Rajone – daug triukšmautojų

krisciunasGiedrė PLEČKAITYTĖ

Šakių rajone triukšmas - dažna problema. Rajono policijos komisariato pareigūnai taip pat patvirtina, kad triukšmautojų rajone esama nemažai.

Per praėjusį pusmetį rajono pareigūnai gavo net 605 pranešimus apie viešosios tvarkos pažeidimus, sutrikdžiusius viešąją rimtį.

Nuotr. Šakių rajono policijos komisariato Viešosios tvarkos skyriaus viršininkas B. Kriščiūnas.

Žmogaus kasdienybė neatsiejama nuo jį lydinčių įvairiausių garsų. Bet ką daryti, kai tie garsai sukelti triukšmautojų tampa per stiprūs, trikdantys visų mūsų kasdienybę. Žinoma, jog nuo triukšmo dažniau kenčia daugiabučių namų gyventojai. Šie neretai priversti klausytis iš kaimynystės garsiai sklindančios muzikos, tenka išgirsti ir besiginčijančių kaimynų, įvairiausių keiksmų. Daugiabučių namų gyventojai puikiai žino, kaip ilgais vasaros vakarais ramybės neduoda po langais garsiai klegantis jaunimėlis. Į jaunuosius triukšmautojus vieni gyventojai reaguoja pakančiai, o kitiems tai sukelia pyktį.
 
Rajone – dažni viešosios tvarko pažeidimai

Apie aktualią triukšmo problemą kalbėjomės su Šakių rajono policijos komisariato Viešosios tvarkos skyriaus viršininku Benu Kriščiūnu, kuris apžvelgė, kokie rajone dažniausi viešosios tvarkos pažeidimai, sutrikdę viešąją rimtį. „Žmonės praneša apie įvairius triukšmo atvejus. Praneša, kad po langais automobiliai burzgia ar susirinkęs jaunimas triukšmauja. Žmonės informuoja apie mažesniuose mieteliuose važinėjančius automobilius, kurie skleidžia didelį garsą. Mes skundus skirstome pagal tam tikras gaires“,- sakė B. Kriščiūnas.

Pasak policijos pareigūno, jau šiemet užfiksuoti 605 pranešimai apie viešosios tvarkos pažeidimus, sutrikdžiusius viešosios tvarkos rimtį. Policijos komisariato pateikti statistiniai duomenys rodo, kad per praėjusį pusmetį užfiksuoti 7 triukšmo, dėl butuose kilusių smurtinių konfliktų, atvejai. Užfiksuoti 277 įvykiai apie butuose kilusius nesmurtinius konfliktus. Tai dar kartą įrodo, jog nuo triukšmo labai kenčia daugiabučių namų gyventojai.

Žinoma, tvarką ir rimtį dažnai pažeidžia viešojoje vietoje alkoholį vartojantys asmenys, apie kuriuos policija gavo 11 pranešimų. 23 pranešimai gauti apie muštynes, 124 – apie triukšmą, konfliktus viešojoje vietoje bei 163 atvejai fiksuoti apie konkrečiai neįvardyto pobūdžio viešosios tvarkos pažeidimus.

Triukšmautojai baudžiami įspėjimais arba baudomis

„Šeimose konfliktų - daugiausia. Jeigu vyksta buitinis konfliktas ir apie jį iš kaimynų gauname skundą, tai triukšmautoją pristatome į policijos komisariatą. Jeigu jis ar ji būna girti, išblaiviname iki leistinos 0,4 promilių. Apskritai, nusižengusiuosius baudžiame pagal aplinkybes“,-sakė B. Krisčiūnas.

Triukšmui kontroliuoti yra įstatymas. „Administracinės teisės pažeidimo, 183 straipsnis  - Viešosios rimties trikdymas apibūdina, kas tai yra triukšmas. Šauksmai, švilpimas, garsus dainavimas, grojimas muzikos instrumentais bei kitokiais garsiniais aparatais ir kiti panašūs veiksmai gatvėse, aikštėse, parkuose, paplūdimiuose, viešajame transporte bei kitose viešosiose vietose, o vasaros metu ir gyvenamosiose patalpose: butuose, įmonėse, įstaigose, jeigu tai trikdo viešąją rimtį. Paprastai rimties reikia laikytis nuo 22 val. vakaro iki 6 val. ryto“,- teigė B. Kriščiūnas.

Pagal minėtą straipsnį už viešosios tvarkos pažeidimus atsakomybė taikoma tiek teismo sprendimu, tiek ir policijai skiriant bausmę. Pagal Viešosios rimties trikdymo straipsnį nuo metų pradžios iki liepos 27 dienos aštuoniems piliečiams buvo surašyti protokolai. Pernai per tą patį laikotarpį protokolai buvo surašyti keturiems, o per 2009 metus 11 asmenų.  

Pareigūno pastebėjimu yra dalis žmonių, kurie nežino viešosios tvarkos taisyklių. Esama ir tokių piliečių, kurie jas žino, bet galvoja, kad savo namuose jie gali daryti tai ką nori. „Nors ir namuose esi, bet triukšmauti negali. Šitas straipsnis taikomas ir triukšmautojams namuose“,- sakė pareigūnas.

Pirmą kartą triukšmautojai baudžiami įspėjimu arba bauda iki 200 litų. Už antrą kartą per tuos pačius metus padarytą rimties pažeidimą žmogui gali būti taikoma bauda nuo 300 iki 1000 litų. Jeigu tokio pobūdžio pažeidimus padaro neturintys 16 metų nepilnamečiai, straipsnis užtraukia atsakomybę jų tėvams arba globėjams. Tokiu atveju gali būti skiriamas įspėjimas arba bauda iki 300 litų.

Kada ir kur reikia laikytis rimties?

Pasak savivaldybės gydytojos Dainos Bagdonienės, artimiausiu metu teritorijas ties miesto kapinėmis ir ligonine planuojama paskelbti tyliosiomis zonomis. „Būsimos tylos zonos bus tikslinamos. Projektą įgyvendins Visuomenės sveikatos biuras. Bus atliekamas numatytų zonų stebėjimas. - Kol kas iš žmonių skundų apie triukšmingas vietas neturime,- sakė savivaldybės gydytoja D. Bagdonienė.

Ką daryti žmogui, kuris, jo nuomone, nuolat kenčia nuo triukšmo? „Jeigu žmogui kažkuriuo paros metu triukšmas atrodo yra per didelis, jis turi kreiptis į Visuomenės sveikatos centrą. Jis turi nurodyti valandą, kada tas triukšmas jį erzina, tada specialistai atvažiuotų ir nustatytų jo lygį. Jeigu triukšmas viršija nustatytas normas, tada galima taikyti administracines nuobaudas. Tokias problemas reikėtų tvarkyti bendruomenių ar seniūnų pagalba. Jeigu nuolatos kažkas labai triukšmauja, reikia kreiptis į policiją“,- sakė gydytoja D. Bagdonienė.

Pernai Šakių rajono tarybos patvirtintos „Triukšmo prevencijos savivaldybės viešosiose vietose taisyklės“ numato, kokias teises ir pareigas turi kiekvienas pilietis, kad būtų išsaugoma viešoji rimtis. Remdamiesi šiomis taisyklėmis primenama, jog viešoji vieta – miesto aikštė, skverai, parkai, gatvės, paplūdimiai, gyvenamųjų namų kiemai, viešasis transportas ir kita visuomenės reikmėms naudojama teritorija, gyvenamoji aplinka.


Triukšmo prevencijos priemonės viešosiose vietose
 
tylaSavivaldybės viešosiose vietose organizuojamuose muzikiniuose, informaciniuose, reklaminiuose ir kituose renginiuose, kuriuose planuojamas dalyvių skaičius mažiau nei 500 žmonių, triukšmo šaltiniai gali būti naudojami nuo 8.00 val. iki 22.00 val., triukšmo šaltinių naudojimo trukmė neturi viršyti 4 valandų.

Savivaldybės viešosiose vietose organizuojamuose muzikiniuose, informaciniuose, reklaminiuose ir kituose renginiuose, kuriuose planuojamas dalyvių skaičius - daugiau nei 500 žmonių, triukšmo šaltinių naudojimo laikas ir trukmė derinama su savivaldybės administracija.

Arčiau nei 300 m atstumu nuo gyvenamųjų namų, švietimo įstaigų, bibliotekų, gydymo įstaigų įrengti žaidimų, cirko ir kiti atrakcionai gali veikti nuo 8.00 val. iki 22.00 val.

Gyvenamųjų namų kvartaluose triukšmingas transporto priemones ir mechanizmus darbo dienomis leidžiama naudoti nuo 6.00 val. iki 22.00 val., poilsio ir švenčių dienomis – nuo 10.00 val. iki 22.00 val.

Savivaldybės viešosiose vietose visą parą draudžiama: laikinosiose prekybos vietose naudoti garsinę informaciją ir reklamą; stacionariosiose prekybos vietose naudoti lauko garsinę informaciją ir reklamą; trikdyti viešąją rimtį.

Savivaldybės viešosiose vietose nuo 22.00 val. iki 6.00 val. draudžiama: naudoti triukšmo šaltinius lauko kavinėse, jei tai sukelia dirginimą; automobiliuose groti muziką, esant atviroms automobilių durims arba atviriems automobilių langams; laisvalaikio veiklos objektuose viršyti šiems objektams leidžiamas triukšmo (grojama (leidžiama) muzika, dainavimas ar kitokio pobūdžio triukšmas) lygių normas, o triukšmo sklaida gyvenamojoje aplinkoje neturi trikdyti gyventojų rimties; vykdyti prekių pristatymo ir krovos darbus prekybos įstaigose, kurios įsikūrusios arčiau nei 100 m nuo gyvenamųjų namų; naudoti pirotechnikos priemones, išskyrus gruodžio 31 ir sausio 1 dienas bei renginius, kurių metu pirotechnikos priemonės naudojamos turint suderinimą su rajono savivaldybės administracija.

Daugiabučių namų savininkų bendrijoms, namus administruojančioms įmonėms rekomenduojama namo vidaus tvarkos ir žemės sklypo priežiūros taisyklėse nustatyti triukšmo prevencijos reikalavimus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.