Sodyboje lukšiečiai susikūrė augalų rojų

geles luksiai
Lukšiečių namuose visada atsiras vieta gėlei – čia puikuojasi keli šimtai augalų, daugiausiai įvairių rūšių kaktusai. L. Poškevičiūtės nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Lukšiečiai Lilija ir Gražvydas Kutai sodyboje įrengė dvi oranžerijas, kuriose gausybė įvairių gėlių ir kitų augalų, puikuojasi net bananmedis. Sutuoktiniai gėlių karalyste pavertė ne tik kambarių palanges, bet ir kiemą. Jie tvirtina, kad savo sodyboje susikūrė gėlių rojų, kuris glosto ne tik akis, bet ir širdį.

L. ir G. Kutų sodyboje anksčiau karaliavo paukščiai, dabar – gėlės. Šiandien užsukus į sodybą, esančią greta Zyplių dvaro, pirmiausiai akį patraukia prie pat namo esanti oranžerija, kurioje gausu kaktusinių augalų. Kairiau – vežimaitis, kuriame taip pat pūpso įvairiausių formų ir dydžių kaktusai bei kiti augalai, bet Lilija veda į atokiau stovintį, pernai rudenį vyro įrengtą atskirą šildomą pastatą. Čia akį iš karto patraukia iki pat palubės augantis bananų medis.

geles luksiai2
Lilija Kutienė įsitikinusi – bananmedžiai gali augti ir Lietuvoje. Jį įkurdino oranžerijoje, dabar su nekantrumu laukia žiedų ir vaisių. L. Poškevičiūtės nuotr.

„Pernai parsisiuntėm sėjinuką. Čia raudonasis, ypač greit augantis bananmedis. Vaisių sulaukti tikimės kitąmet“, – sako L. Kutienė.

Šioje oranžerijoje auga kelių rūšių karpažolės, du kinkanų medžiai, greipfrutas, dracenos bei kiti šiltųjų kraštų augalai. Gražvydas patalpose įrengė apšildymą, čia daug šviesos.

„Čia monstera – tai tos gėlės dideliais skylėtais lapais. Ją padovanojo Lukšių pašto viršininkė, kai uždarė paštą. Šią dvišakę juką parsivežiau iš Vokietijos, buvo žmogaus ūgio, tai dėl jos ir pastačiau šitą oranžeriją, dabar dar didesnė išaugo, – pasakoja G. Kutas. – Suvalgę avokadus, kauliuką pasodinom, užaugo medeliai.“

geles luksiai4
Vyras rodo įvairių rūšių sansevjeras, sako, kad ši tropinė gražuolė dėl savo smailių, į aukštį kylančių lapų vadinama ir uošvės liežuviu, velnio liežuviu, gyvatės augalu, lydekos uodega.

Pasiteiravus, ar šis pomėgis yra brangus, lukšiečiai šypsosi sakydami, kad vienų augalų įsigyja tik sėjinukus, vėliau patys augina, kitus perka, štai už variegatinę monsterą teko pakloti keliasdešimt eurų, nemažai augalų tiesiog atiduoda žmonės.

„Žmonės paskambina, prašo, kad ypač didelius augalus priimtume. Nusiperka nedidelį augalą, užauga, o laikyti vėliau neturi kur. Priimi tą gėlę. Juk tai gyvas daiktas, – sako Lilija. – Kaip žmonės važiuoja į parduotuvę duonos nusipirkti, taip ir mes sakom – važiuojam kokią gėlę nusipirkti.“

Kieme pastatytas vežimas linksta nuo gausybės kaktusų bei kaktusinių augalų. Čia stiebiasi karpažolės, agavos, greta – didžiulės žydinčios brugmansijos.

„Man gėlės yra gražu kaip vaikai, kiek dėmesio skiriame, tokį rezultatą ir turime. Be abejo, mano mėgstamiausi yra kaktusai. Juos labai mėgo ir mano tėtis. Štai akmens kaktusai arba litopai – labai įdomus augalas. Auga lėtai, užauga vos kelių centrimetrų. Jie vadinami gyvi laimės akmenėliai, – pasakoja Lilija. – Kaktusai – tinginio gėlės, juos lengva prižiūrėti.“

geles luksiai3
Rudenį visus lauke esančius augalus gėlių augintojai suneš į oranžerijas, tačiau kiek iš viso Kutai augina augalų, sako neskaičiavę. Prie namo esančioje anksčiau įrengtoje oranžerijoje Gražvydas rodo įvairių rūšių storlapius, kurie, pasak lukšiečio, taip pat užauga įspūdingų dydžių, bei ilgai žydinčias bromelijas. Name ant palangių auga ir orchidėjos, Lilija pasakojo, kad jas ypač mėgsta. Pas Kutus gyvenanti ukrainietė Julija sako, kad orchidėjoms nereikalingas dirvožemis, tik dažnas laistymas, ir jei tinkamai prižiūrėsi orchidėją, ši džiugins savo ilgu žydėjimu ir sodria vešlių lapų žaluma.

 „Jei man bloga nuotaika, ateinu į oranžeriją pas gėles, pasikalbu. Man nuotaika iškart pakyla. Gėlės man yra visas gyvenimas, ypač dygliuotieji augalai – kaktusai“, – atvirauja šeimininkė.

Gražvydas taip pat pripažįsta, kad „apsirgęs gėlių liga“, nors yra elektronikos specialistas, daigelius ar jau ūgtelėjusias gėles vazonuose dažnai parsigabena iš Vokietijos, kur dirba. Vyras tikina, kad nuo vaikystės augo gėlių apsuptyje, mama mėgo gėles.

„Dar žadame su augalais plėstis, reiks augalus rūšiuoti, derinti, nes tarpusavyje, taip pat kaip ir žmonės, pykstasi. Pas mus Lietuvoje tokios temperatūros pasidarė, kad ne obuolius, o bananus tuoj auginsim“, – baigiantis pokalbiui šypsosi Lilija.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.