Jaunimo reikalai – be jaunimo

tamulyte siauruseviciute
Eglė Tamulytė (kairėje) ir Indrė Siaurusevičiūtė pristatytė projektą „Sūdyta“, kurio metu jėgas suvienys ir kūrybai atsidės profesionalūs mūsų krašto menininkai, tokie kaip skulptorius Kęstutis Dovydaitis, grafikė Vaiva Frančiakaitė, fotografė Monika Jasevičiūtė. D. Pavalkio nuotr.


Agnė KEREIŠIŪTĖ

Jaunimo reikalų tarybos posėdyje vyravo dvejopos nuotaikos. Vieną vertus, optimistiškai nuteikė menininkių Eglės Tamulytės ir Indrės Siaurusevičiūtės pristatytas projektas „Sūdyta“, žadantis į Šakius įpūsti naujų kūrybinių vėjų. Tačiau, aptariant „Apskritojo stalo“ bei Jaunimo savanoriškos tarnybos programos reikalus, posėdžio dalyviams piršosi nemaloni išvada – rajono jaunimas darosi vis pasyvesnis. Šią mintį atspindėjo ir tai, kad kvorumą taryba sudarė vos per plauką – iš keturių jaunimo grupei priklausančių tarybos narių posėdyje dalyvavo tik pirmininkė Austėja Ižganaitė.
 
Lėšas suteikė be dvejonių

Posėdžio metu žalią šviesą gavo asociacijos „Šaltmiros gyvenimo mokykla“ inicijuotas projektas „Sūdyta“ – jam tarybos nariai vienbalsiai sutiko skirti prašomą finansavimą – 2 tūkst. eurų. Prieš priimant sprendimą,  jaunimo reikalų koordinatorė Danutė Jurgutienė priminė, jog šiais metais savivaldybė jaunimo projektų finansavimui numatė skirti 20 tūkst. eurų – iki šiol paramą gavo 17 projektų, kuriems buvo skirta kiek daugiau nei 15 tūkst. eurų, tad menininkių projektui lėšų tikrai pakanka.

E. Tamulytės ir I. Siaurusevičiūtės parengtame projekte numatyti renginiai turėtų įvykti liepos pabaigoje – miesto erdvėje bus organizuojamas pleneras, skirtas iš Šakių rajono kilusiems profesionaliems menininkams, be to,  kūrybinių dirbtuvių metu profesionalai savo žiniomis pasidalins ir su jaunimu. Menininkų sukurti darbai visą rugpjūtį bei pirmosiomis rugsėjo mėnesio dienomis bus eksponuojami Šakių kultūros centre.

Aptariant šį klausimą, diskusiją sukėlė tolimesnis kūrinių likimas. Nors menininkės to apsvarsčiusios nebuvo, tačiau E. Tamulytė  greitai sugalvojo išeitį – suorganizuoti parodos uždarymo vakarą ir menininkų darbus, šiems sutikus, parduoti aukcione. Svečio teisėmis posėdyje dalyvavęs vicemeras Darius Jakavičius dalį aukciono metu surinktų lėšų pasiūlė skirti lietuvaitės skulptūros atstatymui.

Retėja savanorių gretos

Jaunimo savanoriškos veiklos koordinatorė Judita Ambrasienė tarybai pristatė šių metų pirmojo pusmečio  rezultatus –  šiuo metu Jaunimo savanoriškos tarnybos programą sėkmingai bebaigiančios trys merginos – dvi iš jų savanoriauja ligoninėje, o viena –  Šakių vaikų dienos centre „Šypsenos“.

Koordinatorės teigimu, merginų savanorystė vyko sklandžiai – jos džiaugiasi įgyta patirtimi, o netrukus turėtų gauti ir tarnybą patvirtinančius pažymėjimus, suteikiančius 0,25 stojamojo balo pripažinimą stojant į pirmosios pakopos studijas.  

Na, o antrasis savanoriškos tarnybos pusmetis gali būti kur kas liūdnesnis – nors savanorius priimančių organizacijų sąrašą papildė Zanavykų muziejus, tačiau, pasak J. Ambrasienės, registracijos tarpiniai rezultatai parodė, jog mūsų jaunimo savanorystė nebedomina. Tad jei iki registracijos pabaigos savanorių taip ir neatsiras, liepos mėnesį registraciją teks pakartoti.

Likviduojamas „Apskritasis stalas“

Šakių „Apskritojo stalo“ jaunimo sąjungai pirmininkaujanti J. Ambrasienė tarybos nariams pranešė dar vieną žinią – neseniai 20-metį atšventusi sąjunga bus likviduojama.

„Labai gaila, bet turime, ką turime. Atėjo toks metas, kai jaunimas nebenori jungtis į organizacijas, joms priklausyti. Sprendimą paspartino ir tai, kad didelė dalis „Apskritajam stalui“ priklausančių organizacijų yra neaktyvios, iš Registrų centro gavusios raštus apie likvidavimą. Atsitiko taip, kad nebeturime su kuo dirbti“, –  padėtį komentavo pirmininkė.

Anot D. Jurgutienės, įvairias organizacijas vienijusi sąjunga tapo nebereikalinga, kai organizacijos išmoko savo reikalus tvarkyti savarankiškai.

„Jos jau pačios sugeba parašyti projektą, gauti finansavimą. Tai joms visiškai nereikia, kad jas kažkas globotų“, – teigė ji.

Viena iš „Apskritojo stalo“ sąjungos funkcijų buvo deleguoti jaunimo atstovus į Jaunimo reikalų tarybą. Kaip pastebėjo J. Ambrasienė, šių pareigų perdavimas kam nors kitam gal net išeis į naudą, nes, pasak jos, „dabar sudeleguojami tokie, kurių nebematome susirinkimuose“. Kalbai pasisukus apie Jaunimo reikalų tarybos aktyvumą, vicemeras svarstė, kur prapuola 19–29 metų jaunuoliai.

„Jaunimu vadinami 14–29 metų žmonės. Šiuo metu jaunimui atstovaujantys tarybos nariai neturi 19 metų. Kas čia atsitinka? Ar tie 19–29 metų žmonės galvoja, kad čia moksleivių reikalas ir jie tam per seni? Moksleivius dar kažkaip prisitraukiam, bet matome – prasidėjo vasaros atostogos ir jie jau įsijungė lėktuvo režimą, nebėra čia jų“, – stebėjosi D. Jakavičius.

Visgi, pasak D. Jurgutienės, nuo šiol delegatai bus renkami Visuotiniame jaunimo susirinkime.

„Tokia praktika vykdoma ir kitose savivaldybėse. Galbūt ateis tie, kurie nori dirbti, yra aktyvūs ir motyvuoti“, – vylėsi jaunimo reikalų koordinatorė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar prisiimti atsakomybę atsistatydinant yra tinkamas sprendimas?

klausimelis 04 12Danutė iš Paluobių:

Atsistatydinti – lengviausias kelias. Nemanau, kad toks požiūris yra teisingas. Geriau, kad ministrai patys išspręstų susidariusias problemas, nes iki jų kadencijos pabaigos liko labai mažai laiko. 

klausimelis 04 12 2

Vytautas iš Lepšių:

Nelabai. Jei prisidirbi, tai turi pats ir ištaisyt, išsisrėbt tą košę, o ne trauktis. Nors kas žino, kodėl taip nutinka. Gal ministrai nesusikalba su Vyriausybe.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.