Šakių skaičiavimo stotis darbą pradėjo prieš 50-metį

skaiciavimo stotis
Nuotraukoje – Šakių skaičiavimo stoties kolektyvas 10-mečio proga.


Gal jau mažai kam girdėta ar žinoma, jog prieš 50 metų, 1972 m. balandžio mėn., darbą pradėjo Šakių skaičiavimo stotis.
 
Tiesa, komanda buvo pradėta burti žymiai anksčiau. Būsimi inžinieriai-projektuotojai ir mechanikai (Ivana Lažauninkaitė Vasiliauskienė, Juozas Urbonas, Algis Balsys, Algimantas Kymantas) dar 1971 m. spalio mėn. buvo priimti į mokymo studijas Vilniuje skaičiavimo darbų Valdyboje. Tai truko pusę metų. Mokymo centre būsimiems specialistams buvo dėstomas programavimas, buhalterinė apskaita ir mechanizuotų darbų organizavimas, būsimiems mechanikams – skaičiavimo mašinų techninis aptarnavimas ir priežiūra.

Po egzaminų prasidėjo kūrimosi stadija. Patalpų įrengimas, apsirūpinimas baldais bei skaičiavimo mašinų įjungimas – viskas kūrėsi iš naujo. Neilgai trukus dar nežinomos įstaigos duris pravėrė būsimos specialistės operatorės, buhalterinės apskaitos mechanizuotų darbų kūrėjos.   

Pirmąsias pamokas, kaip ir pirmuosius apskaitos darbus organizavo inžinierė-projektuotoja, stoties vadovas. Be  skaičiavimo stoties  specialistų, pagrindą sudarė programuojamos buhalterinės apskaitos mašinos „Ascota 170“, t.y. mechaninis kompiuteris ir arti 10 pirminio dokumentų apdorojimo skaičiavimo mašinų, kaip įprasta buvo sakyti, „skaičiavimo automatai“.

Taip, tai buvo mechaninis kompiuteris, kurio mechaniniuose būgnuose buvo kaupiami duomenys.  Tiesa, šitas kompiuteris galėjo atlikti tik ribotą skaičių veiksmų: kaupti duomenis, sudėti ir atimti, rašyti tekstą ir skaičius bei spausdinti sudarytus dokumentus. Tai buvo tie pirmieji žingsniai buhalterinėje apskaitoje, pastumiant į šoną skaitliukus, nors jie dar ilgą laiką buvo po ranka.

Patalpos buvo paskirtos V. Kudirkos g. 108 pastato pirmame aukšte (dabar dalyje patalpų yra „Švaistūno“ parduotuvė). Kieme dar auga kolektyvo pasodintas berželis.

„Ascota 170“ mašinos darbui buvo paruošiami programuoti „tilteliai“, kiekvieno žiniaraščio rūšiai po atskirą. Tokia buvo ta pirmoji buhalterinės apskaitos mechanizavimo technika.

Darbo pradžioje reikėjo tik apdoroti pirminius apskaitos dokumentus ir sudaryti atitinkamus žiniaraščius, o pirminės apskaitos dokumentų įvairovė buvo neapsakomai įvairi. Operatorėms ne tik reikėjo išmokti skaičiavimo mašinas valdyti, bet ir apskaitos subtilybes perprasti. O patirtis tik kaupėsi.  Darbo pradžia buvo labai paini, nes darbo užmokesčio apmokėjimo nuostatai kiekviename kolektyve, pramonės įmonėse bei rajono organizacijose labai skyrėsi, ypač darbymečio laikotarpiu. Nugalėjo jaunystė, entuziazmas, naujas darbas, nauja skaičiavimo technika, tuo laikmečiu net neįprasta. Liko jaunystės dienų prisiminimai, komandos darbo rūpesčiai bei lūkesčiai.

Išsiplėtusi skaičiavimo darbų apimtis jungė visas  rajono ūkines įstaigas bei ūkius, netgi buvo ir biudžetinių. Kolektyvas sparčiai plėtėsi, darbų apimtis nuolat augo. Užbėgant mintims į priekį reikia pasakyti, kad vėliau darbo vietos buvo įkurtos atskirose rajono įstaigose ir organizacijose: prekybos bazėje, rajono statybos organizacijoje, autotransporto įmonėje ir kitur.

Jau nuo 1985 m. skaičiavimo stotyje buvo instaliuota elektroninė skaičiavimo mašina ISKRA 2106. Tuo metu tai buvo naujos kartos elektroninė mašina, skirta apskaitos ir statistinės atskaitomybės, operatyvinės apskaitos, ataskaitų sudarymui, automatizuotam dokumentų išrašymui. Atėjo dirbti ir elektroninių skaičiavimo mašinų specialistas.

Darbo patirtis skaičiavimo stotyje ne vienam dirbusiam atvėrė duris ir kitose rajono įstaigose bei organizacijose. Per 20 darbo metų vyko ir stoties struktūriniai pokyčiai bei kito pavaldumas, paskutiniame etape buvo dirbama kartu su rajono statistikos skyriumi, beveik 40 darbuotojų išbandė savo sugebėjimus.  

Atėjus struktūriniams pertvarkymams ir diegiant jau paskutinės kartos kompiuterines skaičiavimo ir informacijos apdorojimo sistemas, Šakių skaičiavimo stotis 1992m. visam laikui užvėrė duris. Komanda rengiasi susitikti, prisiminti savo jaunystę, daliai tai buvo pirma darbovietė.

Juozas Urbonas

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.