Kam rūpi vaikų žaidimų aikštelės?

supynesGintarė MARTINAITIENĖ

Atėjus vasarai ne vienas iš tėvų susimąsto, kur laisvą laiką galėtų praleisti jų vaikai. Į redakciją paskambinęs gyventojas piktinosi, kad daugiabučių namų teritorijose esančios žaidimų aikštelės nesaugios arba išvis tokių nėra. Kas už tai atsakingas: valdžia ar patys gyventojai? Kur gi mažamečiams leisti šiltas vasaros dienas?

Nuotr. Kai kur iš likusių rakandų galima suprasti, kad kažkada čia buvo sūpuoklės... Belieka abejoti, ar tokiose aikštelėse saugu mažamečiams vaikams.

Tragiška situacija

Į redakciją paskambinęs Gelgaudiškio seniūnijos gyventojas piktinosi, kad vaikams nėra kur žaisti. „Atėjo vasara, o kur dėtis vaikams?, - teiravosi į redakciją paskambinęs gelgaudiškietis – Pažiūrėkite atvažiavę kokios žaidimų aikštelės, sūpuoklės sulūžusios ir netgi pavojų keliančios. Tragiška situacija“. Tačiau Gelgaudiškio seniūnas Vincas Dabravolskis situacijos nedramatizuoja. Jis vardijo ne vieną mieste įrengtą krepšinio aikštelę, kurioje laisvalaikį praleisti renkasi jaunimas, minėjo prie kultūros namų sutvarkytą žaidimų aikštelę, neseniai įrengtas sūpuokles. Seniūnas pripažino, kad mažiesiems galbūt ir trūksta smėlio dėžių, tačiau tuo labiau rūpintis turėtų ir daugiabučių namų gyventojai, nes lėšų tokiems dalykams seniūnijai niekas neskiria.
 
Aikštelių užuomazgos

Žaidimų aikštelių vaikams trūksta ne tik Gelgaudiškyje, kur galbūt netgi nėra tokia bloga situacija. Štai Griškabūdyje išvis nėra žaidimų aikštelių, o Šakiuose ne prie vieno daugiabučio likę tik jų užuomazgos: įrenginiai sulūžę, o iš likusių rakandų galima suprasti, kad kažkada čia buvo sūpuoklės, stovi krepšinio stovai. Teko matyti ir žolėmis apaugusias smėlio dėžes, kurios labiau pritaikytos ne vaikams žaisti, o gyvulėliams gamtinius reikalus atlikti. Tad visgi, kas už tai atsakingas? Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis sakė, jog šiuo klausimu reikėtų kreiptis į seniūnijas arba į Švietimo ir sporto skyrių. Jis minėjo kad tokiems dalykams biudžete nėra numatytas finansavimas.

Visų reikalas

Lukšių seniūnas Vidas Cikana kalbėjo, kad svarbiausia norėti. „Tie, kurie nori, tikrai randa kur praleisti laiką ir susirenka mokyklos stadione krepšinį pažaisti“, - teigė seniūnas. Jis pripažino, kad normalios žaidimų aikštelės seniūnijoje nėra ir minėjo, kad ateityje bendruomenė numačiusi tarp kultūros namų ir mokyklos įrengti sporto aikštyną. V. Cikana teigė, kad šiais metais padarė naujus lieptelius prie tvenkinių, tačiau du iš jų jau sulaužyti. Ne vienas kalbintas seniūnas pripažino, kad visgi didžiausias rūpestis ir iniciatyva turėtų būti tėvų, bendruomenės. „Manau, tai visų bendras reikalas. Daugiabučiai namai priklauso privatiems asmenims, žemė prie daugiabučių ne jų, bet norint įrengti žaidimų aikšteles, šiuos dalykus galima suderinti“, - kalbėjo Griškabūdžio seniūnijos sekretorė Valentina Liepuonienė. Tik apmaudu, kad iniciatyvą rodančių gyventojų ne tiek jau ir daug.

Pavyzdžių yra

Pavyzdžiu būtų galima laikyti Griškabūdžio gatvėje esantį daugiabučių namų kvartalą. Čia ir sūpuoklės, ir karstynės vaikams yra. Tiek aplinkos tvarkymu, tiek žaidimų aikštelėmis čia rūpinasi patys gyventojai. Krepšinio stovai yra ir prie kai kurių miesto daugiabučių, kaip ir šiokios tokios smėlio dėžės. Tad svarbiausia norėti. Juk nuosavuose namuose gyvenantiems žmonėms taip pat niekas neįrengia nei žaidimų aikštelių, nei smėlio dėžių. Žinoma, ne visuomet lengva susitarti, ko daugiabutyje name gyvenantiems žmonėms labiausiai reikia. Vieniems reikia vaikų žaidimų aikštelių, nes jose žaidžia jų mažyliai, kiti mažų vaikų neturi, todėl nenori ir aikštelių po langais. Juolab ne paslaptis, jog vakarais jas okupuoja paaugliai, kurie triukšmauja, kartais laužo įrenginius. Būtent dėl šios priežasties nenori įrenginių atnaujinti ir kai kurie seniūnai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.