Vaiko teisių žinios tirtos ir Šakiuose

stepanovaGiedrė PLEČKAITYTĖ

Rugsėjo 20 dieną Šakiuose viešėjo visuomeninės organizacijos „Gelbėkit vaikus“ projektų koordinatorė Kristina Stepanova. Vaikų gerove besirūpinanti organizacija šiuo metu įgyvendina tarptautinį projektą „Vaiko teisių konvencijos principinių nuostatų įgyvendinimas“, kurio metu tiriamos vaikų žinios apie jų teises. Tarptautiniame tyrime dalyvauja ir šakiečiai.

Nuotr. Visuomeninės organizacijos „Gelbėkit vaikus“ projektų vadovė Kristina Stepanova sako, kad šalyje blogai suvokiamos vaiko teisės.

Šiuo metu įgyvendinamas Švedijos paruoštas projektas „Vaiko teisių konvencijos principinių nuostatų įgyvendinimas“. Projekte dalyvauja Italija, Rumunija, Didžioji Britanija ir Lietuva. Minėtose šalyse bus siekiama išsiaiškinti, kaip yra įgyvendinamos Vaiko teisių konvencijos pagrindinės nuostatos. Įdomumo dėlei priminsime, kad mūsų šalyje Vaiko teisių konvencija, teisynas parodantis visas vaikų teises, yra priimta 1995 metais. Viešojoje erdvėje dažnai tenka išgirsti apie vaiko teises bei jų dažnus pažeidimus. Tačiau, ar visuomenė apskritai gerai suvokia, kas yra vaiko teisės.
 
Šakiuose atliko tyrimą

Rugsėjo 20 dieną Šakiuose lankėsi visuomeninės organizacijos „Gelbėkit vaikus“ programų vadovė Kristina Stepanova. Jos teigimu, įgyvendinant šį projektą bus siekiama išsiaiškinti, kaip mūsų šalyje yra užtikrinamos vaiko teisės ir jų apsauga. „Kiekvienoje šalyje atliekamas tyrimas trimis lygmenimis. Tai interviu su nevyriausybinėmis organizacijomis, su valstybinėmis institucijomis bei vaikais“,- sakė K. Stepanova. Šalyje įgyvendinant minėtą projektą buvo pasirinktos keturios Utenos, Jurbarko, Marijampolės ir Šakių savivaldybės. Šakių savivaldybė šiame prokete dalyvauja todėl, kad mūsų mieste veikia organizacija „Gelbėkit vaikus“.

K. Stepanovos viešnagės mūsų krašte metu specialūs pokalbiai vyko su savivaldybės Vaiko teisių skyriaus ir Švietimo ir sporto skyriaus darbuotojais, bei Šakių jaunuoliais. Apie vaiko teises kalbėjo tik trys jaunuoliai iki 18 metų. Kadangi tyrimas yra kokybinis, tai jam pakanka tiek respondentų. Taip buvo siekiama sužinoti, kiek vaikai žino, suvokia apie vaiko teises bei iš kur gauna informacijos. Interviu su „Žiburio“ gimnazijos moksleiviais metu K. Stepanova pastebėjo, kad jaunuolių žinios apie vaiko teises yra abstrakčios, tačiau, esant reikalui, jie puikiai žino, kur ir į kokias instancijas derėtų kreiptis.

Netinkamai suvokiamos teisės

„Daugelis žmonių dažnai sako, kad yra kalbama apie teises, bet nekalbama apie pareigas. Manau, kad kai tu gauni tam tikrą teisę, tai žinai, kad ta teisė turi ribas, kai prasideda kito žmogaus teisės ir laisvės. Vadinasi, jeigu aš turiu teisę būti apsaugotas nuo smurto, tai reiškia, kad aš irgi negaliu skriausti kitų“,- kalbėjo K. Stepanova. Anot jos, Lietuvoje susiduriama su tokia problema, kad teisių aiškinimas yra labai abstraktus. Vaikams jų teisės nėra išaiškinamos praktiškai. „Pavyzdžiui, tu turi teisę į nuomonę. Tai kas gi yra ta nuomonė. Pavyzdžiui, reiškiant nuomonę, tu negali vartoti keiksmažodžių“,- argumentavo K. Stepanova.

Viešnia pažymėjo, jog šalyje vyrauja netinkamas vaiko teisių suvokimas. „Visuomenės nuomonė yra tokia, kad visos vaiko elgesio problemos prasideda nuo to, kad vaikai turi per daug teisių. Teisės tai tik bazinių sąlygų užtikrinimas, kad vaikas galėtų normaliai gyventi ir vystytis“,- sakė K. Stepanova. Pasak jos, Lietuvoje didžiausias vaiko teisių pažeidimas yra skurdas, kai nėra užtikrinamos tinkamos sąlygos vaiko gyvenimui ir augimui. „Pagal teisių pažeidimą smurtas yra antroje vietoje.“,- pridūrė K. Stepanova. Pasaulinės sveikatos organizacijos atlikti tyrimai rodo, kad patyčios Lietuvoje itin opi problema, kuri taip pat pažeidžia vaiko teises.

Vaiko teisių konvencijoje akcentuojama, kad teisės užtikrinamos arba pažeidžiamos šeimoje. Pasak K. Stepavonos, Lietuvoje apie vaiko teises tolygiai žino tiek suaugusieji, tiek ir vaikai. „Šioje srityje reikia ne tik švietimo apie teises, bet ir nuoseklumo. Turime orientuotis į praktinį teisių suvokimą“,- sakė K. Stepanova.
Iš atlikto tyrimo išvadų bus paruoštos rekomendacijos. Manoma, jog pateiktos rekomendacijos prisidės prie tinkamos vaiko teisių apsaugos kūrimo šalyje.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.