Gelgaudiškyje – Europarlamentarės padėjėjos

padejejosGintarė MARTINAITIENĖ

Rugpjūčio 18 dieną Gelgaudiškio bendruomenės centre „Atgaiva“ viešėjo Europos Parlamento narės Radvilės Morkūnaitės padėjėja Lietuvoje Gintarė Nafaitė ir padėjėja Briuselyje Raminta Kirštytė. Merginos ne itin gausiai susirinkusiems bendruomenės nariams pasakojo apie europarlamentarės darbą, gyvenimą Briuselyje, domėjosi gelgaudiškiečių gyvenimu, dvaro problemomis.

Nuotr. R. Kirštytė (kairėje) ir G. Nafaitė susirinkusiesiems pasakojo apie Europos Parlamento veiklą, ten dirbančius politikus.


Vasario mėnesį pati R. Morkūnaitė su padėjėjomis viešėjo Jurbarke. Tuomet jos, kaip pačios pasakojo, susidraugavo su Girdžių seniūnu Darium Juodaičiu. Kadangi vyriškis kilęs iš Šakių rajono, taip susiklostė, kad sėkmingai bendraujant bei bendradarbiaujant europarlamentarės padėjėjos apsilankė ir Gelgaudiškyje. Čia jos susitiko su bendruomenės centro „Atgaiva“ pirmininke Gene Žilinskiene, bendruomenės nariais, aplankė dvaro rūmus, domėjosi gelgaudiškiečių gyvenimu ir itin teigiamai vertino taip sėkmingai ir aktyviai dirbančią bendruomenę. Jos neatmetė galimybės, kad ateityje šioje aktyvioje bendruomenėje galėtų apsilankyti ir pati R. Morkūnaitė.
 
Europarlamentarės padėjėjos, viešėjusios Gelgaudiškyje, pasidžiaugė, kad 2009 metais rinkėjų parodyto pasitikėjimo dėka Tėvynės Sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos narė Radvilė Morkūnaitė tapo jauniausia Lietuvos ir viena jauniausių Europos Parlamento nare. Tiek pati R. Morkūnaitė, tiek jos padėjėjos pabrėžia, kad bendravimas su žmonėmis, neprarastas ryšys su jais, neatitolimas nuo Lietuvos yra vieni svarbiausių jos darbo elementų. Kartu su R. Morkūnaite Europos Parlamente Lietuvai atstovauja dar trys TS-LKD partijos nariai: Laima Andrikienė, Vytautas Landsbergis ir Algirdas Saudargas. Iš viso – 12 Lietuvos politikų. „Ir dabar gauname laiškų, žmonės džiaugiasi, kad jaunas žmogus atstovauja Lietuvai, jaučiame palaikymą“, - teigė G. Nafaitė. Briuselyje dirbanti R. Kirštytė teigė, kad nors darbas Europos Parlamente ir patinka, tačiau jai maloniau gyventi Lietuvoje.

R. Kirštytė pasakojo, kad viena jauniausių europarlamentarių didžiausią dėmesį skiria aplinkosaugai, šioje srityje ji nemažai dirbo ir Lietuvoje. Kaip kalbėjo europarlamentarės padėjėja, R. Morkūnaitė didelį dėmesį skiria savo šaliai, neatitolsta nuo jos ir čia grįžta kiekvieną savaitgalį.

Kalbėdama apie darbą Briuselyje R. Kirštytė pasakojo, jog Europos Parlamente viskas gana stipriai reglamentuota, todėl kartais nėra įdomu dirbti. „Viskas vyksta suderintu laiku, yra reglamentuota. Darbotvarkė sudaryta metams į priekį. Norėdamas pasisakyti turi užsirašyti prieš porą savaičių, tad kol ateina tavo eilė, dažnai pasikeičia ir klausimo aktualumas. Be to, pasisakymams skiriama ne daugiau pusantros minutės laiko“, - pasakojo R. Kirštytė. Strazbūre vyksta 12 sesijų, kai visas Europos Parlamentas su techniniu personalu, kitais atsakingais asmenimis savaitei per mėnesį persikelia iš Briuselio. Nors ir juokinga, bet iš pasakojimo susidaro vaizdas, jog tuomet iš Briuselio keliauja kalėdinis karavanas, vilkikais gabenantis krūvas popierių.

Tiek R. Kirštytė, tiek padėjėja Lietuvoje G. Nafaitė teigė, kad ko jau ko, bet politinės kultūros lietuviams iš Europos Parlamento reikėtų pasimokyti. „Kas būtų, jeigu ginčytis ar peštis pradėtų visi 735 Europos Parlamento nariai. Ten tokių dalykų nėra, aukštas politinės kultūros lygis, politikai tariasi“, – juokaudamos kalbėjo merginos. Šių bruožų lietuvaičiams tikrai trūksta, nes čia dažnai draugiškai susitarti nesugeba ne tik Vyriausybėje, bet ir rajonuose dirbantys politikai.  

Europarlamentarės R. Morkūnaitės padėjėjos pasakojo, kad nemažas yra ir Lietuvos atstovybės vaidmuo Briuselyje. Atstovai dalyvauja darbo grupėse svarstant Lietuvai aktualius klausimus, atstovybė gana stipriai telkia bendruomenę, organizuojami įvairūs kultūriniai renginiai.

Su kitų partijų Lietuvos atstovais, kaip kalbėjo R. Kirštytė, dažniausiai jie susitinka tik skrisdami į Briuselį. Padėjėja pasakojo, kad, pavyzdžiui, nors Viktoras Uspaskich ir Leonidas Donskis, yra gana skirtingos asmenybės ir priklauso skirtingoms partijoms, Europos Parlamente jie dirba vienoje politinėje frakcijoje. Merginos pabrėžė, kad kalbos mokėjimas taip pat labai svarbus. Yra netgi numatyta pinigų suma, skirta kalbos mokymui. Tačiau, pavyzdžiui, Lietuvai atstovaujantis Valdemaras Tamoševskis, posėdžių metu, kalba ne lietuvių, o lenkų kalba. R. Kirštytė pasakojo, kad lenkai netgi juokauja, jog jie turi papildomą savo šalies, bet ne Lietuvos atstovą Europos Parlamente.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.