Turtingiausių rajono tarybos narių turtas vertinamas milijonais

bitinasGintarė MARTINAITIENĖ

Sakoma, kad negražu skaičiuoti svetimus pinigus, bet atsiradus galimybei neatsispyrėme pagundai tai padaryti. Juk vis dažniau kalbama apie tai, kad kas ketvirtas Seimo narys yra milijonierius, tad kaipgi su milijonieriais yra mūsų rajone? Žvilgtelsime į rajono savivaldybės tarybos narių pinigines ir pažiūrėsime, kurie iš jų yra turtingiausi.

Nuotr. V. Bitinas pagal deklaracijose pateiktą privalomą registruoti turtą be konkurencijos yra turtingiausias tarybos narys. Jo valdomas turtas įvertintas daugiau nei 9 mln. litų.

Spalio 1 dieną specialiame „Valstybės žinių“ priede yra paskelbti 2009 m. gyventojų (šeimos) turto deklaracijų duomenų išrašai. Duomenys apie aukščiausių valstybės vadovų, Seimo ir Europos parlamento narių, teisėjų, prokurorų, vyriausybės įstaigų darbuotojų, savivaldybių tarybų narių bei jų sutuoktinių gautas pajamas ir turėtą turtą yra vieši, todėl susipažinti su jais gali visi norintieji. Būtent tai darome ir mes. Pagal priede pateiktą informaciją sudarėme lentelę, kurioje, straipsnio pabaigoje, pateikiame tik mūsų rajono savivaldybės narių ir jų sutuoktinių deklaruotas pajamas. Taip pat pasmalsavome, kokį turtą valdo rajoną atstovaujantis Seimo narys socialdemokratas Mindaugas Bastys, kraštietis Seimo narys Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys Arvydas Vidžiūnas bei jo bendrapartietis Jonas Šimėnas.
 
2009 metai Lietuvos istorijoje įsirėžė kaip sunkmečio metai, kai daugelis žmonių neteko darbo, dėl sunkios padėties dalis jų emigravo iš šalies, prasiskolino bankams... Pagal turto deklaracijas vertindami savivaldybės tarybos narių turtą galime teigti, jog beveik visi yra sukaupę šiek tiek turto, kai kurie pasiėmę ir dar negrąžinę nemažas paskolas.

Tarp 25 rajono tarybos narių trys yra milijonieriai. Tai matyti iš 2009 metų pateiktų turto deklaracijų. Turtingiausias tarybos narys, kuriam artimiausiu metu neturėtų grėsti bankrotas yra Plokščių žemės ūkio bendrovės pirmininkas, Valstiečių liaudininkų partijos narys Vytautas Bitinas, praėjusiais metais deklaravęs turto už 9 mln.481 tūkst. 978 Lt. Pridėjus jo žmonos deklaruotas pajamas dar už daugiau nei 366 tūkst. litų, suma būtų dar įspūdingesnė.

Antroji turtingiausių tarybos narių sąraše būtų taip pat valstietė liaudininkė Aurelija Maksvytienė. Kartu su savo sutuoktiniu ūkininku Raimondu Maksvyčiu praėjusiais metais ji deklaravo turto už 4 mln. 655 tūkst. 899 Lt., tačiau jos vyras dar turi 233 tūkst. 827 Lt negrąžintą bankui paskolą.

Daugiau nei milijoną siekiančias pajamas deklaravo dar vienas tarybos narys, UAB „De Laval“ Pietų Lietuvos pardavimų vadybininkas, dar vienas valstiečių liaudininkų partijos narys Algirdas Zokaitis. Kartu su žmona jis deklaravo turto už 1 mln. 297 tūkst. 386 Lt. Be to, jis turi didžiausią iš visų rajono tarybos narių paskolą, kuri siekia beveik 603 tūkst. litų.

Nemažą paskolą – beveik 400 tūkst. litų turi ir liberalcentristas Kęstutis Smirnovas. Šiek tiek mažesnę paskolą negrąžinęs tarybos narys, Šakių ligoninės gydytojas krikščionis demokratas Vaidas Balčiūnas.

Rajono vadovas Juozas Bertašius kartu su savo žmona deklaravo turto už 723 tūkst. 913 Lt. Metų pabaigoje jis turėjo beveik 259 tūkst. Lt piniginių lėšų.

Vienais neturtingiausių tarybos narių, deklaravusių turto už mažiausią sumą galima įvardyti Šakių rajono žmonių su negalia ilgametę sąjungos pirmininkę, krikščionę – demokratę Mariją Mačaitienę ir Sintautų bendruomenės centro pirmininką, valstietį liaudininką Raimondą Daniliauską.

Seimo narių, atstovaujančių mūsų rajoną, pajamos toli gražu nėra milijoninės. Pavyzdžiui, M. Bastys deklaravo turto už 684 tūkst. 910 Lt ir turi beveik 191 tūkst. siekiančią paskolą. Jo piniginės lėšos metų pabaigoje buvo 95 tūkst. 152 Lt. J. Šimėnas kartu su žmona deklaravo turto už 436 tūkst., 480 Lt. A. Vidžiūnas kartu su sutuoktine deklaravo turto už 267 tūkst. 697 Lt. Metų pabaigoje šio Seimo nario piniginės lėšos buvo 93 tūkst. litų.

Tarybos nariai privalo deklaruoti pajamas ir turtą, tačiau deklaracijų duomenimis aklai tikėti galbūt nevertėtų. Privalomo registruoti turto vertę nustato ir į deklaraciją įrašo pats politikas. Dėl to vienų gyvenamieji namai gali būti mažiau įvertinti nei blokiniame name esantis butas. Deklaracijose pateikta turto vertė priklauso ir nuo politiko sąžinės. Bet kuriuo atveju, kaip danguje, taip ir ant žemės. Vieni politikai galima sakyti vos galą su galu suduria, o kiti skaičiuoja didžiules pajamas ir deklaruoja nemenką turtą.

Straipsnio pabaigoje pateiktoje lentelėje pirmiausiai pateikiamas tarybos nario bei jo sutuoktinio vardas ir pavardė, antroje grafoje - pagrindinio deklaruotojo arba sutuoktinio privalomo registruoti turto, vertybinių popierių, meno kūrinių, juvelyrinių dirbinių bendra vertė, trečioje grafoje - pagrindinio deklaruotojo arba sutuoktinio turėtų piniginių lėšų bendra suma - paskolintų ir nesusigrąžintų lėšų bendra suma bei negrąžintų paskolų bendra suma.
lentele

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.