Valstybės kontrolė turėjo pastabų ir Šakių savivaldybei

savivaldybeGintarė MARTINAITIENĖ

Lietuvos Respublikos valstybės kontrolė, atlikusi auditą penkiolikoje šalies savivaldybių konstatavo, kad savivaldybėse pažeidimų nemažėja. Auditoriai reikšmingų pastabų neturėjo tik Kupiškio rajono savivaldybei. Šakių rajono savivaldybė patenka tarp keturių, kurios įgyvendino visas audito metu pateiktas rekomendacijas.

Nuotr. Pagal Valstybės kontrolės atlikto audito išvadas Šakių rajonas patenka tarp keturių savivaldybių, kurios įgyvendino visas pateiktas rekomendacijas.


Penkiolikoje šalies savivaldybių Valstybės kontrolės auditoriai vertino, kaip buvo panaudota daugiau nei 1,4 mlrd. Lt ir valdomas 1,2 mlrd. Lt vertės valstybės turtas. Priimta 10 sprendimų, kuriais savivaldybės įpareigojamos į valstybės biudžetą grąžinti ne pagal paskirtį panaudotas lėšas, ištaisyti kitus pažeidimus, nubausti juos padariusius asmenis. Pasak Biudžeto ir turto skyriaus vedėjos Egidijos Grigaitienės, auditorių darbas ir tikslas nėra nubausti. „Atliktą auditą vertinu teigiamai, o mūsų savivaldybės didžiausias įvertinimas yra tai, kad po atlikto audito į valstybės biudžetą nereikėjo grąžinti nė lito“, - teigė E. Grigaitienė.
 
Auditoriai konstatavo, kad trylika iš penkiolikos audituotų savivaldybių valstybės lėšas ir patikėjimo teise valdomą turtą naudojo netinkamai: ne pagal paskirtį ir pažeidžiant teisės aktų reikalavimus panaudota beveik 6 mln. Lt mokinio krepšelio lėšų ir daugiau nei 3,5 mln. Lt specialiųjų tikslinių dotacijų, skirtų valstybinėms funkcijoms atlikti, kitoms programoms ir projektams finansuoti.

Kaip informavo 3-iojo audito departamento direktoriaus pavaduotoja Rita Švedienė, Lekėčių vidurinėje mokykloje buvo padaryta materialinė žala – netinkamai nustatyti priedai ir permokėtas darbo užmokestis. „Teisės aktai gana sudėtingi, tad juos gana sudėtinga taikyti ir mokyklose. Lekėčių vidurinė mokykla ėmėsi priemonių, išskaičiavo permokėtą sumą ir pinigai buvo grąžinti į biudžetą“, - pažeidimą komentavo R. Švedienė.

Šakių savivaldybėje Kriterijų sąrašo neatitiko pagal ugdymo programas sukomplektuotų klasių mokinių skaičiaus vidurkis. Pavyzdžiui, Paluobių pagrindinėje mokykloje V–VIII klasėse mokosi 49 mokiniai – turi būti ne mažiau nei 60 mokinių, IX–X klasėse mokosi 23 mokiniai – turi būti ne mažiau nei 30 mokinių. Tačiau minėtų pažeidimų Valstybės kontrolierė R. Švedienė nesureikšmina ir sako, kad lyginant su kitomis tikrintomis savivaldybėmis, Šakiai vertinami neblogai.  

Pasak specialistės, finansinėse ataskaitose atliekant auditą Šakių rajono savivaldybėje rasta neteisingų duomenų. Klaidų suma, pasak valstybės kontrolierės, 148 tūkst. litų. „148.5 tūkst. Lt didesnės kitų paslaugų ir ta pačia suma mažesnės ilgalaikio materialiojo turto einamojo remonto melioracijos ir hidrotechnikos įrenginių eksploatavimo, dirvų kalkinimo organizavimo funkcijos kasinės išlaidos Šakių rajono savivaldybėje“, - rašoma audito apibendrinimo ataskaitoje. Tad finansinė Šakių rajono savivaldybės dalis vertinama sąlygiškai (turint tam tikrų priekaištų). Besąlyginis vertinimas (t.y. neturima jokių priekaištų) Šakių rajono savivaldybei pateikiamas tik už teisinį vertinimą.

Valstybės kontrolė pažymi, kad visas audito metu pateiktas rekomendacijas įgyvendino Alytaus miesto, Kupiškio, Šakių ir Jonavos rajonų savivaldybės. Savivaldybių tarybos priėmė sprendimus dėl biudžeto tikslinimo, valstybės turto naudojimo, patvirtino arba papildė tvarkas, reglamentuojančias valstybės lėšų planavimą, skirstymą ir panaudojimą. Kaip komentavo savivaldybės kontrolierė Asta Domeikienė, rekomendacijos nebuvo tokios, kurių nebūtų galima įgyvendinti. „Šakiai tikrai nėra iš tų savivaldybių, kuriai turėtume didesnių priekaištų. Viskas pas jus neblogai, o tai yra dėl kvalifikuotų ir atsakingų darbuotojų darbo. Kadangi finansinėse ataskaitose klaidų buvo, pažymėčiau, jog reikėtų pasitempti vidaus kontrolėje, taip pat didesnį dėmesį reikėtų atkreipti į asignavimų valdytojus, kad jie nedarytų klaidų“, - patarė R. Švedienė.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.