Socialiniuose būstuose – niekada nesibaigiantys remontai

socialinis bustas gelgaudiskyje
Gelgaudiškyje vėl atsilaisvinus vieno kambario socialiniam būstui, kuris prieš jame apsigyvenant nuomininkei buvo geriausias, suremontuotas, dabar seniūnija jį vėl turės iškuopti ir aptvarkyti, kad būtų galima įleisti kitą socialiai remtiną šeimą. D. Pavalkio nuotr.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Kiekvienais metais seniūnai deda nemažas pastangas remontuodami senus arba apleistus socialinius būstus. Seniūnai atviri – patys tų būstų gyventojai nedaug įdeda pastangų, kad butai nebūtų apleisti, o išsikeldami gyventojai palieka juos tokius nugyventus, kad seniūnams tenka imtis remonto darbų iš naujo.

Apie tai, kad seniūnija vėl turės savo pastangomis sutvarkyti dar vieną socialinį butą, pasakoja Gelgaudiškio seniūnas Vincas Dabravolskis. Pasirodo, vieno tokio buto gyventojai mirus, butą teks iškuopti ir vėl iš naujo remontuoti seniūnijai. Seniūnas sako, kad šis vieno kambario butas, esantis pačiame Gelgaudiškio centre, buvo vienas iš geriausių tarp visų turimų seniūnijos socialinių būstų, tačiau paskutinė jo gyventoja jį taip nugyveno, kad jam vėl reikės remonto.

„Vienos problemos buvo su ta moterimi – skolos, butas apleistas, buvo kaimynai užlieti. Šitas butas buvo naujai suremontuotas buvusio šeimininko, pats geriausias tarp socialinių būstų“, – pasakoja V. Dabravolskis ir priduria, kad bute vėl ruošiasi dažyti sienas, sudėti kitas grindis, o langus ar duris pakaks tik nušveisti.

Tiesa, V. Dabravolskis sako, kad į šį vieno kambario butą savivaldybė, ko gero, neįkels gausios šeimos, nes jis tiesiog per mažas, bet vienam asmeniui jis labai tinkamas, patogus.

Pasak seniūno, pastaruoju metu su to buto gyventoja buvo tokia bloga situacija dėl mokesčių nemokėjimo, kad seniūnas pats stovėdavo prie durų, kai ši gaudavo pensiją, ir dėdavo pastangas, kad gyventoja sumokėtų nors kažkiek už elektrą ar dar kitus mokesčius.

Socialinių butų remonto darbus tęsia ir Kudirkos Naumiesčio seniūnija. Seniūnas Edvardas Belevičius sako, kad šiuo metu savo pastangomis vėl tvarkomi trys butai, o į Vytauto gatvės 50-uoju numeriu pažymėtame daugiabutyje esantį dviejų kambarių butą jau įsikėlę naujakuriai. Tiesa, šiame bute buvo pakeisti visi vamzdynai, o tuo pasirūpino namo administratorius UAB „Šakių šilumos tinklai“. Dar vasarą rašėme, kad aplinkiniai kaimynai nerimauja, jog čia apsigyvenusi socialinės rizikos šeima aplies apatinių aukštų gyventojus, todėl seniūnija tame bute inicijavo vamzdynų keitimą.

Kriūkų seniūnas Anatolijus Kazlauskas taip pat pasakoja apie tai, kaip dabar skaičiuoja, kiek atsieitų vieno socialinio būsto stogo keitimo darbai. Pasirodo, name, kur yra du socialiniai butai, jau seniai bėga per kiaurą stogą, tad seniūnas užsimojo šiais metais jį pakeisti.

„Ten buvo bloga to stogo konstrukcijos technologija panaudota, dėl to ir kilo problemos. Žmonės, kai lyja, turi dėti kibirus. Situacija tikrai bloga“, – sako Kriūkų seniūnas.

A. Kazlauskas sako, jog tikrai gaila, kad patys socialinių būstų gyventojai nevertina, nepuoselėja veltui gauto turto, tačiau jam savo seniūnijoje, galima sakyti, dar sekasi susitarti su tų būstų gyventojais – seniūnija davė medžiagas remontui, o žmonės remontavosi patys, dėjosi grindis. Iš dabar Kriūkų seniūnijoje turimų aštuonių socialinių būstų yra remontuojami keturi, tačiau, pasak seniūno, kai šitie bus aptvarkyti, tada ieškos resursų dar tuos likusius keturis sutvarkyti. Stogo keitimui seniūnija pinigų tikisi iš savivaldybės papildomai, nes tokių finansų pati neturi.  

Šiuo metu Šakių savivaldybėje turinčių teisę į socialinio būsto nuomą eilėje yra 67 asmenys ir šeimos.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.