Nuotekų valymų įrenginiais naudojasi ne visi

nuotekosGiedrė PLEČKAITYTĖ

Šakių mieste jau senokai pabaigti Nemuno vidurio baseino I paketo darbai, kurių metu buvo įrengtos modernios vandentiekio ir nuotekų valymo trasos. Tokių trasų nutiesimas turėtų padėti rajono gyventojams gyventi šiuolaikiškiau, neteršti gamtos. Tačiau daliai Šakių miesto gyventojų vis dar problema prisijunti prie centralizuotų nuotekų valymo įrenginių arba įsirengti individualius nuotekų rezervuarus.  

Nuotr. UAB „Šakių vandenys“ duomenimis, yra apie 300 Šakių miesto gyventojų, kurie gali, bet vis dar neprisijungę prie centralizuoto nuotakų valymo trasų.

Siekiant tapti modernia, gamtos neteršiančia šalimi, Lietuvoje įgyvendinamas Nemuno vidurio baseino projektas. Tai yra prie Nemuno įsikūrusiuose miestuose ir miesteliuose už Europos Sąjungos lėšas į rengiami kokybiško vandens ir nuotekų šalinimo bei valymo tinklai. Šiuo metu Šakių rajone jau pabaigti Nemuno vidurio baseino I paketo darbai (bendra vertė apie 44 mln. litų).  
 
Vyksta patikrinimai

Šiandien moderni vandentiekio ir nuotekų tinklų plėtra atlikta Šakiuose, Lukšiuose, Išdaguose ir dar keliuose mažesniuose rajono miesteliuose. Tai reiškia, kad minėtose vietose gyvenantys žmonės nuotekas turi tvarkyti reglamentuotai, kaip reikalauja įstatymai, neteršiant gamtos. Prieš porą savaičių Šakiuose įrengtų modernių vandentiekio ir nuotekų valymo trasų valdytojas UAB „Šakių vandenys“ savivaldybės Ūkio skyriui ir Marijampolės regiono aplinkos apsaugos departamento Šakių rajono agentūros specialistams pateikė sąrašą su beveik 400 žmonių pavardėmis, kurie galėtų, bet vis dar neprisijungę prie naujai įrengtų centralizuotų nuotekų valymo trasų. Beje, iš pateiktojo sąrašo - didžioji dalis, net 300, yra Šakių miesto gyventojai, o likę iš Lukšių ir Išdagų. „Bendrovė „Šakių vandenys“ suregistravo asmenis, kurie nėra prisijungę prie centralizuotų nuotekų valymo trasų, bet galėtų tai padaryti. Dirbama kartu su Aplinkos apsaugos agentūra ir patikrinimo procesas vyksta. Siekiama, kad iki 2014 metų 90 procentų rajono gyventojų nuotekos būtų tvarkomos centralizuotai“,- kalbėjo Ūkio skyriaus vyresnioji specialistė Asta Cikanienė.

Praėjusią savaitę Šakių rajono agentūros gamtosaugininkai Šakiuose patikrino Jakšto, Aušros, Zanavykų, Turgaus gatvių gyventojus. Patikrinimo metu buvo žiūrima, ar gyventojai nevalytomis nuotekomis neteršia aplinkos. Agentūros vadovo Kęstučio Lopetos teigimu, buvo nustatyti trys pažeidėjai, dar dviejų šakiečių situacijos aiškinamos. „Mes  bandėme truputį pajudinti tuos gyventojus. Kiek tikrino inspektoriai, tai daugelis gyventojų prisijungę. Bėda yra kita, žmonės teisiškai to nesusitvarkė. Jie patys pasijungė savavališkai, neinformavo „Šakių vandenų“, nemoka jiems mokesčių ir džiaugiasi paslauga“- teigė K. Lopeta. Tai patvirtino ir UAB „Šakių vandenys“ atstovai.

Žmonės piktinasi

Po Šakiuose gamtosaugininkų atliktų patikrinimų keletas šakiečių išreiškė nepasitenkinimą, kad reikalaujama, jog jie prisijungtų prie Šakiuose įrengtų modernių nuotekų valymo trasų. Gyventojai piktinasi, kad šiais laikais ir taip sunku gyventi, o čia dar papildomos išlaidos. Dabar gyventojams vien tik prisijungimas prie UAB „Šakių vandenys“ valdomų tinklų ir įteisinimas kainuoja 100 litų, o kur dar pačių darbų atlikimas. Vamzdžius nuo namų iki gatvėse esančių trasų, tai yra šulinių, taupydami lėšas daugelis gyventojų stengiasi nusitiesti savo jėgomis. Kaip žinia, esama ir senyvo amžiaus žmonių, kurie neturi sveikatos patys atlikti šiuos darbus. Pasirodo, kad nuotekų trasose įrengti šuliniai ganėtinai toli nuo namų, neretai netinka net nuolydis. „Jei nori, tai kask dešimt metrų į žemę, kad galėtum prisijungti prie šulinio“,- kalbėjo šakietis Jonas. Pavyzdžiui, vieno nuosavo namo gyventojui prijungimas prie nuotekų valymo įrenginių gali kainuoti iki kelių tūkst. litų.  

Tačiau UAB „Šakių vandenys“ direktorius Vaidas Litinskas teigia, jog žmonės „tempia gumą“ iki paskutinės minutės, iki kol niekas nieko nesako. Jis įsitikinęs, jog toks delsimas - sąmoningas sprendimas norint išvengti didesnių mokesčių. Kaip žinia, šiuo metu bendrovė „Šakių vandenys“ tik už vandenį taiko 3 litų mokestį. Prisijungus prie nuotekų valymo įrenginių tenka mokėti net - 6,81 litus.

Nepatenkinti gyventojai įsitikinę, jog prisijungimo darbai prie nuotekų valymo įrenginių turi būti kompensuojami iš europinių lėšų. Žmonės mano, jog jie turi gauti pilną paslaugą ir tik tada mokėti mokesčius už nuotekas. Tačiau tai paprašyta pakomentuoti A. Cikanienė teigė: „ES jau ir taip įdėjo daug pinigų nuvesdama pagrindines trasas. Iki šiol tie įvadai iš ES lėšų nebuvo finansuojami, nes buvo manoma, kad ir Lietuvos žmonės turi kažkuo patys prisidėti prie jų garbės ir aplinkosaugos reikalų“. UAB „Šakių vandenys“ direktoriaus V. Litinsko tvirtinimu, niekas niekur valdiškų ar europinių pinigų neinvestuoja į privatų sektorių.

Gyventojai turi žinoti, kad jie neprivalo besąlygiškai jungtis tik prie UAB „Šakių vandenys“ magistralinės nuotekų valymo trasos. Galima rinktis, kokiu būdu tvarkyti nuotekas. „Žmonės gali pasirinkti.  Jeigu nori, gali įsirengti šulinį ir išsivežti nuotekas su fekaline mašina. Jeigu nori, gali prisijungti prie magistralinės trasos“,- teigė V. Litinskas. Į tai, kad ne prie kiekvieno namo yra po šulinį, kad žmonėms sudėtinga nusivesti trasą iki šulinio, V. Litinskas atsakė, jog tai žmogaus problema.

Labiau tausojama gamta

Pasiteiravus, ar Šakiuose atsiradus naujoms nuotekų tinklų trasoms, pagerėjo aplinkosaugos reikalai, K. Lopeta kalbėjo: „Mes atliekame Siesarties upelio tyrimus, vykdome ir kitų rajono upių monitoringą. Siesarties upelyje situacija tikrai nepablogėjo. Akivaizdūs rezultatai apie padėtį dėl taršos Siesarties upėje paaiškės metų gale. Dabar sunku pasakyti, kiek pagerėjo per metus“.

Jeigu žmogus, teršia aplinką, pila nuotekas į griovį, į lietaus drenažą ar  dar kažkur ir teršia aplinką, tokiems pažeidėjams taikomos nuo 200 iki 1000 litų baudos. Tačiau, pastebima, kad tokių gamtos teršėjų mažėja. „Kaimynai, kurie susitvarko, jau pyksta ant tų kaimynų, kurie nesusitvarko. Gauname pranešimų ir nubaudžiame už taršą“,- pastebi K. Lopeta.

V. Litinkso manymu, iki kitų metų ši problema privalo būti išspręsta. Šiemet baigiamas miesto ežero projektas ir iki to laiko, kol bus valomas, ežeras visi turi būti susitvarkę.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.