Kertami medžiai vėl sukėlė nerimą

medziai litgrid
Gyventojai stebisi, kodėl paukščių perėjimo metu pjaunami medžiai. Paaiškėjo, kad čia bus tiesiama nauja 330 kV elektros perdavimo linija. D. Pavalkio nuotr.


Neseniai šimtamečio ąžuolo nupjovimas Vilniuje sukėlė išties didelę visuomenės reakciją, tad žmonės, pamatę netoli Keturnaujienos, prie kelio Vilkaviškis–Kudirkos Naumiestis–Šakiai pjaunamus medžius, pasipiktinę klausė, kodėl šie pjaunami ir dar paukščių perėjimo metu.
 
„Kodėl vieniems nuo kovo 15 d. iki rugpjūčio 1d. draudžiami kirtimai, o kiti tai daro akivaizdžiai ir niekur apie tokius darbus gyventojams nėra pateikta informacija, niekas žmonių neinformuoja, kas čia vyksta? Ir dar medžiai pjaunami paukščių perėjimu metu!“ – į redakciją paskambinęs kreipėsi ne vienas rajono gyventojas.

Išties, penkioliktame kelio Šakiai–Naumiestis kilometre, netoli Keturnaujienos (Sintautų sen.), abiejose kelio pusėse maždaug šimto metrų ruože yra išpjauti visi pakelės medžiai, daugiausiai beržai ir drebulės.

Kudirkos Naumiesčio seniūnas Edvardas Belevičius informavo, kad čia bus tiesiama elektros 330 kV elektros perdavimo linija.

Visgi gyventojų nuogąstavimus dėl pjaunamų medžių perduodame ir Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorės „Litgrid“ atstovams.

Kaip komentavo Algirdas Damijonaitis, „Litgrid“ Sinchronizacijos programos įgyvendinimo centro Vakarinės Lietuvos grupės vadovas, Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ Sintautų seniūnijoje įgyvendina ypatingos valstybinės reikšmės projektą – stato naują 330 kV elektros perdavimo liniją nuo Jurbarko iki Kybartų. Anot A. Damijonaičio, ši linija yra dalis „Kruonio HAE–Bitėnai“ oro linijos statybos projekto, kuris padės pasiekti šalies energetinės nepriklausomybės tikslą, prisidės prie elektros perdavimo tinklo stabilumo, patikimumo Vakarų ir Rytų Lietuvoje, taip pat prie sinchroninio darbo su kontinentinės Europos tinklais.

Kaip aiškino A. Damijonaitis, naujosios elektros perdavimo linijos trasa Sintautų seniūnijoje driekiasi per krašto kelią ir Lietuvos automobilių kelių direkcijai priklausančią apsaugos zoną. Pasak jo, norint sėkmingai įgyvendinti oro linijos projektą, tenka iškirsti pakelėje esančius krūmynus bei medžius ir trasą išvalyti.

„Būtinybę imtis šių veiksmų esame pristatę tiek vietos savivaldai, tiek Lietuvos automobilių kelių direkcijai. Darbai pradėti tik gavus jų sutikimus, – sako A. Damijonaitis. – Suprantame gyventojų susirūpinimą dėl kertamų medžių. Įgyvendinti elektros perdavimo tinklą stiprinančius projektus darnoje su gamta – vienas iš „Litgrid“ prioritetų. Statant „Kruonio HAE–Bitėnai“ oro liniją kai kuriose vietose dėl paukščių perėjimo medžių kirtimo darbai buvo atidėti.“ Tačiau matome, kad darbai prie Keturnaujienos nebuvo atidėti...

Pasak A. Damijonaičio, pastaruosius ketverius metus kartu su Lietuvos ornitologų draugija buvo vykdomas projektas „Paukščių apsaugos priemonių įdiegimas Lietuvos aukštosios įtampos elektros energijos perdavimo tinkluose“, kurio metu, padidinus laidų matomumą 123 km aukštos įtampos oro linijų ruože, buvo išvengta apie 1374 paukščių žūčių per metus. Anot A. Damijonaičio, „Litgrid“ ateinančius penkerius metus ornitologų nurodytose vietose organizuos nukritusių, sugedusių ar netinkamų tolimesniam naudojimui inkilų pakeitimą naujais. Šiuose ant perdavimo atramų sumontuotuose inkiluose praėjusiais metais perėjo nuo 30 iki 40 proc. nacionalinės pelėsakalių populiacijos.

„Dėkojame gyventojams už aplinkos saugojimą ir atsiprašome už laikinus nepatogumus vykstant visos šalies energetinei nepriklausomybei svarbios oro linijos statyboms“, – sako A. Damijonaitis.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.