageidautina geresnė jų raiška, kad būtų galima identifikuoti automobilių numerius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.