Seniūnijų problema - nemokūs socialinių būstų gyventojai ir jų paieškos

soc_bustasGintarė MARTINAITIENĖ

Apie socialinių būstų problemą rajone kalbėjo dar vasarą po seniūnijas važinėję savivaldybės Kontrolės komiteto nariai. Apie tai vis garsiau prabyla ir seniūnai, nes kartais su nenorinčiais mokėti, kad ir kelių litų, už būstą žmonėmis neįmanoma rasti bendros kalbos.

Nuotr. Iš Birutės gatvėje esančio socialinio būsto, pasak Šakių seniūno, vieną asmenį ruošiamasi iškeldinti.

Savivaldybės kontrolės komisija, kuri šiais metais pirmą kartą važinėjo po seniūnijas, pateikus ataskaitą konstatavo, jog nemažą rūpestį kelia lėšų trūkumas socialinių būstų remontui, asocialių gyventojų įsiskolinimai už nuomą, komunalines paslaugas, galų gale jų nenoras tvarkytis ir saugoti patikėtą turtą, abejingumas.
 
Tenka pakovoti

Šakių seniūnijoje yra 117 socialinių būstų, kurių gyventojai, pagal ataskaitą, seniūnijai skolingi apie dešimt tūkstančių litų. Vieną tokį socialiniame būste gyvenantį šakietį netgi planuojama iškeldinti. Bet, pasirodo, tai irgi nemaža problema. Kaip kalbėjo Šakių seniūnas Alfonsas Jakas, giminių neturintis jaunuolis, kiek žinoma, dabar gyvena užsienyje, čia nesilanko, ir jau senokai nemoka už socialinį būstą, esantį Birutės gatvėje, Šakiuose. Jam per mėnesį už nedidelės kvadratūros kambarėlį tereikėtų sumokėti 8 litus, tačiau, kaip matome, jam tai neįveikiama. „Problema, kaip jam pranešti, kad norime iškeldinti. Žinoma, bandysime spręsti, žiūrėti, nes galbūt kažkam tas vieno kambario butas daug labiau reikalingas nei jam“, - situaciją komentavo A. Jakas, pripažinęs, kad socialiniuose būstuose gyvenantys žmonės dažnai kelia problemų. Jis pasakojo, kad kartais tenka ir piktumu, raginimais, įspėjimais kovoti, kad būtų apmokėtos sąskaitos. „Kai nori gauti socialinį būstą, tai pareiškia didžiulį norą, prižada, o paskui viskas apsiverčia“, - teigė Šakių seniūnas.

Padėjo antstoliai

Nors Kudirkos Naumiestyje yra 53 socialiniai būstai, tačiau skola už juos nedaug skiriasi nuo šakiečių. Pasak seniūno Vinco Alfredo Puidos, įsiskolinimų problema pradėjo spręstis tik tada, kai seniūnija pradėjo glaudžiai bendradarbiauti su antstoliais. Šiuo metu Kudirkos Naumiesčio seniūnijoje yra du negyvenami būstai, už kuriuos ten gyvenę žmonės skolingi po 800 litų. „Didesnių skolų neturime, tačiau minėtos sumos auga, nes negalime rasti ten gyvenusių žmonių, nežinome, kur jie šiuo metu apsistoję, tad neina iškeldinti“, - problemą įvardijo V. A. Puida. Yra vienas būstas, kuriame jau keletas metų niekas negyvena, bet sąskaitas apmoka. Tačiau tiek šios, tiek Šakių seniūnijos atvejis parodo, kad ne tik nemokėjime esmė. Paradoksalu, bet neina rasti žmogaus, jo iškeldinti ir taip nutraukti nemokių, socialiniuose būstuose gyvenusių, žmonių grandinę. Kas dėl to kaltas - neaišku, gal biurokratinė sistema, gal pačių žmonių abejingumas.

Kas iš to?

Gelgaudiškio seniūnijoje yra penki socialiniai būstai ir avarinės būklės „barakai“, iš kurių keletas gyventojų nenori keltis, nes jiems patogu, kad gali patys pasikurti ir nereikia mokėti už šildymą. Vienas gyventojas gyvenantis socialiniame būste, pasak seniūno Vinco Dabravolskio, yra įsiskolinęs dešimtis tūkstančių, nes nemoka nei už šildymą, nei už vandenį, o elektra dėl įsiskolinimo atjungta. Kaip spręsti problemą? Seniūnas svarsto, kad būtų galima kreiptis į teismą ir iškeldinti. „Bet kas iš to, jei išmesime į gatvę? Prasidės kitos problemos“, - kalbėjo V. Dabravolskis. Vadinasi, gyveni socialiniame būste, nemoki mokesčių, nedirbi ir džiaugies gyvenimu...

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.