VVG projektų įsibėgėjimo pultelis NMA rankose

damijonaitisSima BURKŠAITYTĖ

Jau nuo praeitų metų rudens laukiama, kada bus patvirtintos bendrosios bei specialiosios taisyklės „minkštiesiems“ ir „kietiesiems“ VVG projektams, įgyvendinamiems pagal Leader programą. Šakių rajono vicemeras ir Šakių krašto VVG pirmininkas Algimantas Damijonaitis antradienį vyko į Nacionalinę mokėjimų agentūrą (NMA), kuri ir yra atsakinga už taisyklių suderinimą.

Nuotr. Dėl užsitęsusio taisyklių derinimo, kuris trikdo rajono VVG projektų eigą bei neleidžia įsisavinti būtinų lėšų, A. Damijonaitis išvyko į Vilnių derėtis su Nacionalinės mokėjimų agentūros atstovais.

Nesupranta delsimo priežasčių

A. Damijonaitis teigė, kad nuo rugsėjo mėnesio su NMA vyksta varginantis susirašinėjimas: parengtas taisykles turinti suderinti agentūra po nustatyto 40 dienų laikotarpio jas siunčia atgal, prašydama pagal jų parengtus nurodymus vėl taisyti taisykles. Kaip teigė vicemeras, tai yra vilkinimas, kuris trukdo ne tik bendruomenėms pradėti rašyti projektus finansavimui gauti. Jis turi neigiamų padarinių Šakių rajono kultūriniam gyvenimui, mat per „minkštuosius“ projektus būtų galima gauti 200 tūkst. litų (su 40 tūkst. litų savivaldybės kofinansavimu) „užkamšyti“ kai kurias biudžeto skyles.
 
A. Damijonaitis neslėpė, jog esama situacija jo netenkina. „Mes turime pradėti vykdyti Leader programą, tačiau negalime rašyti projektų, kai šių taisyklių nėra. Kol nėra taisyklių ir paraiškų pildymo formų, mes negalime skelbti projektų priėmimo. O juk turėjome tai daryti dar praeitų metų spalio 1 dieną“,- teigė A. Damijonaitis.

Jis pasakojo, jog vizito NMA metu lyg ir buvo pažadėta, kad bendros taisyklės turėtų būti patvirtintos jau šios savaitės gale, specialiosios „minkštiesiems“ projektams – kitos savaitės pabaigoje, o sulaikomos bus tik taisyklės „kietiesiems“ projektams – jas žadama tvirtinti ne anksčiau kaip sausio pabaigoje. Tačiau ir ankstesni patvirtinimai jau leistų pradėti veikti, leistų nesužlugti kultūriniam gyvenimui. Kaip teigė A. Damijonaitis, į bendruomenių rankas „minkštųjų“ projektų taisyklės ir paraiškų pavyzdžiai turėtų geriausiu atveju patekti nuo sausio 20 dienos. Jei taip, tai jau balandžio mėnesį būtų galima pradėti vykdyti projektus, „Tačiau tai tik prognozės ir viltys, jei jos išsipildys, mes visi labai džiaugsimės“,-  teigė A. Damijonaitis.

Taisykles reikia suderinti

Su vicemeru bendravusi Kaimo vystymo programų skyriaus vyriausioji specialistė Loreta Budrytė teigė, kad taisyklių derinimo vilkinimu pavadinti negalima. „Taisyklių patvirtinimas nėra vilkinamas, tiesiog taisyklės yra derinamos su jas reglamentuojančių taisyklių pasikeitimais ir VVG. Rugsėjo mėnesį vyko didelis pagrindinių taisyklių, pagal kurias rengiama dokumentacija, pasikeitimas, todėl natūralu, kad VVG parengtus dokumentus reikėjo peržiūrėti. Be to, jie tikrinami ne tik mūsų, bet ir kituose NMA skyriuose, Žemės ūkio ministerijoje, todėl procesas užtrunka“,- teigė L. Budrytė.

Anot L. Budrytės, su tokiomis pačiomis problemomis susiduria ir kitų rajonų VVG. Taisykles pasitvirtino tie, kurie spėjo tai padaryti iki jas reglamentuojančių taisyklių pakeitimo rugsėjo mėnesį. Šakių krašto VVG projektų vadovė Jurgita Makūnaitė teigė, jog jie tik rugpjūčio mėnesį gavo finansavimą strategijai įgyvendinti, todėl taisyklių pasitvirtinti iki rugsėjo mėnesio pakeitimo nespėjo.

L. Budrytė teigė, jog taisyklės yra skirtos pareiškėjams ir pačiai administracijai, todėl jos turi būti kokybiškos, kad būtų galima naudotis ir ateityje nekiltų nesusipratimų. „Tai būtų antra priežastis, dėl kurios užtrunka jūsų VVG taisyklių tvirtinimas. Jos parengtos ne visai tiksliai, jas reikia gerai pritaikyti prie VVG strategijos“,- kalbėjo Kaimo vystymo programų skyriaus vyriausioji specialistė. Ji tikino, kad pagrindinis darbas jau yra padarytas, o tikslinimas juda visada greičiau. „Tai priklauso ir nuo pačios VVG“,- kalbėjo L. Budrytė. Paklausta, ar gali suteikti garantijų, kad VVG pirmininko viltys greitai sulaukti taisyklių patvirtinimo pasiteisins, atsakė, kad garantijų suteikti negali.

Dirba veltui

Kaip teigė J. Makūnaitė, ji sutinka su tuo, jog taisyklėse ir strategijoje yra neatitikimų. Iš dalies juos lemia nesklandumai pačioje strategijoje. J. Makūnaitė teigė, kad labiausiai jų darbą apsunkina pagrindinių taisyklių, pagal kurias jie rengia savąsias, keitimai, pamažu vis labiau imantys priminti tyčinį vilkinimą. „Mes nespėjome pasitvirtinti taisyklių prieš didįjį keitimą rudenį, tačiau ir vėliau tų keitimų dar buvo ne vienas. Parengiame taisykles, nusiunčiame, laukiame atsakymo ir staiga sužinome: įvyko pakeitimas, todėl reikia viską daryti iš naujo. Ir taip vyksta nuolat“,- neslėpė nepasitenkinimo J. Makūnaitė.

J. Makūnaitės teigimu, patys keitimai nėra blogas dalykas, jie daug ką supaprastina, tačiau jie turėtų būti sistemingi ir planuoti. „Mes dirbame, skubame parengti taisykles, tačiau niekada nežinome, kada bus naujas keitimas, nes mūsų apie tai niekas neinformuoja. Sužinome tik tada, kai jau taisykles būname nusiuntę,- apgailestavo J. Makūnaitė. - Skambiname, klausiame, kada numatoma vėl pakeisti taisykles, kad galėtumėme planuoti savo darbą, tačiau visada girdime tik vieną atsakymą: „greitu laiku“. O kokį laiko tarpą tas „greitu laiku“ reiškia, kiekvienas gali interpretuoti skirtingai.“ Projektų vadovė teigė, jog jau nuo rugsėjo mėnesio vykstantis įtemptas darbas VVG administracijoje, susijęs su taisyklių rengimu ir derinimu, pamažu ima atrodyti beprasmiškas. Tačiau VVG darbuotojos nenuleidžia rankų ir tiki, kad nors ir sunki pradžia, bet vis dėlto duos vaisių ateityje.

J. Makūnaitė teigė, kad žmonės VVG administracijos darbo nemato, jie laukia rezultatų. Ji mano, kad ne jie vieni susiduria su panašiomis problemomis, tai patiria ir kitų rajonų VVG, skubančios pasitvirtinti taisykles. „Dabar žinome, kad keitimas turėtų būti sausio mėnesį, tačiau, vėlgi, nežinia, ar iki jo spėsime, juk taisyklėms suderinti NMA skirtas 40 dienų laikotarpis. Teoriškai, jie vėl gali delsti ir viskas nusitęs“,- svarstė J. Makūnaitė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.