Naumiestiečiams – džiugios žinios, tačiau mieste apstu ir problemų

kudirkos n tiltas
Tiek Kudirkos Naumiesčio seniūno Edvardo Belevičiaus (dešinėje), tiek asociacijos „Naumiestiečių sambūris“ pirmininko Mindaugo Kantauto teigimu, Vinco Kudirkos tilto būklė vis prastėja, žinia apie jau paskelbtą projektavimo darbų konkursą naumiestiečius džiugina, šie tikisi, kad tiltas galbūt bus praplatintas, taip atsirastų didesnė pėsčiųjų zona. D. Pavalkio nuotr.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Kudirkos Naumiestis garsus ir Vinco Kudirkos vardu pavadintu tiltu, todėl naumiestiečiams rūpi vis prastėjanti tilto būklė. Neseniai sulaukta žinių, kad šiuo metu vyksta viešųjų pirkimų konkursas tilto per Šešupę rekonstrukcijos projektui parengti, greičiausiai jau kitais metais bus skelbiamas konkursas tilto rekonstrukcijos darbams atlikti. Šios savaitės pradžioje mieste lankėsi savivaldybės administracijos direktorius Vytautas Ižganaitis, pakviestas vietos bendruomenės pirmininko Mindaugo Kantauto apžiūrėti ne vieną, pasak pačių gyventojų, miesto skaudulį.

Tarpukaryje pastatytas Vinco Kudirkos tiltas išlikęs iki dabar. Jis jungia valstybinės reikšmės krašto kelio Vilkaviškis–Kudirkos Naumiestis–Šakiai, einančio per Kudirkos Naumiesčio miestą, atkarpas. Per ilgus savo tarnavimo metus tilto konstrukcijos susidėvėjo, o naumiestiečiams vis buvo žadama, kad netrukus prasidės jo rekonstrukcija. Prieš keletą metų tilto savininkas (Lietuvos automobilių kelių direkcija) buvo parengęs techninį projektą tilto rekonstrukcijos darbams atlikti – buvo telikę nupirkti projekto ekspertizę, o vėliau organizuoti ir realių darbų pirkimą. Tačiau prieš trejus metus šalia tilto buvo kasinėjama ir atrasta vertingų iškasenų (žydų pastato pamatai ir pan.), tad nuspręsta tiltą pripažinti kultūros vertybių objektu, dėl to ir Vinco Kudirkos tilto rekonstrukcijos planai sugriuvo.

Visgi naumiestiečiai įvairioms institucijoms vis siuntė paklausimus dėl 1938 m. statyto tilto rekonstrukcijos galimybės. Pagaliau sulaukta gera žinia, kad paskelbtas projektavimo darbų konkursas dėl tilto per Šešupę rekonstravimo, pirmasis šia žinia pasidalino asociacijos „Naumiestiečių sambūris“ pirmininkas M. Kantautas, su kuriuo savaitės pradžioje ir susitinkame ant Vinco Kudirkos tilto. Prie pokalbio prisijungia ir Kudirkos Naumiesčio seniūnas Edvardas Belevičius. Abu naumiestiečiai rodo slenkančius prietilčius, pylimus, kurie gadina šaligatvius, supuvusius ir nesaugius turėklus.

„Tilto pylimai sutvirtinti betoninėmis plytelėmis, tačiau jos pasidengusios 20 centimetrų velėna, suaižėjusios ir pačios plytelės, nes niekas jų neprižiūrėjo. Jau matosi iš tilto konstrukcijos išlindusi armatūra“, – rodo seniūnas pridurdamas, kad seniūnija jokių darbų prie tilto neatlikdavo, nes objektas Kelių direkcijos.

„Norėtųsi, kad visas tiltas būtų platesnis, ypač yra siaura pėsčiųjų zona“, – svarsto M. Kantautas ir sako, kad gyventojai norėtų iš anksto žinoti, kaip tilto remonto metu bus vykdomas transporto priemonių eismas.

Naumiestiečiai pastebėjo, kad pastaruoju metu ant tilto darbuojasi „Kelių priežiūros“ vyrai. Kaip patikslino Vilkaviškio kelių tarnybos vadovas Vidmantas Diržius, šiuo metu vykdomi tik einamieji tilto būklės pagerinimo darbai: perdažomi tilto turėklai, atramos. Čia dirbantis „Kelių priežiūros“ Šakių meistrijos atstovas pasakojo, kad pirmiausiai sutvarkė tilto pereinamąją plokštę, jungiančią tiltą su prietilčiu, naujais pakeitė vandens nutekėjimo latakus.

Prieš savaitę Susisiekimo ministerijoje lankėsi ir rajono meras Raimondas Januševičius, be kitų aktualių klausimų, paliestas ir Vinco Kudirkos tilto rekonstrukcijos klausimas.

„Pagaliau Susisiekimo ministerija, Kelių direkcija bei Kultūros paveldo departamentas susikalbėjo ir priėmė palankius sprendimus. Mums šio tilto likimas yra labai aktualus. Jau kitą savaitę galbūt paaiškės projektuotojas. Tikėkimės, kad kitais metais prasidės ir tilto rekonstrukcijos darbai“, – sakė meras.

Reikia kabelizuoti

Antradienį Kudirkos Naumiestyje lankėsi ir savivaldybės administracijos direktorius V. Ižganaitis, kuris pirmiausiai stabtelėjo prie Širvintos tako. M. Kantautas savivaldos atstovui norėjo parodyti kai kuriuos miesto skaudulius ir bėdas. Pamatę administracijos direktorių iškart priėjo ir vienos V. Kudirkos gatvės atkarpos gyventojai, kurie pasakojo, kad jų namą po liūčių semia vanduo, atbėgantis iš gretimos Vytauto gatvės, o to priežastis – besikemšantis lietaus surinkimo šulinys. Gyventojai prašo sudėti gatvėje bortelius, taip pat įrengti greitį mažinantį ženklą, be to, viliasi, kad jų gatvelė taip pat bus išasfaltuota, kaip ir Vytauto gatvė, kuri šiuo metu tvarkoma.

„Aš po liūties, kai atplaukia visos šiukšlės, pasiimu gerą pagalį ir skylę valau, kad surinktų vandenį“, – kasdienybe dalinosi naumiestietė.

„Aš pažadėti dar nieko negaliu. Susipažinsiu su situacija, pažiūrėsim, ką galime padaryti“, –  kalbėjo gyventojams administracijos direktorius.

Dvi problemas V. Ižganaičiui suskubo išsakyti ir Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijos vadovas Romualdas Vadluga. Pirma, kad iš Vytauto gatvės pusės dėl vaikų saugumo labai reikalinga tvora, tačiau paveldosaugininkai, anksčiau įgyvendinant vieną iš miesto projektų, statyti tvoros neleido.

„Aukštos įtampos laidai kybo virš stadiono ir ateina iki pat mokyklos kiemo. Kreipiausi į ESO dėl elektros stulpų iškėlimo, sulaukiau atsakymo, kad elektros linija yra mokyklos zonoje ir stulpų iškėlimu turime pasirūpinti patys“, – dar vieną problemą dėstė ugdymo įstaigos vadovas.

Tikra nevilties gatvė

Praradę viltį, kad kada nors bus tvarkoma ir Vilties gatvė, jos gyventojai rinko pašarus ir kreipėsi į savivaldybės administraciją. O antradienį čia užsukusiam administracijos direktoriui V. Ižganaičiui gyventojai pasakojo, kad pusėje gatvės dar yra žvyrkelio danga, o likusi – lyg lauko keliukas, kuris dažnai pažliunga, juo, anot gyventojų, specialiosios tarnybos, atliekų vežėjai netgi nenori važiuoti dar ir todėl, kad gatvės gale nėra kur apsisukti.

Pirmiausiai administracijos direktorius teiravosi, ar gatvėje yra pakloti inžineriniai tinklai, ar gyventojai prisijungę prie nuotekų ir vandentiekio tinklų. Paaiškėjo, kad dar ne visi.

„Kadangi vien senukai gyvena, užmiršo šitą gatvę. Ne kartą išsakėm problemas ir seniūnui, bet niekas nekreipia dėmesio į mus. Vytauto gatvė nebuvo tokia bloga, ją iš naujo jau trečią kartą asfaltuoja, centrinė V. Kudirkos gatvė jau keturis kartus rekonstruota“, – neslėpė apmaudo vienas gatvės gyventojas teiraudamasis, ar gatvėje nenumatyta elektros linijų kabelizacija.

Kaip vėliau informavo savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus specialistė Aušra Slidziauskienė, kapitalinis gatvės remontas Vilties gatvėje numatytas dar šiais metais, o minėtose Vytauto ir V. Kudirkos gatvės atkarpoje – paprastasis remontas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.