Pertvarka pasivijo ir Lukšius – neliks pašto skyriaus

pavalkyte edita2
23-ejus metus pašte dirbančios Editos Pavalkytės teigimu, slogios nuotaikos apėmė ne tik ją, bet ir pašto lankytojus – vietiniai baiminasi, jog tokiais veiksmais po truputį naikinamas miestelis. D. Pavalkio nuotr.

Agnė KEREIŠIŪTĖ

Prieš trejus metus didžiojoje dalyje rajono seniūnijų buvo įvestas šiuolaikiškas pašto paslaugų teikimo modelis – mobilusis laiškininkas. Tradiciniai pašto skyriai išliko tik Šakiuose, Lukšiuose, Kudirkos Naumiestyje ir Gelgaudiškyje. Visgi nuo liepos 26-osios pašto durys visam laikui užsivers ir Lukšiuose.

Kaip teigia Lietuvos pašto Tinklo padalinio direktorius Jonas Sadauskas, tokį sprendimą nulėmė demografiniai pokyčiai ir kintantys žmonių poreikiai – į nedidelius pašto skyrius užsuka vis mažiau klientų, be to, dauguma gyventojų šiais laikais mieliau renkasi siuntas gauti tiesiai į namus, o ne keliauti pašto skyriun.

Tad nuo liepos 26 d. Lukšių miestelio gyventojams visas paslaugas teiks mobilusis laiškininkas, sujungsiantis įprasto laiškininko ir pašto skyriaus darbuotojo pareigas – mobilūs laiškininkai pristatys ir priims siuntas, laiškus, išnešios spaudą, priims prenumeratų užsakymus, pristatys pensijas. Lukšiečiai mobilų laiškininką galės išsikviesti tiesiai į namus, na, o tiems, kurie svečių nepageidaus, paslaugos bus teikiamos antradieniais–šeštadieniais, tiesa, ne taip ilgai – nuo 11 iki 11:15 val. dabartiniu pašto skyriaus adresu įsikūrusioje Lukšių seniūnijos pašto paslaugų teikimo vietoje.

Daugiau nei du dešimtmečius Lukšių pašto skyriuje dirbanti vyresnioji klientų aptarnavimo specialistė Edita Pavalkytė šias naujienas pasitiko ne pačiomis džiugiausiomis nuotaikomis. Moteris teigia suprantanti, jog permainos anksčiau ar vėliau buvo neišvengiamos, tačiau, anot Editos, daugybę metų gyvavusio pašto skyriaus uždarymas tiek jai, tiek pašto lankytojams signalizuoja, jog maži miesteliai yra po truputį naikinami.

„Žmonės sako, kad staiga viskas tapo nereikalinga – ambulatorijas mažina, ligonines mažina, kultūros centrus uždarinėja, o dabar ir čia...“ – klientų mintimis dalijosi Edita.

E. Pavalkytės teigimu, į žinią apie laukiančius pokyčius ne itin palankiai reagavo ir laiškininkės – dvi iš jų sutiko tapti mobiliomis, o viena nusprendė trauktis iš darbo. Beje, be pragyvenimo šaltinio greičiausiai liks ir pati Edita. Pasak moters, apie planuojamas pertvarkas ji sužinojo tik prieš tris savaites, gandai po truputį pradėjo sklisti ir tarp miestelėnų, tad pašto skyriun užsukę žmonės su nerimu teiraujasi, kas bus toliau. O klientų, specialistės teigimu, Lukšių pašto skyrius sulaukia maždaug po 30 per dieną – žmonės dažniausiai čia ateina atsiimti pensijų, susimokėti mokesčius ar tiesiog apsipirkti, mat pašte siūlomas gana platus įvairiausių prekių asortimentas, anot darbuotojos, tokių kitose miestelio parduotuvėse lukšiečiai neranda.

Susirūpinimą reiškia ir Lukšių bendruomenės centro atstovė Rima Bendorienė. Pasak jos, pokyčiai skaudžiausiai atsilieps senyvo amžiaus žmonėms, tačiau bendruomenės rankos surištos.

„Traukinys pajudėjo ir jis važiuos toliau, o žmonės nusiminę, galvoja, kad tuoj nieko nebeliks...  Žmonės mato, kas darosi, pavyzdžiui, Lekėčiuose – tas gatvėje vykdomas aptarnavimas vasarą gal ir nieko tokio, bet žiemos metu ir šalta, ir lyja. Žmonės prisiklauso visko, prisižiūri, tikrai yra sunerimusių. O kad į namus mobilūs laiškininkai važinės, tai dauguma tikriausiai net ir nežino, nors senyvo amžiaus žmonės gal net bijos įsileisti, kai dabar vis daugėja vagysčių ir sukčių“, – kalbėjo R. Bendorienė.

Lukšių seniūnas Vytautas Andziulevičius į artėjančią pertvarką visgi stengiasi žiūrėti ramiai. Jis sako, kad iš pradžių žmonės į pokyčius greičiausiai sureaguos skaudžiai, tačiau laikui bėgant prie naujos situacijos pripras, nes kitų seniūnijų patirtis rodo, jog įvykdžius pertvarką didelių nusiskundimų ir nepatogumų neatsirado.

Anot jo, dabar belieka užtikrinti, jog naujoji sistema funkcionuotų sklandžiai – prie Lukšių seniūnijos pašto paslaugų teikimo vietos V. Andziulevičius planuoja pasatyti ženklą, kad gyventojai užtikrintai rastų mobiliuosius laiškininkus. O kas nutiks su netrukus ištuštėsiančiu Lukšių pašto skyriaus pastatu, seniūnas nežino, nes šį reikalą spręs pastato savininkas – Lietuvos paštas.

„Kartais mes visi būname nusiteikę prieš pokyčius. Aš manau, kad viską parodys laikas, bet tobulėti, eiti į priekį reikia. Kai kas nors mėgina kažką daryti, keisti, tai iš pradžių būną skausminga, bet paskui pažiūri, kad ne taip ir blogai gaunasi, gal ir čia taip bus“, – viliasi seniūnas.

Pasak Lietuvos pašto atstovų, mobiliojo laiškininko paslaugos bus įvedamos tik Lukšiuose, likusiuose  pašto skyriuose – Šakiuose, Kudirkos Naumiestyje ir Gelgaudiškyje – kol kas jokie pokyčiai nenumatomi.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.