Dalis ukrainiečių grįžo atgal į tėvynę

juskaitis pilypaityte
Pasak savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėjos Daivos Pilypaitytės, tėvynėn grįžo 21 rajone prieglobstį radęs ukrainietis. Administracijos direktoriaus pavaduotojas Redas Juškatis prasitarė, jog dalis ukrainiečių išvyko, nes pastogę suteikusių kraštiečių buvo paprašyti susirasti kitą gyvenamąją vietą. D. Pavalkio nuotr.


Nuo karo Ukrainoje pradžios prabėgo beveik pusė metų.  Pirmaisiais mėnesiai į Šakių rajoną plūstelėjo apie 400 karo pabėgėlių, tad domimės, kokia padėtis yra šiandien.

Savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėjos Daivos Pilypaitytės teigimu, šiuo metu rajone glaudžiasi 227 ukrainiečiai, o atgal į tėvynę sugrįžo daugiau nei 20 žmonių.

Anot administracijos direktoriaus pavaduotojo Redo Juškaičio, rajone likusiems ukrainiečiams sekasi gana neblogai, norintys sėkmingai įsiliejo į darbo rinką.

„Tie, kas norėjo, ieškojosi darbo – susirado. Bet yra taip, kad  daugelis atvažiavę su mažais vaikais, tai neturi kur jų palikti. Pas mus jautėsi tokia specifika  – atvažiuodavo daug ukrainiečių moterų su vaikais, o vyrai čia jau nuo seniau dirbo, gyveno. Dažniausiai jie tuos darbus turėjo, tai moterys prižiūri vaikus namuose, o jie dirba“, – teigia pavaduotojas.

Visgi po truputį ryškėja nauja problema – dalis  karo pradžioje ukrainiečiams prieglobstį suteikusių kraštiečių dėl vienokių ar kitokių priežasčių prašo atlaisvinti būstus.

„Kai kurie būstus parduoda, kitų vaikai grįžta, reikia vietos daugiau, tad kartais ukrainiečiams tenka  gyvenamąsias vietas apleisti ir susirasti kitas. Šiek tiek problemų kyla su tų naujų vietų suradimu, nes didžioji dalis žmonių, kurie galėjo ir norėjo suteikti apgyvendinimą, jį jau suteikė. Aišku, kol kas nėra didelio poreikio, bet jei jis atsirastų, tai gana kebli padėtis būtų rajone“, – situaciją komentuoja R. Juškaitis.

Pavyzdžiui, susirasti naują gyvenamąją vietą buvo paprašyti septyni Gelgaudiškyje apsistoję ukrainiečiai. Anot administracijos direktoriaus pavaduotojo, tuomet ukrainiečiai grįžo tėvynėn, apsižiūrėjo ir nusprendė, jog ten gana saugu, tad atgal į Lietuvą nebeparvyko.

Šiuo metu į panašią situaciją pateko dar du ukrainiečiai – Gelgaudiškyje gyvenusi sutuoktinių pora trumpam išvyko į gimtinę, tačiau atsitiko taip, jog nebeturi kur grįžti.

„Jie buvo išvažiavę atgal į Ukrainą, turėjo ten reikalus sutvarkyti ir grįžti. Moteris dirbo Gelgaudiškio mokykloje, tad, jei pavyks surasti gyvenamą vietą, jie toliau dirbs čia, pas mus. Kreipiuosi į rajono gyventojus – jei kas nors turite galimybę šiuos žmonės apgyvendinti, susisiekite su manimi“, – prašo R. Juškaitis.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.