Išgyvenantys krizes vis dažniau ieškojo pagalbos ir ją rado

arstikaitiene raskauskiene
Šakių šeimos centro koordinatorės Jurgos Raškauskienės (kairėje) tikinimu, per penkerius metus socialines paslaugas gavo beveik pusantro tūkstančio rajono gyventojų. Paklausiausios buvo psichologų konsultacijos. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

VšĮ Šakių šeimos centras (buvę Šakių rajono savivaldybės Bendruomeniniai šeimos namai) penkerius metus rajono šeimoms, kurioms reikalinga pagalba, teikė socialines paslaugas. Sausio 19 d. savivaldybės vicemero kabinete buvo pristatyti veiklų rezultatai, aptarti sunkumai ir sėkmės.

Šakių šeimos centro, įsikūrusio Šakiuose, Gimnazijos g. 1, koordinatorė Jurga Raškauskienė priminė, kad savivaldybės projektas „Kompleksiškai teikiamų paslaugų šeimai plėtra Šakių rajone“ startavo 2018 m. sausio 1 d., socialines paslaugas gavo 1 tūkst. 464 rajono gyventojai.

Kalbėdama apie konkrečias paslaugas J. Raškauskienė paminėjo, kad didžiausias poreikis buvo  individualios psichologo konsultacijos. Pas psichologes per penkerius metus iš viso apsilankė 533 asmenys. 172 asmenims teiktos ir grupinės psichologo konsultacijos, asmenis konsultavo psichologės Aušra Jakavičienė bei Aurelija Lingienė. Specialistės konsultuoti važiavo ir į mokyklas bei bendruomenes. Tad J. Raškauskienė dėkojo visiems, kurie mokymus vesti neatlygintinai įsileisdavo į seniūnijų, mokyklų, bibliotekų patalpas.

„Dirbo vienu metu net trys psichologės, konsultavo daug valandų. Klientų labai daug ir netgi karantino metu buvo konsultuojami telefonu ir tai pasiteisino, todėl net po karantino dirbom mišriu būdu. Juolab kad žmonės iš kaimo neturi sąlygų atvažiuoti, taip pat pastebėjom, kad telefonu žmonės atviriau kalbasi“, – pasakojo J. Raškauskienė.

Anot jos, psichologo konsultacijos žmonėms net tekdavo laukti.

„Būdavo ir ekstrinių situacijų, kada žmogui reikdavo pagalbą suteikti čia ir dabar. Darbo valandų neskaičiuodavo nei mūsų psichologai, nei mes patys“, – atviravo J. Raškauskienė.

Į pokalbį įsiterpusios „Gelbėkim vaikus“ Šakių vaikų dienos centro vadovės Jūratės Arštikaitienės (Šakių vaikų dienos centras – šio projekto partneris – red. past.) pastebėjimu, visgi liūdna, kad pasitaikydavo atvejų, kuomet besikreipiantis pagalbos į socialinį darbuotoją sulaukdavo atsakymo, kad jai jau baigiasi darbo valandos.

J. Raškauskienė pasakojo, kad populiarios buvo ir įvairios terapijos: neuroedukaciniai užsiėmimai suaugusiems ir vaikams (dailės terapijos), net 349 asmenys lankė užsiėmimus „Harmonija ir sveikata“. Ji paminėjo, kad tik trejus metus teikė šeimos įgūdžių ugdymo ir sociokultūrines paslaugas: vyko susitikimas su etnologu Valdu Rutkūnu, surengti trys dviračių žygiai, aplankytas šiaurės Amerikos indėnų tradicijas puoselėjantis Vinetu kaimas, 88 asmenys stovyklavo prie jūros.

Kol tėveliai mokėsi, Šakių šeimos centro darbuotojos pasirūpindavo vaikų saugumu bei užimtumu. O pas mediatorę Odetą Intę per tuos metus apsilankė 157 asmenys, specialistė teikė teisinę pagalbą skyrybų, turto dalybų ar panašiais atvejais.

„Buvo atvejų, kai besirengianti skyryboms šeima po konsultacijų susitaiko, mes tuo tik džiaugiamės“, – pasakojo J. Arštikaitienė apgailestaudama, kad ateityje greičiausiai minėtos specialistės dėl jos užimtumo nepavyks į Šakius prisikviesti.

Kaip sakė J. Raškauskienė, nelengva buvo įtikinti žmones pasinaudoti asmeninio asistento paslauga, bet žmonės patikėjo šios paslaugos nauda. Ši nemokama paslauga buvo suteikta 29 asmenims. Karantino metu net 55 asmenys pasinaudojo maisto produktų, medikamentų, higienos ir kitų būtinų prekių nupirkimo ir pristatymo arba mokesčių sumokėjimo paslauga. Ypač šia paslauga naudojosi Kudirkos Naumiesčio, Barzdų gyventojai.

„Aš ir pati pažinau daug žmonių ir dabar matau, kokių jiems paslaugų reikia. O geriausia reklama apie mus – kai žmogus pasinaudoja paslaugomis ir kitam rekomenduoja. Tikiuosi, kad tas darbas rajone bus tęsiamas ir toliau, kad ir pasibaigus europinei paramai“, – kalbėjo J. Raškauskienė pridurdama, kad gyventojai, pasinaudoję socialinėmis paslaugomis, išliko konfidencialūs.

Projekto koordinatorė, savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus specialistė Rasa Liubamirskaitė siūlė galbūt teikti pagalbą pogimdyvinę depresiją patiriančioms moterims.

Vicemeras Darius Jakavičius pasidžiaugė, kad Šakių šeimos centras teikė tas paslaugas, kurios padeda šeimoms spręsti krizes, ir kad žmonės apskritai tos pagalbos ieško. Jis teiravosi ir apie organizacijos lūkesčius.

„Projektas pasibaigė. Mes tas paslaugas pasiruošę teikti ir toliau, užtikrinti jų prieinamumą. Tie gyventojai, kurie kreipėsi į mus pagalbos, yra šalia mūsų ir mums svarbu, kad jiems būtų geriau. Manau, labai svarbu su žmonėmis kalbėtis apie vertybes“, – kalbėjo J. Arštikaitienė.

Kaip patikslino savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Daiva Pilypaitytė, šiemet vėl bus skelbiamas kompleksinių paslaugų šeimai teikėjo atrankos konkursas, šiems metams iš Valstybės biudžeto bus gauta apie 25 tūkst. eurų, socialines paslaugas galės gauti 200 rajono gyventojų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar prisiimti atsakomybę atsistatydinant yra tinkamas sprendimas?

klausimelis 04 12Danutė iš Paluobių:

Atsistatydinti – lengviausias kelias. Nemanau, kad toks požiūris yra teisingas. Geriau, kad ministrai patys išspręstų susidariusias problemas, nes iki jų kadencijos pabaigos liko labai mažai laiko. 

klausimelis 04 12 2

Vytautas iš Lepšių:

Nelabai. Jei prisidirbi, tai turi pats ir ištaisyt, išsisrėbt tą košę, o ne trauktis. Nors kas žino, kodėl taip nutinka. Gal ministrai nesusikalba su Vyriausybe.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.