Socialinių būstų trūkumas: sprendimą rasti sunku

be namu
Šioje sodyboje tenka glaustis vyriškiui, laukiančiam socialinio būsto. Sodyboje nėra nei komunikacijų, nei šapelio malkų. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Nors gyvename XXI amžiuje, daug kalbama apie socialines programas ir yra sukurta pagalbos sistema, vis dar greta mūsų yra žmonių, atsidūrusių visuomenės užribyje. Viena iš tokių situacijų, kuriai sunku rasti sprendimą, ir šiame pasakojime.

Į redakciją kreipęsis girėniškis skambino pagalbos varpais, mat jo pažįstamas žmogus atsidūrė beviltiškoje situacijoje: vyriškis įsikūrė negyvenamoje sodyboje, artėja žiema, o dėl sveikatos būklės pats nepajėgia tvarkytis.

Su Audriumi (red. pavardė žinoma) susitinkame Aržuolupių kaime esančioje atokioje sodyboje, kur vyriškis ir rado prieglobstį. Teiraujamės Audriaus, kas nutiko, kad jo gyvenimas taip nesusiklostė. Audrius sako turėjęs savo būstą, tačiau pardavė, atidalino skolas.

„Žinai, kaip dabar tie pinigai greitai eina“, – pokalbį pradeda vyriškis.

Jis pasakojo, kad prieš tai nuomojosi būstą, tačiau nebeišgalėjo užsimokėti už nuomą, todėl teko iš nuomojamo buto išsikraustyti. Tvirtina, kad apskritai rasti išsinuomoti butą Šakiuose yra sunku.

Vyriškis pasakojo, kad kreipėsi į savivaldybę dėl socialinio būsto.

„Stoviu eilėje. Esu 53-ias. Man paaiškino, kad ne eilės tvarka būstą galiu gauti, jei nustatytas iki 25 procentų darbingumo lygis. Esu 30 proc. darbingas. Širdis, pastoviai tinsta ranka, šokinėja spaudimas. Daugiau pavaikštai ar pasėdi, kojos ištinsta, – sako vyriškis. – Ta eilė, kol gausiu būstą, gali ateiti po penkių metų.“

Vyriškis baiminasi artėjančios žiemos, sako, norėtų kažką name, kur glaudžiasi, ir gyvenime tvarkytis, padirbėti pas ūkininką ar kitur, bet sunkiau dirbti neleidžia prasta sveikata.

„Susirgau korona, ir davė per širdį“, – įsitikinęs Audrius.

Jis visgi mano, kad valdininkai vienas nuo kito stumdo jo problemą dėl socialinio būsto suteikimo. Vyriškis pripažįsta, kad socialinio būsto norėtų Šakiuose, nes reikia nuolat vykti pas gydytojus.

Užėjus į namą, kur Audrius jau savaitė apsistojęs, vaizdas nedžiugina: vienintelis baldas kambaryje – lova, virtuvėje – apgriuvusi krosnis. Audrius sako, jog buvo krosnį užkūręs, pradėjo rūkti dūmai, pasimatė kamine kiaurymės, kurias reiktų užtaisyti. Nėra sodyboje net vandens.

„Vasarą dar gali pabūti čia. Išsimaudyti, rūbus išsiplauti gali pas kitus žmones. Manau, kad žmonių, kurie neturės kur gyventi, gyvenimo dugne atsidūrusių, atsiras ir daugiau. Tas gyvenimas dabar tikrai negerėja, – svarsto Audrius. – Jei sveikata gera būtų, visai kitaip viskas klostytųsi ir tam mano gyvenime. O dabar tu niekam nereikalingas.“

Deja, socialinių būstų, kuriuose prieglobstį randa įvairių gyvenimo negandų prislėgti žmonės, mūsų rajone trūksta. Norinčių juose apsigyventi yra kur kas daugiau, nei savivaldybė gali suteikti. Kaip informavo savivaldybės administracijos Biudžeto, turto ir strateginio planavimo skyriaus vyriausioji specialistė Sonata Gruzdaitienė, Šakių rajono savivaldybėje šiuo metu eilėje socialiniam būstui gauti laukia 76 žmonės bei šeimos. Ji priminė, kad socialinio būsto fonde šiuo metu iš viso 164 būstai, savivaldybės būstų yra 77.

Kaip paaiškino specialistė, asmenų ir šeimų, turinčių teisę į paramą būstui išsinuomoti, sąrašas sudaromas pagal prašymo užregistravimo skyriuje datą ir laiką. Minėtas šakietis prašymą yra pateikęs vasario mėnesį.

„Jis yra eilėje socialiniam būstui išsinuomoti kaip ir kiti asmenys – mamos su vaikais, daugiavaikės šeimos, našlaičiai. Asmenys ir šeimos, turintys teisę į socialinio būsto nuomą, yra įtraukiami į sąrašą ir laukia, kada atsilaisvins būstas“, – paaiškina specialistė.

Anot jos, gyvenamojo ploto stokojančių gyventojų eilė būstui gauti juda ne itin sparčiai, per metus jų išnuomojama maždaug 10. Šiuo metu yra laukiančių būsto nuo 2018 metų.

„Be abejo, turime ir išrankių pareiškėjų. Vienam per prastas butas, kitam per toli, trečiam per aukštai. Kai turime tinkamą gyventi laisvą būstą, tuojau pat jį išnuomojame. Padedam prašantiems būstų, kiek galim. Deja, galimybės mūsų ribotos. Dar didelė problema, kad turim mažai būstų, skirtų gyventi vienam asmeniui, o tokių žmonių eilėje dauguma“, – aiškina specialistė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.