Staiga atsiradę vaivorykštės ženklai staiga ir dingo

lipdukai lgbt
Viešosiose vietose ant stulpų buvo lipinami lipdukai su užrašais „Tavo vaikas“, „Tavo anūkas“, „Tavo policininkas“, „Tavo rašytoja“ ir pan., taip siekiant atkreipti dėmesį, kad LGBT nariai gyvena tarp mūsų ir ypač mažesniuose miesteliuose dėl tolerancijos stokos tokiems žmonėms gyventi išties sunku. M. Aleksos nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Dar rugsėjį viešose vietose Tauragėje buvo lipinami lipdukai, nuspalvinti vaivorykštės – LGBT bendruomenės palaikymo – spalvomis. Taip siekta paskleisti žinią, kad šių žmonių gali būti bet kur, jie gali būti tiek mokytojai, tiek policininkai ar medikai. Praėjusią savaitę panašią žinutę pabandyta ištransliuoti ir Šakiuose, tiesa, jau kitą dieną didžioji dalis lipdukų buvo nuplėšyta.

„Šiandien gimtuosiuose Šakiuose kur kas daugiau spalvų! <...> Ir ne, tai nėra propaganda ar provokacija, tai – elementarus priminimas, susimąstyti (kam dar smegenys veikia) skatinanti žinutė ir paramos išraiška tiems, kurie susiduria su sunkumais kiekvieną dieną“, – teigė Mantas Aleksa, pristatantis save Laisvės partijos Šakių skyriaus pirmininku.

Anot jo, žmonės turi suprasti, kad LGBT narių yra visur, ne tik didžiuosiuose miestuose, tačiau kartais, sako jis, šios bendruomenės nariai yra priversti gyventi ne savo gyvenimą, slapstytis ar net prarasti artimųjų paramą. Būti kitokiu mažame miestelyje – didžiulis iššūkis.

„Suprasti, priimti, nebijoti gali ne kiekvienas. Galbūt ši žinutė privers kažką susimąstyti, galbūt privers nusišypsoti, o galbūt išgelbės kažkam dieną ar netgi visą gyvenimą“, – sako M. Aleksa.

Jis Šakiuose įvairiose viešosiose vietose ant stulpų prilipino apie 30 lipdukų. Juose buvo skelbiama tokie užrašai kaip „Tavo vaikas“, „Tavo anūkas“, štai prie policijos pakabintas lipdukas „Tavo policininkas“, prie bibliotekos – „Tavo rašytoja“, prie savivaldybės – „Tavo politikė“, greta parduotuvės – „Tavo kasininkė“ ir pan.

Pasak M. Aleksos, galbūt tu net nežinai, bet homoseksualus medikas tau išgelbėjo gyvybę, tačiau jis kelia retorinį klausimą: jeigu žinotum jo seksualinę orientaciją, ar tai ką nors keistų?

Nors vaikinas sutinka, kad akcija neįspūdinga, bet bent šioks toks pranešimas buvo pasiųstas. Visgi jau rytojaus dieną didžiosios dalies lipdukų nebuvo. M. Aleksa atviras: panašiai ir tikėjęsis, kreivų žvilgsnių teko išvysti jau lipinant lipdukus.

„Nors tai buvo minimalistinė žinutė, šio egzamino Šakiai neišlaikė ir į ją sureagavo itin jautriai, vedini pykčio bei paniekos kitam. Deja…“ – apgailestavo pašnekovas.

Anot jo, šis poelgis į paviršių kelia nemažai klausimų ir siunčia aiškią negatyvią žinutę tam tikrai daliai Šakių bendruomenės. Ir ta dalis visuomenės, sako šakietis, nebūtinai turi būti LGBT nariai, bet ir jų artimieji, taip pat žmonės, mąstantys pasaulietiškai, laisvai ir be jokių baimių, stereotipų.

Jis sako neketinantis sustoti, prie partijos skyriaus ragina jungtis liberaliai mąstančius Šakių rajono gyventojus, neatmeta galimybės liberalioms pažiūroms atstovauti ir savivaldos rinkimuose. Tiesa, M. Aleksa pripažįsta, kad skyriuje faktiškai nieko nelikę, netgi jis kaip pirmininkas dar nėra oficialiai išrinktas, nemažai šiai politinei jėgai priklausiusių narių gyvena ne Šakiuose, tad jis norėtų atgaivinti ir suaktyvinti politinį skyriaus gyvenimą, skleisti liberalias pažiūras.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.