Duris atvėrė ilgai lauktas krizių centras

kriziu centras atidarymas
Krizių centro atidarymo juostelę perkirpo ir įgyvendintais užmojais džiaugėsi (iš kairės) Socialinės paramos skyriaus vedėja Daiva Pilypaitytė, meras Edgaras Pilypaitis, Socialinių paslaugų centro direktorė Vilma Bielskienė ir vicemeras Darius Jakavičius. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį ketvirtadienį Paluobiuose buvusioje mokykloje duris oficialiai atvėrė krizių centras, apie kurio būtinybę rajone kalbėta ne vienerius metus. Jau šią savaitę centras prisipildys ir pirmųjų gyventojų, o Socialinių paslaugų centras neslepia, kad į naują veiklą žvelgia su trupučiu nerimo bei nežinomybės, tačiau kolektyvas pasiryžęs įveikti visus iššūkius ir padėti atsitiesti krizinėje situacijoje atsidūrusiems žmonėms.

Kaip kalbėjo patalpas šventinęs Paluobių parapijos klebonas Andrius Vaitkūnas, krizių centro atidarymas – ypatingas įvykis savivaldybei, rajono žmonėms ir mums visiems, nes pagaliau rajonas turės savo centrą. Jis linkėjo tiek centre dirbsiantiems, tiek jame prieglobstį rasiantiems žmonėms kantrybės, ištvermės, ramybės, susiklausymo bei Dievo palaimos.

Išties apie galimybę rajone kurti krizių centrą kalbėta ne vienerius metus, aktyviau bemaž nuo 2014-ųjų, mat tokios įstaigos poreikis akivaizdus. Kadangi nebuvo tokio centro vietoje, mūsų savivaldybė paslaugas pirkdavo iš aplinkinių, būdavo, kad per pusmetį šioms paslaugoms užtikrinti tekdavo išleisti ir po 30 tūkst. eurų.

Kaip juokauja Socialinių paslaugų centro direktorė Vilma Bielskienė, ji tyliai pasvarsčiusi, kad veikla prasidės nuo vienos šeimos, bus ramiai apsiprasta, tačiau iškart bus startuojama pilnu pajėgumu, nes jau šią savaitę visi penki kambariai turėtų būti užpildyti.

„Prasideda naujas nuotykis, perkeltine prasme. Nežinome, kas mūsų laukia, tai dar nepatirta, bet mes pasiruošę naujiems iššūkiams, įveiksime visas kliūtis“, – papildydama direktorę optimistiškai ir užtikrintai kalbėjo jos pavaduotoja Aida Baziliauskienė ir pristatė centre dirbsiančias individualios priežiūros darbuotojas Sandrą Sendžikienę, Eglę Tamašauskienę ir Romą Stankevičienę, jos centre dirbs pasikeisdamos, teks budėti ir naktimis, o darbo valandomis socialine darbuotoja centre dirbs Samanta Gurevičienė.

Ne vienas džiaugėsi, kad įstaiga į atokiau nuo rajono centro esančius Paluobius įneš dar daugiau gyvybės, prasmingai išnaudotas ir ištuštėjęs buvusios mokyklos pastatas, kurio antrame aukšte įrengtos patalpos išties šviesios, jaukios, apstatytos naujais ir šiuolaikiškais baldais, bendroje gyvenamojoje zonoje įrengta virtuvė su visa buitine įranga, yra televizorius bei laisvalaikio zona, taip pat skalbykla, tad viliamasi, kad šis jaukus prieglobstis krizinėje situacijoje atsidūrusioms šeimoms bus puiki atokvėpio stotelė ir proga nurimti, galbūt susidėlioti gyvenimą ir iš naujo pakilti.

Penkiuose kambariuose iš viso galėtų glaustis 20 žmonių, tačiau yra nupirkta čiužinių, lovyčių naujagimiams, nes niekada nežinai, kokio amžiaus žmonės apsistos, dažniausiai tai būna mamos su įvairaus amžiaus vaikais.

„Alkoholis, smurtas, nesaugi aplinka. Norisi pakeisti tų šeimų aplinką, ugdyti socialinius įgūdžius, ką mūsų darbuotojai ir darys“, – paklausta apie dažniausias priežastis, atvedančias šeimas į krizių centrą, sakė V. Bielskienė.

Atsižvelgiant į konkrečias šeimas, jos krizių centre gyvena ir keletą mėnesių ar net iki metų.

Kad metai prasidėjo įkurtuvėmis, džiaugėsi ir Vaiko teisių apsaugos Šakių skyriaus patarėja Indrė Jurjonienė.

„Tikiu, kad ne vienai šeimai bus suteikta reikiama pagalba. Turime liūdnų pavyzdžių, bet tikimės gražių rezultatų“, – sakė ji.

Užsibrėžtų tikslų įgyvendinimu džiaugėsi ir rajono vadovai – meras Edgaras Pilypaitis, vicemeras Darius Jakavičius, Socialinės paramos skyriaus vedėja Daiva Pilypaitytė.

„Tegul šie namai, nors ir su krizėm, bet būna ramybės uostas, atspirties taškas tiems žmonėms, kurie čia ateis, o jūs būkit tie angelai, kurie juos lydės ir tiesiogine, ir perkeltine prasme“, – darbuotojams linkėjo meras.

Anot D. Jakavičiaus, abejonių, ar pavyks centrą įkurti, išties buvo, tačiau džiaugiasi, kad šį sprendimą palaikė ir savivaldybės taryba, už spaudimą kurti tokią įstaigą jis dėkojo ir Vaiko teisių apsaugos Šakių skyriui.

„Pasakysiu vieno žinomo žmogaus mintį, kad vaikščioti bedugnės pakraščiu – tai ginti gyvenimą. Pagalvojau, kad tuo pakraščiu vaikšto nemažai. Ir kuo toliau, tuo labiau, tad linkėčiau, kad kiek čia bebūtų žmonių – du, trys ar dešimt – kartu su jumis nė vienas į tą bedugnę nepapultų“, – atvejo vadybininkių vardu koleges sveikino Loreta Ogorodnikienė.

Krizių centro Paluobiuose įrengimui savivaldybės taryba skyrė 60 tūkst. eurų, dar tokia pati suma buvo pritraukta per paslaugų centro parengtą Vietos veiklos grupės projektą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.