Sveikatingumo oazė – ne atokiame kurorte, o Kudirkos Naumiestyje

jasulaitis sveikatinimas
Sveikatingumo centre įvairios paslaugos teikiamos tiek globos namų gyventojams, tiek bendruomenės nariams. Socialinės pagalbos centro vadovas, klebonas Donatas Jasulaitis džiaugiasi, jog užmojus pavyko įgyvendinti ir bendruomenė gali didesnį dėmesį skirti savo sveikatai. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Ketvirtadienį tiek vietinės valdžios, tiek kaimyninių savivaldybių atstovams Kudirkos Naumiesčio parapijos klebonas, Socialinės pagalbos centro vadovas Donatas Jasulaitis pristatė jau keletą mėnesių veikiantį Sveikatingumo centrą, kur paslaugas gauna ne tik globos namų gyventojai, bet mielai laukiami ir užsuka kiti bendruomenės nariai, miesto svečiai.

Jei grįžtume kokį trejetą metų atgal, tai vaizdas, kurį dabar matome Kudirkos Naumiesčio Tilto gatvėje, pasikeitęs neatpažįstamai, o buvęs apgriuvęs, greta globos namų esantis pastatas prikeltas visiškai naujam gyvenimui. Po patalpas ekskursiją surengęs D. Jasulaitis pripažįsta, kad pradžioje dažnas, išgirdęs jo vizijas bei planus, tik kilsteldavo antakį ir į užmojus žiūrėjo atsargiai, tačiau dabar darbai kalba už save. Senasis pastatas rekonstruotas iš pagrindų, jame per du aukštus įkurtas Sveikatingumo centras, holu sujungtas su globos namų pastatu. Dėl naujai atsiradusių paslaugų įsteigti penki nauji etatai, tad iš viso šiuo metu įstaigoje yra 40 darbo vietų. Nemažai darbuotojų atvyksta iš kaimyninio Vilkaviškio.

„Norėjome pastatyti Sveikatingumo centrą globos namų gyventojams ir taip pagerinti jų priežiūros galimybes <...>, labai džiaugiamės, kad ir parapijos bendruomenė šį objektą priėmė kaip išties reikalingą, svarbų sveikatai“, – kalbėjo pagrindinis idėjos generatorius klebonas  D. Jasulaitis ir sutinka, kad dažnam naumiestiečiui pasisveikatinti bei pasimėgauti procedūromis nuvykti į vieną ar kitą kurortą, gydyklą nėra galimybių. Sudėtinga kažkur tolėliau būtų nuvežti ir gyventojus, o čia – viskas vietoje.

Patalpas jis aprodo nuo socialinių darbuotojų, masažo kabineto, vėliau pakviečia į antrąjį pastato aukštą, kur pirmiausiai pasitinka druskų kambarys bei poilsio zona, kur galima prisisėsti ir pasigrožėti vaizdu į V. Kudirkos aikštę po procedūrų, tarp jų ar po jų, nes paslaugų spektras išties platus. Vienu metu įvairiomis paslaugomis gali mėgautis apie 30 žmonių. Čia atliekamos vakuumo, limfodrenažo, ultragarso, magneto, infraraudonųjų spindulių, angliarūgštės procedūros. Masažas gali būti atliktas ne tik rankomis, bet ir specialioje hidromasažo lovoje, o raktas į visas procedūras, pristato D. Jasulaitis, yra Bemerio terapija (silpna impulsinė elektromagnetinė terapija). Yra ir bioptrono šviesos procedūra, krioterapija, inhaliacijos, parafino vonelės, deguonies terapija, kuri ypač rekomenduojama po persirgimo plaučių ligomis, kovido.

„Čia mūsų širdis. Džiaugiamės susiprojektavę ir pasistatę“, – kviesdamas į koplyčia sako klebonas ir džiaugiasi, kad gyventojai joje lankosi ne tik per pamaldas, bet būna ir pavienių atvejų, kai žmonės ateina pasimelsti, rasti dvasinę stiprybę, kalba rožinį ar susirenka pagiedoti.

Šiuo metu globos namuose gyvena 68 gyventojai, nemažai yra gulinčių, sunkių ligonių, tačiau tie, kurie stipresnės sveikatos, leidžia laiką poilsio kambaryje, štai randame kelias senjores, žiūrinčias televizorių, yra ir bibliotekėlė, kiti dalyvauja veiklose, kurias siūlo socialinė darbuoja.

Socialinės pagalbos centro vadovas pasidžiaugia, kad gyventojai ne per daugiausiai sirgo ir kovidu. Galbūt, svarsto klebonas, pasitarnavo tai, kad įstaigoje yra geros sąlygos izoliuoti susirgusius ir užkirsti tolimesnį viruso plitimą.

Nors vaikštant po patalpas akivaizdu, kiek daug padaryta ir nuveikta, bet planų ateičiai irgi netrūksta. Štai poilsio kambaryje ketinama įrengti šviesos terapiją, o pirmame aukšte viena patalpa numatyta kineziterapijai, kur pagal projektą siekiama įsigyti treniruoklių.

„Jei nepavyks per projektą, gal ilgiau užtruks, bet tokie planai“, – sako D. Jasulaitis, kuris ir dabartinius darbus atliko tiek projektinėmis, tiek Socialinės pagalbos centro lėšomis.

Už svarbų bei reikalingą darbą klebonui dėkojo savivaldybės vicemeras Darius Jakavičius ir džiaugėsi, kad bendruomenė turi tokį iniciatyvų ir atsidavusį kraštui lyderį.

Kaimynų pasiekimais džiaugėsi ir Vilkaviškio bei Jurbarko savivaldybių atstovai.

Sveikatinimo centras buvo pašventintas dar pernai pavasarį, kai Kudirkos Naumiestyje viešėjo Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, linkėjęs globos namų gyventojams atgauti tiek fizinę, tiek dvasinę sveikatą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.