Pasieniečių prisiminimuose – 20 metų veikla rajono pasienyje

paminejimasLapkričio 27 dieną Kudirkos Naumiesčio užkardoje vyko Šakių rajono užkardos 20 - mečio paminėjimas. Gyvais prisiminimais apie pirmųjų pasienio postų kūrimą, apie tuometinį pasieniečių darbą dalijosi pirmieji Nepriklausomos Lietuvos pasieniečiai, tarnavę Šakių rajono teritorijoje.

Renginyje dalyvavo užkardos vadai, nuo 1990 gynę valstybės sieną Šakių rajone (iš kairės) : Vincas Plečkaitis, Antanas Albrektas, Algimantas Stepulaitis, Šilgalių užkardos vadas Ramūnas Maskvytis, Rociškių užkardos vadas Darius Martinkevičius, Kudirkos Naumiesčio užkardos vadas Redas Juškaitis.


Praėjusį šeštadienį rajone buvo paminėtas atkurtos Nepriklausomos Lietuvos sienos apsaugos 20- metis. Šiai progai paminėti Šakių rajone įsikūrusios Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pagėgių rinktinės užkardos kolektyvas surengė iškilmingą minėjimą Kudirkos Naumiesčio užkardoje. Į jį pasidalyti prisiminimais apie pirmąsias tarnybos dienas  buvo pakviesti  pirmieji Šakių užkardos vadai, pasieniečiai, 1990-aisiais stoję saugoti valstybės sienos Šakių krašte. Į 20-mečio paminėjimą atvyko Šakių rajono vicemeras Algimantas Damijonaitis  ir visi buvę bei esami užkardų vadai, kurie per šį laikotarpį vadovavo Šakių, Slavikų, Rociškių užkardoms.
 
Dirba atsakingai

Šventėje Kudirkos Naumiesčio pasienio užkardos vadas majoras Redas Juškaitis, sveikindamas susirinkusiuosius, kalbėjo: „Nedaug užkardų švenčia 20-mečius, bet galiu drąsiai teigti, kad Šakių pasienio užkarda yra viena pirmųjų, įkurta 1990 metų pabaigoje“,- teigė R. Juškaitis. Jis pripažino, kad šiandien pasieniečiams tenka dar didesnė atsakomybė, nes yra saugoma ne tik Lietuvos Respublikos, bet ir išorinė Europos Sąjungos siena. Akivaizdu, kad per 20 metų Valstybės sienos apsaugos tarnyba labai pasikeitė, nes atsirado naujų užkardų, modernios technikos. Majoro R. Juškaičio pastebėjimu, per šį laikmetį pasikeitė ir pareigūnai, ypač išaugo jų profesionalumas, entuziazmas ir patriotizmas.

„Šis sienos ruožas – tai yra mūsų išorinių valstybių siena su Europos Sąjungos ir NATO karinio bloko valstybėmis, todėl ji turi būti ypatingai gerai saugoma. Tai jūs labai gerai atliekate. Vien tai, jog negirdėti, kad būtų kažkokie rimti kontrabandos pervežimai mūsų rajone, rodo, kad tikrai labai gerai dirbate“,- šventiniame renginyje kalbėjo vicemeras A. Damijonaitis. Jis įteikė Šakių mero Juozo Bertašiaus pasirašytus Padėkos raštus už 20 metų sąžiningą darbą VSAT Lieponos užkardos vadui Vincui Plečkaičiui, Kudirkos Naumiesčio užkardos vadui Redui Juškaičiui bei Pagėgių rinktinės Sargybų būrio specialistams Ramūnui Žvirbliui ir  Algiui Vaitkevičiui.

Dalijosi prisiminimais

Šakių užkardos istorija prasidėjo 1990 metų pabaigoje. Užkardos įkūrimui vadovavo tuometinis rajono komendantas Gintaras Dubickas. Pasienio apsaugos tarnyba buvo įsikūrusi Šakių rajono savivaldybės pastate, rajono komendanto kabinete. Pagrindinis tuo metu pasieniečiams keltas uždavinys buvo užkirsti kelią kontrabandai iš Lietuvos Respublikos į Rusijos Federaciją ir iš jos į Lietuvos Respubliką, tai yra vykdyti ekonominę šalies apsaugą.

Renginio metu savo prisiminimais dalijosi buvę pasieniečiai. Vienas jų, Algirdas Valinskas, apie tarnybą pasienyje skaitė ir pasakojo apie įvykius remdamasis savo dienoraščiu, kurį išsaugojo iki šių dienų. Atvykusiems svečiams buvo suteikta galimybė apžiūrėti užkardos patalpas, turimą naują, modernią techniką, ginkluotę ir specialiąsias priemones. Susirinkusieji vyko  ir  prie atraminio punkto, prie tilto per Širvintos upę, kuris skiria valstybės sieną. Ten seniesiems pasieniečiams atgimė labai daug prisiminimų iš 1990-1991 metų laikotarpio.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.