Nepasirinkus elektros tiekėjo šviesa neužges, bet gali tekti mokėti žymiai daugiau

elektros tiekejai
Ši savaitė yra paskutinė, kada gyventojai iš šešių galimų elektros tiekėjų turi pasirinkti vieną.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Lietuvoje įsibėgėja elektros rinkos liberalizavimo etapai, kuomet vartotojai turi pasirinkti nepriklausomą tiekėją. Iki nurodyto termino pabaigos neapsisprendę ir savarankiškai nepasirinkę tiekėjo gyventojai be elektros neliks, jiems bus teikiama garantinio energijos tiekimo užtikrinimo paslauga, bet tai reikš papildomas išlaidas. Kas, kaip, kodėl? Į šiuos klausimus sutiko atsakyti ESO Ryšių su visuomene projektų vadovas Paulius Kalmantas.

Norėdami pakeisti elektros energijos tiekėją, gyventojai gali rinktis iš šešių pasiūlymų: „Enefit“, „Elektrum“, „Ignitis“, „Birštono elektra“, „Egto energija“ ir „Perlas energija“. Iki šių metų birželio 18 d. (antrajame etape) ir  iki gruodžio 18d. (trečiame etape) nepriklausomo elektros tiekėjo sutartį pasirašyti turi visi namų ūkiai, kurie per metus suvartoja elektros nuo tūkstančio iki 5 tūkst. kilovatvalandžių ir per mėnesį už elektrą sumoka apie 15–70 eurų.

Teiraujamės ESO atstovo P. Kalmanto, ar laiku nepasirinkę tiekėjo gyventojai neliks be elektros, šis patikino – elektros tiekimas nenutrūks.

„Laiku nepasirinkus tiekėjo gyventojai įkris į garantinį tiekimą. Tai reiškia, kad elektros tiekimas nenutrūks ir gyventojams bus suteikta laikina paslauga, kad šie galėtų pasirinkti savo nepriklausomą tiekėją. Garantinis tiekimas trunka 6 mėn., jį užtikrina bendrovė ESO, o ne visuomeninis tiekėjas, o po pusės metų tiekimas gali būti nutrauktas“, – sakė P. Kalmantas ir  pabrėžė, kad ši paslauga yra laikina, ji gali žymiai padidinti elektros kainą. Garantinio tiekimo atveju galutinę kainą vartotojams sudarys tuo metu galiojanti (praėjusio mėn.) elektros kaina biržoje ir prie jos pridedamas 1.25 koeficientas, kitaip tariant, 25 proc.

Elektros, kaip ir kitų su energetika susijusių produktų, kainos auga ir nuolat kinta. ESO primena, kad palyginti tiekėjų pasiūlymus gyventojai gali Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos skaičiuoklėje skaiciuokle.vert.lt, informaciją apie nepriklausomų elektros tiekėjų standartinių planų kainas ir kaip jos keitėsi laike skelbia Lietuvos energetikos agentūra.

Kai kuriems gyventojams mažiau girdėti nepriklausomų elektros tiekėjų vardai kelia klausimą dėl patikimumo. Pasak ESO atstovo, didžioji dalis nepriklausomų elektros tiekėjų yra didžiausių regione elektros gamintojų, susikūrusių dar prieš daugybę metų, dukterinės įmonės. Kai kurie nepriklausomi elektros tiekėjai šalyje veikia jau ne pirmus metus.

„Net ir pasirinkus nepriklausomą tiekėją už visus su infrastruktūra susijusius klausimus ir toliau liks atsakinga ESO. Ji rūpinsis galios užtikrinimu, didinimu, gedimų šalinimo darbais, saulės elektrinių įrengimo klausimais ir kt.“, – aiškino P. Kalmantas.

Jis taip primena gyventojams, kad nei elektros linijų, nei kitos infrastruktūros, renkantis nepriklausomą tiekėją, keisti nereikia. Nepriklausomai nuo to, iš kokio tiekėjo elektros energiją pirks gyventojai, ji tekės tomis pačiomis linijomis. Renkantis tiekėją nereikia keisti savo vidaus instaliacijos ar keisti elektros skaitiklio. Nereikės įleisti nieko nei į savo butą, laiptinę ar namą. Vartotojas perka tik paslaugą, kurią teikia tarpusavyje konkuruojantys tiekėjai. Gyventojai, nepriklausomai nuo to, kur gyvena – nuosavame name ar daugiabutyje, elektros tiekėją renkasi savarankiškai. Kiekvienas daugiabučio butas, t. y. kiekvienas savininkas, gali rinktis tą tiekėją, kuris jam atrodo tinkamiausias, tartis ir derintis su kaimynais nereikia. Kalbant apie daugiabučius, tik už bendrosioms reikmėms naudojamą elektrą gyventojai atsiskaitys savo administratoriui.

ESO teiraujamės, kodėl taip iškilo elektros kaina.

„Kainos pokyčiai nesusiję su rinkos liberalizavimu. Elektros energijos kaina susiformuoja Lietuvos elektros biržoje, kuri yra integruota į Šiaurės Europos šalių elektros biržą „Nord Pool“. Biržinių kainų svyravimą nuolatos lemia įvairūs elektros pasiūlos ir paklausos pokyčiai visoje Europoje. Jiems įtakos turi patys įvairiausi veiksniai, tokie kaip oro temperatūra, vėjuotumas, kritulių kiekis, apšviestumas, tarptautinių jungčių tinklo pralaidumai, didžiųjų elektrinių darbo režimai ir remontai, gamtinių dujų ir akmens anglies kainos bei taršos leidimų kainos ir t.t. Didžiulę įtaką dabar, be abejo, daro ir geopolitinė situaciją, ir Rusijos pradėtas karas Ukrainoje“, – aiškino pašnekovas.

Gal būtų geriau, jei dabartiniu aukštų elektros kainų laikotarpiu būtų dar pusmečiui ar ilgiau atidedama elektros rinkos liberalizavimo reforma? Pasak P. Kalmanto, tai galėtų būti tinkama priemonė trumpuoju laikotarpiu, jei būtų pagrindo manyti, kad elektros kainos biržoje artimiausioje ateityje mažės.

„Tačiau, kad ir kaip būtų gaila, tokių prognozių nėra. Jei gyventojų netenkina nepriklausomo tiekėjo teikiamos paslaugos, jie turi teisę bet kada vienašališkai nutraukti sutartį joje nustatytomis sąlygomis ir per dvi savaites pasirinkti kitą elektros tiekėją“, – aiškina ESO atstovas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.