Didžiosioms metų šventėms ruošiasi ir rajonas

papuosimai sakiai
Gintarė MARTINAITIENĖ

Nors adventas prasidės tik sekmadienį, tačiau Lietuvos miestai vis labiau ruošiasi nenumaldomai artėjančiam švenčių maratonui. Kaunas ir Vilnius žaliaskares įžiebs jau šį šeštadienį. Rajone tradiciškai eglutę pirmieji įžiebs gelgaudiškiečiai. Čia šventė suplanuota jau ateinantį penktadienį, gruodžio 3-iąją. O kas ir kada numatoma kitur?

Pasak Gelgaudiškio kultūros centro direktorės Dianos Šležienės, viskas šventėms jau sudėliota ir paruošta, belieka sulaukti starto. O įvairiausių atrakcijų čia suplanuota išties daug. Dvaro prieigose šiais metais bus įžiebta „dvaro ponia“, ją sups 12 parko eglučių, kurias tradiciškai puošia miestelio įstaigos, organizacijos, šeimos.

„Kitą savaitę jau kviesime puoštis, laisvų eglučių jau neturime, visos rezervuotos“, – sakė D. Šležienė.

Gruodžio 3-iąją nušvis dvaro parkas, suplanuotas ugnies šou. Mažųjų su specialia programa lauks Kalėdų Senelis, kuriam laiškus į specialią dėžutę bus galima mesti visą šventinį laikotarpį. Čia vyks kalėdinė mugė, jau pastatyti nameliai, kurie pirmiausiai skirti gelgaudiškiečiams, norintiems prekiauti savo gaminiais.

Nuo gruodžio 4 d. iki 21 d. šeštadieniais Gelgaudiškio dvarą bus galima lankyti nemokamai ir jį apžiūrėti prie žvakių šviesos.

„Kas ateis į parką pasivaikščioti, galės užeiti į dvarą, pasivaikščioti, gali atsinešti stalo žaidimų pažaisti, vaikams gyvai bus skaitomos pasakos“, – pasakoja Gelgaudiškio kultūros centro direktorė, pridurdama, kad nuo ateinančio šeštadienio dvare organizuojamos ir įvairios edukacijos, tiesa, mokamos.

Gruodžio 10-ąją eglučių įžiebimai numatyti Šakiuose bei Sintautuose. Šakių seniūnas Dalius Jasevičius sako, kad, kaip ir pernai, taip ir šiemet miestą puoš karkasinė eglutė, kurios puošyba patikėta profesionalams, paslaugos bus perkamos. Kiek lėšų šiems darbams bus skiriama, seniūnas neatskleidžia, tik patikina, kad bus gražu. Šiek tiek labiau planuojama papuošti skvero dalį buvusios policijos pastato link ir medžiuose įžiebti daugiau girliandų. Beje, miesto gatvės bei alėja sužibo jau šią savaitę.

Sintautų kultūros centras puoš gyvą eglutę, kurios paieškų ėmėsi socialinėje erdvėje. Pasak laikinosios kultūros centro direktorės Erikos Bingelienės, pasiūlymų sulaukta išties daug, tiek net nesitikėta. Žmonės intensyviai skambino ir siūlė savo žaliaskares ne tik iš Sintautų, bet ir iš kitų rajono vietų. Galiausiai nuspręsta, kad maždaug 5–6 metrų eglutė bus parsigabenta iš Kubilių ir, kaip ir Šakiuose, įžiebta gruodžio 10 d. E. Bingelienė sako, kad numatytas ir 4 m aukščio karkasas, kurį ketinama įkelti į fontaną ir taip pat įžiebti, tačiau kol kas jo dar neturi, bet viliasi, kad planus pavyks įgyvendinti.

Gruodžio 12 d. Sintautuose numatyta adventinė popietė su mėgėjų teatro „Unoras“ paruošta programa, o gruodžio 29  d. turėtų vykti šventinis Donaldos Meiželytės koncertas.

Lekėčiai šventiškai nušvisti turėtų po gruodžio 11 d. Būtent tą dieną iš įvairių sandėlių ketinama ištraukti jau ankstesnių metų dekoracijas, skulptūras ir įvairiausius papuošimus, kuriuos miestelyje išdėlioti kviečiami ir bendruomenės nariai. Kiekvienais metais visus nustebina bei kažką naujo sukuria Lekėčių bendruomenės moterų klubas. Anot klubo vadovės Vaidos Brazaitienės, šiais metais miestelio sankryžą turėtų papuošti Lekėčius globojantis angelas.

Tradiciškai eglutė sužibs ir Kudirkos Naumiestyje, čia įžiebimas turėtų vykti gruodžio 12d. Vinco Kudirkos muziejus pajusti šventinę dvasią kviečia gruodžio 4 d. advento dirbtuvėlėse, kur planuojama supažindinti su papročiais, iš gamtinių medžiagų kurti žaisliukus. Tiesa, būtina išankstinė registracija.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.