Mergaitė į alėją galėtų sugrįžti dar šiemet

lietuvaites skulptura1
Miesto simboliu tapusi mergaitė eismo įvykio metu buvo sugadinta prieš dvejus metus, tačiau nuo pat nelaimingo įvykio laikytasi nuostatos, kad skulptūrą reikia atstatyti ir, panašu, ji į alėją sugrįš. „Draugo“ archyvo nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Tiek miestelėnai, tiek miesto svečiai su nekantrumu laukia, kada į miesto alėją grįš bronzinė mergaitės skulptūra, kuri eismo įvykio metu buvo suniokota 2020-ųjų rugsėjį. Tam tikslui buvo rinktos lėšos, surengtas ne vienas pasitarimas ir, panašu, šviesa tunelio gale vis labiau švinta – skulptūros prikėlimo darbai pradėti, sutartis su darbo autoriumi, skulptoriumi Kęstučiu Dovydaičiu, pasirašyta, pradinė pinigų suma pervesta.

Sutartis, kaip numatyta sąlygose, turėtų būti įgyvendinta iki šių metų gruodžio 31 d., tačiau ar realiai mergaitė iki to laiko bus pastatyta, neaišku. Pasak skulptoriaus K. Dovydaičio, jeigu bus minusinė temperatūra, tikrai neverta skulptūros statyti, nes pavasarį gali tekti perstatyti. Tačiau svarbiausia, kad miesto simboliu tapusios mergaitės prikėlimo darbai pradėti, vyksta formų spausdinimas, paskui laukia liejimas ir kiti gana sudėtingi procesai.

Visgi jeigu žiemos orai būtų nepalankūs, svarstoma idėja, jog jau pagaminta mergaitė laikinai galėtų būti apgyvendinta kad ir Šakių kultūros centro fojė, o pavasarį perkelta ir įmontuota į alėjos grindinį.

Kaip patikslino savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduota Eglė Plančiūnienė, šiuo metu mergaitės atstatymo darbams yra surinkta per 10 tūkst. eurų. Tačiau tai maždaug pusė reikiamos sumos. Meras Edgaras Pilypaitis patikina, kad nors finansinė situacija įtempta, bet nėra taip, kad būtų skaičiuojami paskutiniai centai.

„Finansinė pusė mūsų negąsdina. Esame pasirengę trūkstamą sumą pridėti“, – patikino meras.

Nors darbai bei medžiagos itin brangsta, K. Dovydaitis sako, kad kelti sumos neketina ir anksčiau įvardintos kainos mergaitę prikelti už maždaug 20 tūkst. eurų neišsižada.

„Kaip buvau sakęs, taip ir paliksim“, – sako skulptūros autorius.

Pasirodo, kad susitikimo su rajono vadovu metu aptarta ir seniai puoselėta skulptoriaus mintis skulptūrine origami kompozicija „Gervės“ papuošti ežerą. Dar 2013 m. skulptorius pristatė savo vizijas parodoje „Origami į erdvę“, pateikė vizualizacijas, kaip jo darbai galėtų papuošti Šakių miesto erdvę, o „Gervės“ yra viena iš idėjų. Juolab kad ateinančiais metais Šakių ežeras minės 65-erių metų sukaktį, tad nauja unikali skulptūra taptų neeiliniu sukakties ir miesto šventės akcentu. Tiesa, jei vizijoje gervės buvo nutūpusios ežere, tai dabar svarstomas pigesnis variantas, kad paukščiai galėtų atsirasti ežero pakrantėje. Dar neaišku, kurioje konkrečiai miesto vietoje, bet miestą turėtų papuošti ir dar vienas skulptoriaus darbas – plenero „Sūdyta“ metu sukurtas bronzinis origami zuikis. Nors skulptoriaus darbai išsibarstę po visą Lietuvą, jo kūrinių yra ir Šakiuose – K. Dovydaičio sukurtas varnas nutūpęs ant parduotuvės „Aibė“ stogo, bronzinė moters skulptūra puošia „Villa Orchidea“ sodybą.

Tad žingsnelis po žingsnelio galbūt Šakiai galėtų turėti išskirtinį ir tikrai nebanalų įvaizdį su vietinio skulptoriaus darbais.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.