Lopai biudžete, duobės gatvėse

gatveSima KAZARIAN

Duobėtos gatvės – galvos skausmas gyventojams ir valdžios atstovams. Jau ir taip krizės sulopytas biudžetas ne visada pajėgus jas ištaisyti. Bloga gatvių būklė – tai kaina, kurią šiandien mokame už praeities architektų klaidas? O gal situaciją pagerintų transporto priemonių svorio ribojimai?  

Nuotr. Ūkio skyriaus vedėjas K. Kuncaitis teigė, jog rajone yra 6050 kvadratinių metrų duobių. Liepos mėnesį jų turėtų nebelikti.


Lėšos asfalto dangos atstatymui

Kol vieni dūsauja purtydamiesi per duobes, kiti pagaliau sulaukia laimės ateinant ir į jų gatvę. Šįkart lengviau atsidusti turėtų dalis Lukšių seniūnijos gyventojų. Liepalotuose žadama atstatyti 400 m Mokyklos gatvės asfalto dangos, o Lukšių miestelyje – Rasos gatvės asfalto dangą. Kaip teigė Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis, artimiausiu metu jau turėtų paaiškėti konkurso nugalėtojas, kuris ir atliks darbus minėtose gatvėse.
 
Lukšių miestelio gyventojai jau seniai skundėsi Rasos gatvės būkle. Išmuštos gilios duobės trukdo važiuoti transportui, o pavasarį skendi vandenyje. Ankstesni trumpalaikiai „užlopymai“ neilgai tepadėdavo, tačiau esminė rekonstrukcija leistų tikėtis, kad panašios problemos ateityje gyventojams galvų nekvaršins.

Lukšiai – tik pavyzdys, nes tokios problemos nesvetimos daugeliui rajono seniūnijų, tačiau jų sprendimą riboja biudžeto galimybės.

Eismą ribos ženklai

Kas kaltas dėl tokios gatvių būklės? Pirmiausiai žvilgsnis krypsta į sunkiasvores transporto priemones: Lukšiuose, Rasos gatve važinėjo UAB „Europieno“, dabar – UAB „Rokiškio pieno“ transportas. Galbūt kartais vertėtų uždrausti gatvėmis važinėti sunkiasvorėms transporto priemonėms? V. Cikana prisiminė, kaip Lukšių miestelyje prie bažnyčios buvo pastatytas transporto priemonių svorį ribojantis kelio ženklas. „Tačiau po nakties šio ženklo nelikdavo...“- prisiminė „nuotykius“ seniūnas. „Be to, laikai keičiasi, gyvenimas eina, jo nesustabdysi, taip pat ir gamybos“,- kalbėjo V. Cikana.

Transporto priemonių svorio ribojimo ženklus planuojama pastatyti ir Šakiuose esančioje S. Banaičio gatvėje. Sprendimai priimti, ženklus reikia užsakyti ir sulaukti, kada jie bus pagaminti“,- teigė K. Kuncaitis. Jo spėjimu, ženklai galėtų atsirasti jau iki Žolinės, priklausomai nuo to, per kiek laiko juos pagamins.

Bloga praktika

V. Cikana pripažino, kad sunkiasvorės mašinos „pribaigia“ gatves, tačiau visgi ir iki jų Rasos gatvės danga būdavo įsmukusi apie 20 cm. „Gatvių būklė būna „dar dar“, kol nevažinėja sunkesnės mašinos, tačiau didžiausią įtaką turi prasti pagrindai. Iš tikrųjų anksčiau būta blogos gatvių tiesimo praktikos: pavyzdžiui, Rasos gatvės viduriu eina lietaus kanalizacija, kuri turėtų būti šalia gatvės. Tad nenuostabu, kad asfaltas įgriūna“,- teigė V. Cikana.

Kaip teigė K. Kuncaitis, bus bandoma suformuoti nuolydį. „Po konkurso vietą apžiūrės laimėtojas, rangovas, techninė priežiūra, užsakovas ir kelių direkcijos atstovas. Jie nustatys, ką reikia daryti, ar šulinį pakelti, ar sužeminti ir pan.“,- kalbėjo Ūkio skyriaus vedėjas.

Rajone 6050 kv. metrų duobių

Šį mėnesį rajono tarybos komiteto posėdyje buvo iškelta mintis, kad kelių duobių taisymas galėtų prasidėti anksčiau, nes rudeniop sutvarkytomis gatvėmis gyventojai neilgai tepasidžiaugia. „Buvo pageidavimas daryti šiuos darbus daugiau pavasarį, bet, pasirodo, visa tai riboja biurokratiniai mechanizmai“,- teigė tarybos narys Zenonas Ulkė. Kai kurie tarybos nariai taip pat manė, kad vienam konkurso laimėtojui dėl didelių darbo apimčių sunku suspėti atlikti darbus, todėl procesą galėtų pagreitinti pora subrangovų, tačiau, kaip paaiškino Ūkio skyriaus vedėjas, to padaryti neleidžia konkurso sąlygos.

Kaip teigė K. Kuncaitis, rajone yra 6050 kvadratinių metrų duobių iš kurių šiemet jau sutvarkyta apie 75 proc. „Manau, kad liepos mėnesį visos duobės rajone bus užlopytos“,- teigė Ūkio skyriaus vedėjas.

Tiesa, kai kurių vietovių gyventojams teks luktelti. „Mes labai atsargiai šiemet elgiamės su duobėm Kriūkuose, Lekėčiuse, Plokščiuose, Kiduliuose ir Griškabūdyje, nes gegužės pradžioje UAB „Šakių vandenys“ pateikė paraišką vandentvarkos projektui. Nesupras mūsų žmonės: sutvarkome kelią, o po trijų – keturių mėnesių tą kelią bjaurojame. Tai pinigai būtų paleidžiami vėjui“,- kalbėjo K. Kuncaitis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.