Kukarskės globos namų direktorė sugrąžinta į darbą

pranaitiene asta1
Po pusmečio į darbą sugrįžusi Kukarskės globos namų direktorė Asta Pranaitienė džiaugiasi suteikta galimybe vėl eiti savo pareigas ir yra nusiteikusi optimistiškai – viskas bus gerai, sako ji, o praeitį ji linkusi ir palikti praeičiai. D. Pavalkio nuotr.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Jei buvęs meras Edgaras Pilypaitis nematė jokių kitų išeičių, kaip tik atleisti Kukarskės globos namų direktorę Astą Pranaitienę iš pareigų praradus pasitikėjimą, tai dabartinis meras Raimondas Januševičius nemato pagrindo, kodėl ji pareigų negalėtų eiti toliau. Todėl buvusio mero potvarkį pripažino netekusiu galios ir nuo gegužės 17 d. A. Pranaitienė vėl vadovauja Kukarskės globos namams.

„Pasirašytas potvarkis ir direktorė nuo gegužės 17 d. grįžta į darbą. Buvusio mero potvarkis (pasirašytas spalio 28 d. – red. past.) pripažintas netekusiu galios“, – informavo meras R. Januševičius.

Iki šio laiko A. Pranaitienė turėjo nedarbingumą, tad buvusiojo mero potvarkis taip ir neįsigaliojo.

Anot R. Januševičiaus, trečiadienį ryte jis susitiko su A. Pranaitiene, aptarė darbo perspektyvas ir galimybes.

Jis teigė, jog sutartas 100 dienų laikotarpis, per kurį įstaigoje turėtų stabilizuotis mikroklimatas ir vyktų racionalus darbas. Meras teigė tikintis, kad A. Pranaitienė pajėgi suvaldyti situaciją, nors pripažino, jog tai nebus lengva. Nelengva, sakė R. Januševičius, buvo ir jam priimti šį sprendimą, bet keliskart pabrėžė neturintis pagrindo abejoti vadove, nenorintis eiti į teismą, jei ji buvusio mero sprendimą nuspręstų skųsti, mat mano, kad ji būtų teisi.

R. Januševičius sako padaręs daug namų darbų, susipažinęs su įvairia medžiaga, specialiai sudarytos komisijos, analizavusios situaciją globos namuose, išvadomis, anoniminės darbuotojų apklausos rezultatais ir nemato „pagrindo visko nurašyti ant vadovo“.  

„Ar įstaigos vadovė buvo, ar dabar jos pusmetį nebuvo, bet atmosfera įstaigoje bloga. Ta situacija per tą laiką nepasikeitė“, – teigė meras, kuris gegužės 11 d. buvo susitikęs su globos namų kolektyvu ir bandė aptarti susiklosčiusią situaciją. Prie šio susitikimo dar grįšime.

Jo vertinimu, 80 proc. darbuotojų vadovė tinka, tad tų, kuriems ji nepriimtina, yra mažuma.

O kaip yra su Lietuvos profesinės sąjungos (LPS) „Solidarumas“ pirmininkės Kristinos Krupavičienės raštu, kuriuo Kukarskės globos namuose susiklosčiusią situaciją pirmininkė siūlė spręsti gana radikaliai?

„Prašome gerbiamo mero svarstyti ponios direktorės A. Pranaitienės atsakomybės klausimą ir atleisti gerbiamą direktorę iš užimamų pareigų“, – spalį E. Pilypaičiui siūlė LPS pirmininkė.

R. Januševičius sako, kad tai tiesiog neetiškas savo nuomonės primetimas ir visiškai neetiška rekomendacija.

„Poziciją galima išdėstyti, bet formuoti, ką reikėtų daryti?.. <...> Kokią jie turi juridinę teisę, neetiška“, – profesinės sąjungos pirmininkės siūlymą vertino dabartinis meras.

Kaip minėta, susidaryti nuomonę ir susitikti su kolektyvu R. Januševičius gegužės 11 d. vyko į vietą (apie susitikimą darbotvarkėje neskelbta motyvuojant esą pasikalbėti norėjo vienas – red. past.), susitikime dalyvavo didžioji dalis darbuotojų, laikinai vadovės pareigas einanti Socialinių paslaugų centro direktorė Vilma Bielskienė. Ji pasidžiaugė kompetentingu kolektyvu, teigė esą gyventojai, kas yra svarbiausia, dėl darbuotojų susiskaldymo nenukenčia, paslaugos užtikrinamos. Visgi tvyrančios įtampos nejusti neįmanoma, akivaizdžiai tebėra dvi stovyklos. Susitikimo metu nuomone apie įstaigoje susiklosčiusią situaciją dalijosi visi susitikime dalyvavę darbuotojai. Vieni žodžius rinko itin atsargiai ir pripažino, kad be migdomųjų dėl tvyrančios įtampos net sunkiai užmiegantys, teigė nuo viso to pavargę ir sakė – kalbėti ypač sunku, kiti teigė norintys, jog A. Pranaitienė grįžtų į darbą, dar kiti racionalų darbą įsivaizduoja tik su nauja įstaigos vadove. Štai administratorė Eglė Jociūtė pripažino darbą paliksianti tą pačią dieną, jei tik direktorė į pareigas grįš. „Draugo“ žiniomis, ji tai padarė dar išvakarėse, kai užkulisiuose pradėjo sklisti informacija apie mero priimtą sprendimą, dar dvi darbuotojos išėjo atostogų. Keletas darbuotojų dirba neseniai, į darbą yra priimtų A. Pranaitienei turint nedarbingumą, tačiau nesvarbu, kurioje barikadų pusėje darbuotojai būtų, visi tvirtino, kad kolektyvas itin susiskaldęs, nedraugiškas, daug įtampos.

„Atėjau į tą virdulį, kai ta košė jau užvirta, nesusigaudau, kas vyksta, bet kur esu dirbusi, tokio susiskaldymo nesu mačiusi“, – sakė viena iš neseniai pradėjusių dirbti darbuotojų.

„Dirbu čia 20 metų, bet tokio susiskaldymo niekada nebuvo. Spaudimas iš administracijos... Gal kažkieno keliai susikirto“, –  svarstė kita moteris.

Nekart nuskambėjo, kad vyksta sostų karai, esą buvo pasklidusios kalbos, kad kažkas nori A. Pranaitienės vietos...

„Labai jaučiasi tas susiskaldymas. Šnabždasi kaip žiurkės kampuose užsidariusios...“ – teigė dar viena darbuotoja, pasigendanti konstruktyvaus bendravimo su administracija.

„Pranaitienės nėra, bet mobingas yra, atmosfera bloga, vargina“, – pripažino dar viena susitikimo dalyvė.

Susitikimo metu nuskambėjo ir kaltinimai esą direktorė nekompetentinga, o mums, sakė viena iš darbuotojų, ne papuošalo reikia, o geros, darbingos atmosferos. Esą tik A. Pranaitienei „išėjus“ buvo sutvarkytas neveikiantis liftas, išspręsti kai kurie kiti ūkiniai klausimai, direktorė esą tuo nesirūpino, apkraudavo ir papildomais, pagal pareigybes nepriklausančiais darbais.

„Į darbą eini ir rankos dreba. Pastovus psichologinis smurtas“, – tikino dar viena darbuotoja.

Pasisakymų klausantis R. Januševičius svarstė, kad atvažiavęs meras problemos neišspręs.

„Savivaldybėje irgi ne visiems patiko, kad aš atėjau, bet reikia dirbti“, – teigė meras, raginęs asmeniškumus palikti nuošalyje ir koncentruotis į darbus.

Pati A. Pranaitienė mero sprendimą vertina gerai, sako, kad jis teisingas, ir jaučiasi išteisinta.

„Apie praeitį kalbėti nenoriu, galia laiko <...>. Ir darbuotojams sakiau, kad praeities nėra, reikia dirbti, nes visų mūsų, ne tik socialinių darbuotojų, tikslas yra saugoti čia gyvenančius žmones“, – kalbėjo įstaigos vadovė, kuri nusiteikusi itin optimistiškai ir teigė, jog viskas bus gerai, įstaiga sieks kuo geresnių rezultatų.

„Kerštas niekada nebuvo mano vertybių skalėje“, – sako A. Pranaitienė ir kelia tikslą darbuotojams perduoti kuo daugiau žmogiškųjų vertybių.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.