Nauja pirmininkė ir planai įrengti naują užimtumo erdvę jaunimui

jaunimas izganaite
Šakių rajono savivaldybės jaunimo reikalų tarybos posėdžio metu ne tik buvo išrinkta nauja pirmininkė Austėja Ižganaitė (pirma iš kairės) bet ir kraštietė Gustė Žukauskaitė (ketvirta iš kairės) su studentų komanda pristatė iniciatyvą – Šakiuose įrengti boulingą po atviru dangumi. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Lapkričio 11 d. vykusio Šakių rajono savivaldybės jaunimo reikalų tarybos (SJRT) posėdžio metu prie organizacijos vairo stojo nauja vadovė – Austėja Ižganaitė. Posėdyje aptarta ir daugiau aktualių klausimų.

Kaip posėdžio pradžioje paaiškino rajono savivaldybės vyriausioji specialistė, jaunimo reikalų koordinatorė Danutė Jurgutienė, rajono savivaldybės tarybos kadencijos viduryje sudaroma nauja SJRT, nes iš aštuonių SJRT narių, patvirtintų savivaldybės tarybos 2019 m. gegužės 24 d. sprendimu, pasikeitė penki – vienas išėjo iš darbo, viena narė yra vaiko auginimo ir priežiūros atostogose, trys SJRT nariai baigė gimnaziją ir išvyko studijuoti.

Taigi naujoje taryboje darbuosis du rajono savivaldybės tarybos nariai (Judita Ambrasienė ir Gerda Dobrovolskytė), du savivaldybės administracijos specialistai (Ingrida Kasparavičienė – Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė, Jolita Matusevičienė – Teisės, personalo ir civilinės metrikacijos skyriaus vyriausioji specialistė) bei keturi Šakių jaunimo sąjungos „Apskritasis stalas“ nariai: Diana Bakulaitė, Povilas Staneika, Urtė Vizgirdaitė bei Austėja Ižganaitė.

Praėjusį ketvirtadienį posėdžio metu pirmiausiai buvo renkamas naujas jaunimo reikalų tarybos pirmininkas. Vienintelė kandidatė buvo A. Ižganaitė.

„Turėjau patirties Lietuvos moksleivių sąjungos Šakių rajono mokinių taryboje. Buvau dvejus metus pirmininkė ir mokymų vadovė“, – trumpai prisistatė kandidatė.

Prieš balsuojant savo poziciją išsakė ir posėdyje dalyvavęs rajono vicemeras Darius Jakavičius.

„Norėtųsi demokratiškesnių rinkimų. Galbūt ne visi Austėją pažįsta, jinai kalbėjo daugiausiai 20 sekundžių... Norėtųsi iš jos išgirsti galbūt ir kažkokią veiklos viziją. Sėdim šioje salėje, kurioje yra priimami svarbiausi Šakių rajono sprendimai. Norėtųsi, kad tradicijos čia nedingtų. Namuose mes galime susėdę nuspręsti, kas ruošia šventinį stalą ar kepa kalakutą Padėkos dienai. Bet jaunimo reikalų taryba yra atsakinga institucija, atsakingos ir pirmininko pareigos. Bet čia kažkaip viskas greitai vyksta...“ – pastebėjimus išsakė vicemeras ir pridūrė, kad galbūt būtų sąžiningiau vadovą rinkti slaptai.

Kadangi jaunimo tarybos reglamente nenumatytas slaptas balsavimas, vienbalsiai buvo nubalsuota, kad savivaldybės jaunimo reikalų tarybai vadovaus jaunimo atstovas – A. Ižganaitė.

Jaunimo reikalų tarybos nuostatuose numatyta, kad pavaduotojas turi būti atstovas iš savivaldybės tarybos ar rajono savivaldybės administracijos. Pavaduotojos pareigas sutiko eiti I. Kasparavičienė, pripažinusi, kad norėtų prisidėti sprendžiant jaunimo klausimus.

Posėdyje dalyvavo studentai iš VDU MINDED Verslumo akademijos, viena jų – kraštietė Gustė Žukauskaitė. Ji su komanda pasiryžusi kurti Šakių AJC kiemelio dirbtuves, todėl prašo savivaldybės prisidėti ir skirti tūkstantį eurų. Projektą pristatęs Laurynas Nacevičius pasakojo, kad Šakiuose pasirinko įgyvendinti tokią socialinę iniciatyvą, nes tai, jų akimis, įdomus ir gražus miestas.

„Apklausę Šakių miesto ir rajono jaunimą, susidarėm tokį vaizdą, kad reikia sukurti jaunimui daugiau galimybių mieste leisti laisvalaikį. Nusprendėme pagerinti Atviro jaunimo centro kiemelio būklę, sukurti daugiau jaukumo. Planuojamas sukurti objektas – boulingas po atviru dangumi“, – trumpai komandos planus pristatė L. Nacevičius.

Tiesa, vicemerui D. Jakavičiui kilo klausimas, ar nereikalingas leidimas kažką tokioje erdvėje statyti, jį stebino ir, jo žodžiais, padaryta „vaikiška sąmata“.

„Man truputį trūksta aiškumo, tačiau džiaugiuosi jūsų entuziazmu. Tikiuos, kad tai ne paskutinė jūsų idėja Šakiuose“, – kalbėjo vicemeras, o Jaunimo reikalų tarybos nariai pritarė minėtai jaunimo iniciatyvai – Šakių AJC kiemelio dirbtuvėms skirti tūkstantį eurų.

G. Žukauskaitė prisijungti prie kūrybinių dirbtuvių visus pakvietė jau lapkričio 20 d. 10 valandą.

J. Matusevičienė nuogąstavo, ar neatsitiks su naujai įrengta erdve, kaip atsitiko su pastatytais suoleliais. Kaip patikino Šakių atviro jaunimo centro vadovė Judita Ambrasienė, teritorija yra stebima vaizdo kameromis. Jos žodžiais, turėtume visi jausti atsakomybę ir saugoti bet kokią susikurtą erdvę.

Posėdyje buvo gvildentas ir klausimas dėl tradicinio jaunimo apdovanojimų renginio. Diskutuota, kokiu formatu, kur rengti apdovanojimus, kad jie būtų įdomūs pačiam jaunimui.

Posėdžio pabaigoje J. Ambrasienė pasidalino, kaip per antrą šių metų pusmetį buvo įgyvendinama Jaunimo savanoriškos tarnybos programa. Anot jos, stojant į pirmosios pakopos studijas jaunimas savanoriaudamas gali užsidirbti 0,25 stojamojo balo.

„Šiuo metu pas mus keturi jaunuoliai atlieka savanorišką tarnybą, kurią užbaigs gruodžio mėnesį. Visi savanoriauja skirtingose organizacijose: po vieną Atviram jaunimo centre, Šakių bibliotekoje, Šakių ligoninėje bei Šakių r. savivaldybės visuomenės sveikatos biure. Rajone savanoriauti jaunimą priima vienuolika organizacijų. Tiesa, savanorystės programa trunka 6 mėn., jos metu jaunuoliai vidutiniškai savanoriauja 40 val. per mėnesį“, – pasakojo J. Ambrasienė ir pridūrė, kad registracija į Jaunimo savanorišką tarnybą bus pradėta nuo lapkričio 15 d.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.