Plokščių turizmo Achilo kulnas: lankytiname objekte nėra kur statyti automobilių

bendoraitis ploksciai
Plokščių seniūnas Danas Bendoraitis, vos pradėjęs eiti seniūno pareigas, užsibrėžė išspręsti automobilių parkavimo prie Vaiguvos upės-gatvės klausimą, bet kaip įrengti aikštelę automobilimas, nes žemė yra privati, tikina kol kas nežinantis. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Vaiguvos upė-gatvė (Plokščių sen.) – vienas bene labiausiai turistų lankomų objektų rajone. Norinčių šią unikalią vietą aplankyti, ypač šiltuoju vasaros metu, itin daug, tačiau iškyla didžiulė problema – nėra kur parkuoti automobilių. Kad čia reikia sutvarkyti visą infrastruktūrą, pirmuoju darbu išsikėlė ir naujai seniūnu pradėjęs dirbti Danas Bendoraitis, tik kaip šią viziją įgyvendinti, kol kas klausimas lieka atviras.
 
Aikštelė privačioje valdoje

Plokščiuose yra vienintelė Lietuvoje upė-gatvė, kuria vaikščiojo ir Vincas Kudirka, itin pamėgta turistų. Vaiguvos upelio-gatvės ilgis – 280 metrų, greta jos šešios sodybos, kuriose gyvena per dešimt gyventojų. Dalis jų į sodybas privažiuoti gali tik upelio vaga. Tad pasižiūrėti tokios unikalios vietos ir plūsta turistai. Tačiau, pasak Plokščių miestelio seniūno D. Bendoraičio, išlieka didelė automobilių parkavimo problema, kadangi į minėtą objektą veda tik servitutinis kelias, o greta esanti žemė yra privati, tad šioje žemėje atsiradusioje kaip ir nelegalioje automobilių stovėjimo aikštelėje ir stato automobilius atvykę turistai.

Pasak seniūno, kai automobiliai netelpa minėtoje aikštelėje, turistai dažnai juos stato ant rajoninio kelio Kiduliai–Gelgaudiškis–Gerdžiūnai, kuris yra itin siauras.

„O kai atvažiuoja autobusas, turistus išleidžia ant kelio, o transporto priemonė važiuoja kur nors pastovėti, kadangi vietos apsisukti čia nėra. Vėliau vairuotojui paskambina ir šis atvažiuoja susirinkti žmones“, – pasakoja seniūnas.

Jis svarsto, kad galbūt minėtą privačią žemę pavyktų iš savininko savivaldybei išpirkti arba nuomoti. Seniūnas tikisi, kad naujoji valdžia padės rasti ir priims kažkokius palankius sprendimus, automobilių parkavimo klausimui Plokščiuose išspręsti.

„Visgi, manau, kad pirmiausiai reiktų visiems kalbėtis, ieškoti būdų, kad šioje lankytinoje vietoje atsirastų tinkama infrastruktūra, netgi paprasčiausi tualetai. Manau, žemės, kad įrengtume aikštelę, reiktų nedaug, tik praplėsti jau esamą aikštelę. Aišku, tam jau reikia lėšų, netgi įvažiavimą reiktų praplatinti ir galbūt išasfaltuoti“, – sako seniūnas.

Kaip prisiminė buvusi ilgametė Plokščių seniūnė Laimutė Miliūnienė, anksčiau žmonės atvažiuodavo keliuku iki Vaiguvos upės-gatvės ir savavališkai statydavo automobilius į greta esančią pievą, tiesiog į balas. Tad seniūnija papylė žvyro, taip ir atsirado minėta nedidelė aikštelė, tiesa, jau privačioje valdoje.

Stato bet kaip

Greta Vaiguvos upės-gatvės esančioje pievoje šiuo metu avis gano šalia gyvenantis Giedrius Samajauskas. Vyriškis pasakojo, kad žemę nuomojasi. Jis geranoriškai sutiko pabendrauti sakydamas, jog jeigu pievos aikštelės įrengimui ir šiek tiek atrėžtų, jo gyvūnai nenukentėtų, jis turi kur avis ganyti.

„Šioje vietoje gyventi miela, aišku, būna savaitgaliais, kad automobiliais atvykę žmonės užstato ir mano įvažiavimą į kiemą, grūdžia mašinas prie pat vartų. O man kartais reikia kažką iš kiemo išsivežti ar įvežti. Būna tokių žmonių, kuriems trūksta tiesiog elementarios kultūros ir mašinas stato prie pat Vaiguvos upelio bet kaip. Be abejo, ir kelias, vedantis prie upelio, būna užstatytas, paskui patys vairuotojai neišvažiuoja, tai tenka net vartus atverti, kad apsisuktų su automobiliais ar autobusu. Ką jau kalbėti, kai taip prisigrūdžia automobilių, kaip išvažiuoti ir kitiems šioje gatvėje gyvenantiems žmonėms...“ – kalbėjo plokštietis.

Teiraujamės, o gal čia gyvenančiam ir ūkininkaujančiam G. Samajauskui bei jo avelėms norėtųsi tiesiog ramybės, o ne automobilių kamščių ir triukšmo. Pašnekovas šypsosi sakydamas, jog tai toli gražu ne miesto triukšmas ir turistų antplūdis būna tik sezoninis.

Siūlo nuomotis

Susisiekiam ir su minėto sklypo, esančio greta Vaiguvos upės-gatvės, savininku, plokštiečiu Vitu Tumosa, kurio sodyba taip pat stovi greta Vaiguvos upės-gatvės. Anot V. Tumosos, jis ir anksčiau yra siūlęs automobilių parkavimo problemos sprendimo būdą, svarsto, kad galbūt nebuvo išgirstas.

„Aš galiu savivaldybei išnuomoti žemę. Ten pieva, paimkit kraštą ir išsinuomokit 50-iai metų, su tam tikrom sąlygom pagal sutartį ir jokių problemų neliks. Tuomet suprojektuokit ir padarykit aikštelę, – sako V. Tumosa. – Aš ir siūliau tokį variantą seniūnei. Kalbėjau ir su dabartiniu seniūnu, jis turi viziją dėl šios vietos sutvarkymo, bet gal ta vizija jau išblėso... Kol neužtversiu tvorą į dabartinę aikštelę, nesukalsiu kuolų, greičiausiai klausimas nepajudės.“

V. Tumosa tvirtina, kad automobilių parkavimo problema prie Vaiguvos upės-gatvės ir jam nemaloni, vairuotojai automobiliais užstato ir jam įvažiavimą į kiemą.

„Niekas tokio noro ir nebuvo pareiškęs šitą klausimą spręsti. Ant mano žemės stato automobilius, kažkaip nemalonu. Negi šitokia savivaldybė neranda kelių kapeikų nuomai ir aikštelės įrengimui?“ – svarsto pašnekovas pasidžiaugdamas, kad visgi Šakių rajonas yra labai gražiai tvarkomas bei puoselėjamas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.