Komisijos verdiktas – sunkiasvorė technika turi aplenkti miestą

sunkvezimis mieste
Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ


Antradienį posėdžiavusi savivaldybės Eismo saugumo komisija sprendė klausimą, kaip Kudirkos Naumiestyje padėti trijų gatvių gyventojams, kenčiantiems dėl intensyvaus sunkiasvorių transporto priemonių eismo. Komisija buvo palanki gyventojų prašymui ir netrukus Kudirkos Naumiestyje atsiras naujų sunkiasvorių eismą ribojančių ženklų.

Klausimą komisijos nariams pristatęs Kudirkos Naumiesčio seniūnas Edvardas Belevičius sako, jog trijų gatvių atkarpas (S. Nėries, Bagdono ir Tilto gatvių) kerta sunkiasvoris transportas, atvykstantis nuo Vilkaviškio pusės. Gyventojai surinko parašus ir kreipėsi į komisiją neatsitiktinai – jie negali ramiai gyventi dėl didžiulio triukšmo, dulkių, be to, jiems nesaugu.
 
„Nuo Vilkaviškio atvažiavę traktoriai ir sunkiasvorės mašinos lekia didžiuliu greičiu, veža iš žvyrkelio su ratais dumblą ir purvą, kuris paskui nubyra ant šitų gatvių atkarpų. Didžiuliai traktoriai, didžiulės priekabos ir traukia, kiek tik eina, važiuoja labai greitai, o tai irgi kelia dulkes. Be to, svoriai labai dideli, gadina gatvių dangą. Aktualus ir saugumo klausimas, nes gatvės be šaligatvio, važiuoja ir dviratininkai, laksto vaikai – nėra saugumo tose gatvių atkarpose“, – eismo situaciją trijose miesto gatvėse apibūdino E. Belevičius.

Anot seniūno, per miesto centrą niekas važiuoti sunkiasvorei technikai nedraudžia. Seniūnas sako, jog būtų optimali išeitis, jeigu atvykstantis nuo Vilkaviškio rajono pusės sunkiasvoris transportas, norėdamas aplenkti minėtų gatvių atkarpas, suktų į žvyrkelį link žydų kapinių ir taip apvažiuotų miesto gatves. Pasak seniūno, kalba eina tik apie tris stambius žemdirbių ūkius, smulkūs ūkininkai nevažiuoja su didele technika.

Nuotoliniame posėdyje dalyvavo ir pora gyventojų. Vienas jų, Artūras Pečiulis, antrino seniūnui ir sakė, jog gyventojai nepyksta ant smulkiųjų ūkininkų, nes jų technika nėra galinga ir žalos nedaro, o su stambiaisiais yra kalbėta pačių gyventojų ne kartą, prašyta „nelakstyti“, tačiau iš to jokios realios naudos nėra. Naumiestiečiai sako, jog ūkio subjektai gali apvažiuoti be vargo minimas gatvių atkarpas važiuodami pro buvusį linų fabriką – ten neblogas žvyrkelis.

Komisijos posėdžiui vadovavęs savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjo pavaduotojas Aurimas Staugaitis teiravosi, ar gyventojai kada kalbėjosi su vietos ūkininkais šiuo klausimu, nes gali kilti problemų, kai į žvyrkelį nukreiptas sunkiasvorių eismas dėl intensyvaus srauto jį sugadins.

„Su vietos ūkininkais kalbėta, kad nevažiuotų čia, važiuotų aplink“, – sako seniūnas.

Anot A. Staugaičio, iš trijų minimų gatvių šiuo metu gana nebloga asfalto dangos būklė yra Tilto gatvėje, tačiau, vežant didelius svorius, ji netrukus bus sugadinta, o jeigu yra alternatyvus apvažiavimas, kodėl tuo nepasinaudoti?

Iš pradžių Eismo saugumo komisijos nariai svarstė, jog būtų tikslinga apriboti šiose gatvėse važiuojančių sunkiasvorių transporto priemonių svorį iki 8 tonų, tačiau po ilgų diskusijų šios minties atsisakė.

„Atvažiuoja sunkiasvorė technika nuo Vilkaviškio į jūsų savivaldybę ir pamato svorį ribojantį ženklą. Kur jai dėtis?“ – klausė komisijos narys, policijos atstovas Romualdas Bagdonas.

Pasak policijos atstovo, jeigu komisija leistų įrengti draudžiamąjį ženklą, kuris ribos svorį, tada į savo žemes nepateks ir vietos žemdirbiai, kurie gyvena mieste ir ūkininkauja aplinkui. Šio ženklo apribojimai nepadaro išimties ir vietos gyventojams, ūkininkams. Tada komisijos nariai priėmė sprendimą įrengti prie minėtų gatvių kitą draudžiamąjį ženklą, pažymėtą 304 numeriu, kuris draudžia krovininių automobilių eismą.

Šis ženklas nurodo, jog tokiame kelyje draudžiama važiuoti krovininiais automobiliais ir transporto priemonių junginiais, kurių didžiausioji leidžiamoji masė yra didesnė kaip 3,5 t arba didesnė už nurodytąją ženkle, taip pat traktoriais ir savaeigėmis mašinomis, išskyrus aptarnaujantįjį transportą. Įrengus šį ženklą į nemalonią situaciją nepaklius vietos ūkininkai, kurie turės teisę grįžti namo.

Policijos atstovas R. Bagdonas pastebėjo, jog, įrengus šį draudžiamąjį ženklą prie minėtų gatvių, dar nuo Šakių pusės reikia įrengti ir papildomas lenteles, kurios nukreiptų eismą tinkama linkme ir signalizuotų apie artėjantį ruožą, kuriame sunkiasvorių eismas bus draudžiamas. Tokios lentelės yra rekomendacinės. Nuo Vilkaviškio pusės atvažiuojantys sunkiasvorių vairuotojai, anot R. Bagdono, irgi turi turėti galimybę apvažiuoti tą ruožą, kur eismas uždraustas, jiems reikės kažkur nusukti.

Komisijos nariai nubalsavo už tai, kad Kudirkos Naumiestyje būtų įrengta draudžiamųjų sunkiasvorių eismą ženklų tam, kad būtų išvengta intensyvaus sunkiasvorių mašinų eismo S. Nėries, Bagdono ir Tilto gatvių atkarpose. Be draudžiamųjų ženklų, dar atsiras ir juos lydintys rekomendaciniai ženklai, net jeigu juos teks įrengti ir kaimyninėje Vilkaviškio savivaldybėje, o sunkiasvorių eismas nuo kito rajono turėtų judėti link žydų kapinių, žvyrkeliu, taip išvengiant traktorių ir kitos sunkiasvorės technikos eismo miesto kraštu.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.